Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Proslavljen Dan oslobođenja Splita, na bini zapjevao partizan koji je oslobađao grad, a zapljeskalo se i Titu

FOTO/VIDEO Proslavljen Dan oslobođenja Splita, na bini zapjevao partizan koji je oslobađao grad, a zapljeskalo se i Titu

'Niti je znak jednakosti između antifašizma i komunizma, niti je današnja Hrvatska jednako HDZ'

Dodjelom zahvalnica, priznanja i povelja za očuvanje i promicanje antifašizma završena je svečana akademija u Hrvatskom domu povodom Dana oslobođenja Splita od fašizma. Na obilježavanju  80. obljetnice održani su prigodni govori uz pjesme, a svakako je najosjećajniji trenutak okupljenima bio kada se na pozornicu popeo predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić i pozvao preživjelog partizana Jakova Jurića. S partizanskom kapom na glavi zapjevali su 'Oj, Mosore, Mosore'.

Ispraćeni su dugotrajnim pljeskom, jednako kao i kad je Britvić rekao da se treba spomenuti vrhovni zapovjednik Josip Broz Tito. Posebno se pohvalio gradonačelnik Ivica Puljak u čijem se mandatu dostojno obilježava veliki dan. 

U koncertnoj dvorani Hrvatskog doma podsjetili su se okupljeni na slavnu splitsku prošlost, od prikazivanja isječaka iz HTV-ovog TV kalendara, čitanja članka izvanrednog izdanja Slobodne Dalmacije tiskanog za Dan oslobođenja pa do stihova Vladimira Nazora

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Neven Kačić Bartulović je u govoru istaknuo da nekome smetaju partizani, a onima koji govore da je na današnji datum Split okupiran izrazio je sućut i poručio im da za društvo izaberu ravnozemljaše.

- Niti je znak jednakosti između antifašizma i komunizma, niti je današnja Hrvatska jednako HDZ - ustvrdio je Kačić Bartulović.

U ime županijskih antifašista obratio se Jure Krstulović napominjući da su dužni ukazati da se svijetli dio naše povijesti ignorira i falsificira. 

- Želimo postići da nam u okupljanju dolaze ljudi izabrani na funkcije i zato posebno pozdravljam dolazak legalnih predstavnika Grada Splita jer nam time daju legitimitet  - kazao je Krstulović.

Fotogalerija: Dan oslobođenja Splita u Hrvatskom domu

Vesna Ugrina kao predstavnica antifašista Hrvatske je istaknula kako se antifašizam ne može politizirati, te da upućuje privrženost idealima kojima si se vodili borci Dalmacije i Hrvatske. 

- Jedni su je stvorili, drugi branili. Smrt fašizmu - sloboda narodu! - zaključila je Ugrina.

Da se radi o iznimnoj i važnoj obljetnici oslobođenja voljenog Splita i danu kojega se nikada neće zaboraviti ustvrdio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Poseban pljesak zaradila je i izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, Melita Mulić. Zahvalila se u ime predsjednika na pozivu za pokroviteljskom iznimne obljetnice te podvukla kako je hrvatski narod dao izniman doprinos borbi protiv fašizma i nacizma.

- Njihov primjer je uzor naraštajima kako se brani rodna gruda i dostojanstvo čovjeka i naroda - rekla je Mulić.

Na koncu se zapljeskalo ovogodišnjim laureatima. Zahvalnice su dobili Rino Petrić, Vilejka Matošić, Damir Pilić, udruga VeDRA te Splitsko dijabetičko društvo. Priznanja su zaslužili Vesna Podlipec i Ranko Ostojić, a povelju Ante Adorić i Josip Milat. U ime nagrađenih se zahvalio Milat, bivši dugogodišnji predsjednik splitskih antifašista.

Svečanost su pjesmom uveličali Ženski zbor Marjanke izvedbama 'Marjane, Marjane' i 'Oj Mosore' i 'Tu je tvoj dom', te Gradski zbor Brodosplit s 'Naše malo misto' i 'Dalmatino povišću pritrujena'.

U atriju je postavljena i izložba 'Od pobjede do pobjede'.

Obilježavanje 80. obljetnice Dana oslobođenja Splita, inače, počelo je polaganjem vijenaca na Lovrincu te na Pjaci. Ispred Stare gradske vijećnice je  nastupilo Hrvatsko glazbeno društvo Stjepan Radić iz Žrnovnice, a proslava završava koncertom Darka Rundeka u Hrvatskom domu.

Vaša reakcija na temu