Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTO/VIDEO: 'PUSTI JE, NEKA LAJE' Javnu raspravu o izmjenama GUP-a obilježile uvrede, gradski pročelnik izgubio živce

FOTO/VIDEO: 'PUSTI JE, NEKA LAJE' Javnu raspravu o izmjenama GUP-a obilježile uvrede, gradski pročelnik izgubio živce

Slab odaziv Splićana

Uz jake zaštitarske snage održano je javno izlaganje izmjena i dopuna Prostorno planskog uređenja Splita te potom izmjena GUP-a, na koje se čekalo godinama. Upravo je GUP bio vrela točka, zbog kojega su i prštale uvrede. Pred malobrojne okupljene u Hrvatskom domu stali su izrađivači, izlagala je Gorana Barbarić u ime Zavoda za urbanizam, leđa je čuvao i bio na raspolaganju novi ravnatelj Dragan Žuvela, a na pitanja je odgovarao i v.d. pročelnik za urbanizam Teo Vojković. Za jednu od gorih uvreda pobrinuo se upravo Vojković. Jednoj od građanki koja je postavljala pitanje, zapravo dovodila u sumnju vjerodostojnost izrađivača i iznosila vlastiti primjer, prijetio i je izbacivanjem. Prepirka je trajala više minuta, u nekoliko navrata. 

Vrhunac je dosegnula kada je Žuvela zamolio Splićanku da ne konzumira vrijeme za nešto što nije predmet izmjena. Prekinuo je i njega Vojković riječima da je 'pusti neka laje'. Izlaganje o izmjenama GUP-a je trajalo više od sat vremena, potom je prezentirana strateška studija, da bi slijedila pitanja i primjedbe iz publike. Ukupno je skoro pet sati trajao javni uvid o dvama dokumentima. Pokušale su se približiti izmjene, ali okupljene, među kojima su bili i nelegalni graditelji s Marjana, uglavnom su zanimali pojedinačni slučajevi za koje bi dobivali odgovor da 'to nije predmet izmjena'. Uz to, savjetovali su ih da prate proces pokretanja izrade novog GUP-a i pojedinačnih planova uređenja te pošalju inicijative.

Spomenimo i da je Ivica Grubišić Gire, prvi čovjek Sirobuje, apelirao da se zaustavi prevelika izgrađenost u pojedinim područjima. 

Jedan od okupljenih je reagirao tražeći smanjenje udaljenosti između zgrada, bilo je pitanje i zaštite stabala. Primjedba je bila i da će reguliranje izgrađenosti koja se, zapravo, sada zloupotrebljava, dovesti do povećanja cijena kvadrata, na što je Žuvela logično argumentirao zašto ne bi trebalo i da su ionako cijene nekretnina u Splitu doslovce u nebesima. Teško je bilo ne primijetiti određeni cinizam pročelnika koji je okupljenima govorio da 'izrečene cijenjene primjedbe dostave u pisanom obliku'. Naime, jasno je, a i u pozivu stoji, da sve primjedbe mogu dati u zapisnik tijekom izlaganja ili se mogu dostaviti u pisanom obliku do 18. listopada. No, prema Vojkoviću isključivo pisano. 

Ono što je jasno poručeno s izlaganja je da se sada radi o nužnim izmjenama, a novi GUP će biti razvojni. Prema riječima Barbarić, kroz tri godine bi trebali dočekati i taj vitalni dokument. 

Najveći dio izlaganja je odslušao i gradonačelnik Ivica Puljak

- Ove promjene GUP-a uglavnom se odnose na javne sadržaje. Čim završi ova faza, mi ćemo pristupiti izradi novog GUP-a, tada se mijenjaju zone i namjena, pa pretpostavljam da će interes javnosti biti veći - komentirao nam je gradonačelnik malu posjećenost raspravi.

U trenutcima uvrede pročelnika prema zainteresiranoj ženi Puljak nije bio u dvorani, pa ih nije ni čuo. Promakle su mu i one upućene zamjeniku Bojanu Ivoševiću od druge žene. Ukratko, dogradonačelnik se uključio u objašnjenja procedure i rekao da može razumjeti nečiju ljutnju, ali i da ona pokuša shvatiti okvir djelovanja izrađivača. 

- Boga mi moga, ako si ti normalan! - poručila mu je opisujući svoj slučaj i demonstrativno napustila dvoranu. U tom tonu je i priveden kraju javni uvid.

Što se tiče izmjena GUP-a, ponovimo da se radi uglavnom o usklađivanju sa zakonima i propisima, te Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije. Otklanjaju se tehnički nedostatci i omogućuje nedvojbena provedba te usklađivanje parametara za gradnju.

Važno je da se smanjuju građevinska područja u park šumi Marjan, stvaraju uvjeti i za stanove na Brodarici uz novi Hajdukov stadion, povećavaju zelene površine i prilagođavaju uvjeti gradnje za objekte javne namjene, prvenstveno za garaže, vrtiće, škole...

Kao primjer iskorištavanja GUP-a u krajnjem tumačenju, prema važećem dokumentu se na građevinu mogu graditi dvije dodatne etaže više od onih propisanih urbanim pravilima. Ukratko, zgradi koja treba imati prizemlje, prvi kat i drugi kat, prema važećem GUP-u  se može dodati suteren i nadgrađe. Toga više neće biti. Nema više ni gradnje bez parking mjesta, ta se odredba zaobilazila plaćanjem 'kazne'. Povećala se i minimalna udaljenost između zgrada.

Suština je da se izmjenama 'obuzdava ono loše'.




Vaša reakcija na temu