Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/X DRAMATIČNO STANJE U BiH: Gradovi pod vodom, Jablanica je odsječena, ima mrtvih

DRAMATIČNO STANJE U BiH: Gradovi pod vodom, Jablanica je odsječena, ima mrtvih

Brojni građani su još zarobljeni u svojim kućama

Obilne padaline koje su tijekom noći zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su poplave u više gradova. Poplavljene su ulice i stambeni objekti u Jablanici, Kiseljaku, Kreševu, Busovači i Fojnici, javlja Anadolu.

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je objavila da ima ljudskih žrtava, ali da trenutno ne može precizirati koliko ljudi je izgubilo život. Kako je potvrđeno za Klix.ba, ljudskih žrtava je bilo u selu Zlate kod Jablanice, u kojoj je i najteže stanje.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić oglasio se povodom poplava koje su pogodile pojedine dijelove zemlje, a u kojima, prema prvim informacijama, ima i žrtava.

'Zbog obilnih padavina tijekom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža', rekao je Nikšić, javlja Index.

On kaže da je situacija vrlo ozbiljna, jer su brojni građani još zarobljeni u svojim kućama te spasilačke ekipe pokušavaju doći do njih.

'Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informirati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena. Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilizirane. Uspjeli su evakuirati određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tijekom dana očekujemo i dodatnu pomoć', naglašava Nikšić.

'Sada je najvažnije evakuirati ugroženo stanovništvo i da spriječimo nastanak daljnje štete', zaključio je Nikšić.

'Stanje u našoj općini jutros je katastrofalno", izjavio je za državnu televiziju Bosne i Hercegovine Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Općine Kiseljak koja je jutros poplavljena uslijed jakih kiša i izlijevanja rijeka, prenosi Anadolu.

Srećom, za razliku od sjevernih dijelova Hercegovine u Kiseljaku za sada nema ljudskih žrtava. 

'To nam je bitno. Životi građana nisu ugroženi, a što se tiče imovine imat ćemo popriličnu štetu. Ne sjećam se ovakvih padavina i ovakvog vodostaj'”, rekao je Mišurić-Ramljak.

Vaša reakcija na temu