Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Finalni dan prvenstva u klasi Melges 24

Finalni dan prvenstva u klasi Melges 24

Danas će se znati tko će se popeti na postolje

Ulazimo u finalni dan Europskog prvenstva u klasi Melges 24 u organizaciji Jedriličarskog kluba Split, te se nakon 8 odjedrenih plovova, tijekom posljednja četiri dana formirala lista pretendenata za postolje.

Regata je ponudila izazovne uvjete za 41 prijavljenu posadu iz 10 država i s dva kontinenta. Otvaranje jedrenja u ponedjeljak je ponudilo uvjete umjerenog maestrala, pregršt sunca. Regatavalo se s južne, vanjske strane Čiova. Flota je uspješno odjedrila prva dva plova u uvjetima koji su bili kao izmišljeni za uživanje u jedrenju.

Najbolji uvod u regatu je ostvario CRO 867 koji je u prvom plovu izborio prvo mjesto, da bi u drugom plovu imao nešto lošiji rezultat. Drugi plov je prvi ciljnu liniju presjekao Dark Horse (USA 870).

Utorak je ponudio uvjete idealne za izležavanje na suncu, ali ne i za jedrenje. Lagani vjetar koji je mijenjao smjer, nije dopustio održavanje valjane regate te su se natjecatelji bez uspješno odjedrenog plova vratili na kopno. Na kopnu zato nije nedostajalo životi, te se flota družila u klupskim prostorijama i spremala brodove za srijedu.

Treći dan je ponudio uvjete jačeg vjetra. Jaka tramuntana je osigurala odlične uvjete u Kaštelanskom zaljevu, koji se zadnjih godina prometnuo u pravu jedriličarsku destinaciju. Flota je uspješno odjedrila čak tri plova, te se s ukupno pet odjedrenih plovova otišlo na kopno. Dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Pred flotom je bilo još dva dana jedrenja i nada kako će se uspjeti odraditi cijeli program jedrenja od deset plovova. Nakon trećeg dana je Razjareni (CRO 867) preuzeo prvo mjesto i istaknuo svoju želju za pobjedničkim postoljem. Jedno prvo mjesto u 3. plovu, te 5. mjesto u četvrtom plovu su ga zakovali na vrhu. Na drugom mjestu ukupnog poretka se smjestila ALTEA (ITA 722) kormilara Andrea Raccelija, bivši svjetski i europski prvaci.

Nakon tri dana suhog vremena, četvrtak je donio jako jugo praćeno s kišom. Regatno polje smješteno u Kaštelanskom zaljevu je zadavalo ozbiljne izazove s jugom koje je dosezalo snagu i preko 25 čvorova. Kiša je čitav dana padala, ali ni takvi sumorni uvjeti nisu skidali osmjehe s lica preko 250 jedriličara, te je uspješno odrađeno još tri plova, te se nakon osam odrađenih plovova formirala lista pretendenata na postolje.

Najspremnija posada četvrtog dana je ponovno bila posada Razjarenog (CRO 867), koja je s jednim osmim mjestom te dva prva mjesta zauzela vrh i napravila bodovnu razliku od ostalih posada. Ante Česić nije dopustio iznenađenja, te se osamio na vrhu ljestvice sa 19 bodova nakon osam održanih plovova. Na drugom mjestu se smjestila Altea, koja ima 30 bodova nakon 8 plovova. U stopu ih prate Mataran 24 (CRO 649) kormilara Ante Botice s 33 negativna boda, Dark Horse (USA 870) s 34 negativna boda (Cuyler Morris), te ekipa Ivana Kljakovića Gašpića Universitas Nova (CRO 760) s 35 negativnih bodova. S 58 negativnih bodova Melgina (ITA 854) Paola Brescija drži 6. mjesto Mataran 24 je ujedno i vodeći u Corinthian poretku (amaterske posade), dok je Chinock (HUN 850) na drugom mjestu Corinthian razvrstanja i 7. ukupno.

Današnji dan će dati odgovor tko će se popeti na postolje.

Vaša reakcija na temu