Foto: Facebook FOTOGALERIJA: Gradina dobiva novu ljetnu pozornicu sa 760 sjedećih mjesta

FOTOGALERIJA: Gradina dobiva novu ljetnu pozornicu sa 760 sjedećih mjesta

Grad Solin je nositelj projekta za cijelu aglomeraciju

U sklopu projekta 'Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split' započeli su radovi na sanaciji i uređenju utvrde Gradina u Solinu. Vrijednost radova je 5,800.000 kuna bez PDV-a, a projekt se financira sredstvima EU u sklopu projekta 'Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split'. Grad Solin je nositelj projekta za cijelu aglomeraciju.

– Nakon provedene nabave i izbora izvođača, započeli su radovi na sanaciji i uređenju Gradine. Projektom sanacije i uređenja planirano je postavljanje nove sklopive pozornice, pokretne krovne konstrukcije i montažnog gledališta s oko 760 sjedećih mjesta kao i cjelokupna oprema rasvjete i razglasa pozornice. Planirana su i arheološka istraživanja, konzervacija i restauracija kula, zidova i crkvice unutar bedema kao i ambijentalno osvjetljenje lokaliteta i hortikulturno uređenje. Formirat će se i šetnica s pristupnim kulama koje će služiti kao svojevrsni vidikovci – najavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. 

Planirani rok izvođenja radova s kompletnim opremanjem je osam mjeseci. Utvrda je sagrađena u kasnom srednjem vijeku na desnoj obali rijeke Jadro, 250 m sjeveroistočno od župne crkve Gospe od Otoka. Zaštićena je kao spomenik kulture, otvorena gotovo cijele godine, a u ljetnim mjesecima služi i kao otvorena pozornica za brojne koncerte i kazališne predstave u sklopu manifestacije Solinsko kulturno ljeto. Gradina je, osim povijesnog značaja, postala sinonim suvremenog kulturno-umjetničkog života grada Solina. Pod utjecajem vremena, atmosferilija i djelovanjem neodgovornih pojedinaca građevina je dotrajala i mjestimice oštećena te će se planiranim intervencijama lokalitet obnoviti i unaprijediti, piše Lokalni.hr. 

Usporedo s radovima na Gradini započinje uklanjanje baraka u Zvonimirovoj ulici kao priprema za arheološka istraživanja tog područja te u konačnici gradnju novog kulturnog centra koji će biti poveznica između antičke Salone i istočnog dijela suvremenog Solina. Radovi na uklanjanju baraka kao i radovi na sanaciji Gradove izvode se u sklopu programa 'Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split'. Opremanje ljetnih pozornica Ovim radovima nastoji se ostvariti adekvatna prezentacija lokaliteta te revitalizacija prostora i sadržaja. 

– Naše prepoznatljivo kulturno ljeto ispunjeno brojnim glazbenim, plesnim i dječjim programom zasjat će već od iduće godine u novom ruhu s još prepoznatljivijim programom u našoj Gradini koja je postala sinonim suvremenog kulturnog i zabavnog života Solina, i još sve financirano sredstvima Europske unije – poručio je Ninčević.

Cilj projekta 'Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split' je revitalizacija kulturne baštine osiguranjem dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu kroz gradnju, uređenje i opremanje otvorenih ljetnih pozornica na više lokacija u sedam različitih gradova i općina. Sve ovo će pridonijeti povećanju stupnja očuvanosti i uređenja tih atrakcija, postojeće sadržaje osuvremeniti i približiti posjetiteljima, uz podizanje kvalitete prezentacija kulturne baštine i njezino dugoročno i održivo korištenje namijenjeno stanovnicima urbane aglomeracije Split, kao i svim posjetiteljima izvan tog područja, piše Lokalni.hr.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(66717, "");
Pregledaj komentare