Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Dodijeljeni počasni doktorati Sveučilišta u Splitu, prof. Joška Vlašića svladale emocije
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTOGALERIJA Dodijeljeni počasni doktorati Sveučilišta u Splitu, prof. Joška Vlašića svladale emocije

Svečanost u okviru proslave 50. obljetnice djelovanja

Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić pred nizom istaknutih uzvanika dodijelio je počasne doktorate dr. sc. Bratislavu Lučinu, prof. Jošku Vlašiću, umjetniku Zvonimiru Mihanoviću i akademiku Zvonku Kusiću na svečanosti u okviru proslave 50 godina Sveučilišta u Splitu u foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. 

'Posljednjih par dana imali smo prilike vidjeti zajedništvo. U ponedjeljak smo otvorili predivnu izložbu Zvonimira Mihanovića, našeg vrsnog umjetnika, daleko ponajboljeg - uživali smo u njegovim slikama mira za kojim svi čeznemo, koji nas vraća u naša djetinjstva. Potom je održana promocija naše izvanredne, čitljive monografije 'Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu'. Ona ukazuje na posljednjih pet godina našeg rasta i razvoja.

Izvanrednost se ogleda na svjetskim rang-ljestvicama sveučilišta. Na Times Higher Educationu lani smo pozicionirani između 401. i 600. mjesta, sada smo skočili na raspon između 201. i 300, što pokazuje kako se ozbiljno pristupa radu i našim studentima. Logično, uvijek imamo u srcu lokalnu sredinu. Naši su ljudi doprinijeli prepoznatljivosti kako našeg predivnog grada tako i države pronoseći je kroz radove u međunarodnim časopisima. Oni postaju najbolji ambasadori onoga što jesmo i kako živimo', istaknuo je uvodno rektor Ljutić. 

Dr. sc. Bratislav Lučin klasični je filolog, prevoditelj, vrsni poznavatelj lika i djela Marka Marulića, član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva klasičnih filologa, Književnoga kruga Split i Matice hrvatske. 

'Dao je iznimno vrijedan doprinos hrvatskoj humanističkoj znanosti (filologiji, tekstologiji i marulologiji). Uz to, kod mlađih je znanstvenika budio zanimanje za veliku ostavštinu Marka Marulića i uopće za hrvatsku renesansnu baštinu. Uspostavljao je standard znanstvenog rada u humanistici; osobito je nastojao oko uspostave međunarodne suradnje i oko promicanja Marulićeva imena u domaćim i međunarodnim krugovima. Njegov višedesetljetni rad pridonio je da Splitski Začinjavac i splitska baština budu vidljiviji te bolje proučavani i vrednovani u domaćem i europskom znanstvenom i kulturnom obzoru', stoji u obrazloženju prijedloga dodjele počasnog doktorata. 

Nakon što je akademik Kažimir Hraste, predsjednik povjerenstva koje je odlučivalo o dodjeli počasnog doktorata, pročitao mišljenje i životopis laureata dr. sc. Lučina, rektor ga je žezlom proglasio počasnim doktorom.

'Posebno sam sretan zbog okolnosti - imam čast primiti počasni doktorat u ovom lijepom kontekstu dviju zamašnih obljetnica. Jedna je, dakako, 50. obljetnica Sveučilišta u Splitu, iznimno važna za grad i čitavu hrvatsku akademsku zajednicu. Druga je, naravno, 500. obljetnica smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti i, usuđujem se reći, najznamenitijeg Splićanina svih vremena. Te važne godišnjice ne samo da se sretno podudaraju, nego se i lijepo nadopunjavaju. Naime, gledajući iz povijesne perspektive, Marulić je dojmljiv svjedok dugog trajanja obrazovanja i školstva u Splitu, o čemu je ostavio dragocjene zabilješke. Gledajući iz perspektive 2024., Sveučilište je s guštom pomoglo realizaciji programa te se i vlastitim pridružilo obilježavanju te obljetnice', kazao je dr. sc. Lučin. 

Profesor Joško Vlašić diplomirao je na studiju Fizičke kulture. Prve i posljednje korake svoje sportske karijere napravio je u Atletskom sportskom klubu Split, osvojivši tridesetak titula prvaka Hrvatske u mnogim atletskim disciplinama. Trenirao je mnoge sportaše, od kojih su neki ostvarili zavidna sportska postignuća. Ni nakon službenog umirovljenja nije prestao s radom. Prof. dr. sc. Frane Žuvela, dekan Kineziološkog fakulteta i predsjednik povjerenstva koje je odlučivalo o dodjeli počasnog doktorata, naglasio je kako je laureat izuzetno doprinio sportu te razvoju Sveučilišta u Splitu. 

'Nije lako dobiti bilo kakvo priznanje u Splitu. Ovo je grad koji ima pozitivnog nihilizma, ali motivira. Tijekom studiranja dobio sam neophodno, corpo molte kako bismo rekli u Dalmaciji, te sam oko toga mogao projicirati neke svoje ideje, zamisli, kreacije. Čudesan je ovaj put', iznio je profesor Vlašić, ne skrivajući da su ga svladale emocije. 

Zvonimir Mihanović, hrvatski slikar i grafičar s diplomom pariške akademije, sudjeluje u izložbama još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Za njih je ostvario niz priznanja. Njegovi umjetnički interesi, kako stoji u obrazloženju, oduvijek su bili usredotočeni na zavičajni ambijent i iskustva svakodnevnog, ali ipak drevnog života koji je on kroz svoj slikarski rukopis pronosio svijetom. Prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac, dekanica Filozofskog fakulteta i predsjednicu povjerenstva koje je odlučivalo o dodjeli počasnog doktorata umjetniku, ukazala je na njegov doprinos promociji hrvatskog kulturnog identiteta na nacionalnom i međunarodnom obzorju. 

'Najprije se zahvaljujem dragom Bogu koji mi je dao talent. Svaki slikar slika primarno za sebe, svaki umjetnik radi za sebe, zato je najsretniji kad je nagrađen za svoje djelo. Ovo je najveća nagrada koju sam mogao dobiti u životu', rekao je Mihanović. 

Akademik Zvonko Kusić istaknuti je znanstvenik, akademski djelatnik i međunarodno priznati stručnjak za bolesti štitnjače koji je na osnovi vlastitih istraživanja zaslužan za, među ostalim, iskorjenjivanje gušavosti u Hrvatskoj. Njegov je trud izrodio obiljem postignuća, uključujući više od 1000 stručnih i znanstvenih članaka, recenzija poglavlja u knjigama, vođenje nekoliko odbora, povjerenstava, uređivačkih tijela, s mnogo nagrada i priznanja, bio je mentor na mnogim magisterijima i doktoratima te glavni istraživač na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata. Obnašao je brojne rukovodeće funkcije. Prof. dr. sc. Ante Tonkić, dekan Medicinskog fakulteta i predsjednik povjerenstva koje je odlučivalo o dodjeli počasnog doktorata, naveo je kako ga je zavrijedio na temelju cjelokupnog znanstvenog i stručnog opusa te doprinosa promicanju ugleda Hrvatske. 

'Postoji teza da svaka nagrada vrijedi koliko vrijede oni koji je daju i oni koji je primaju. Privilegirani smo i počašćeni što možemo biti dijelom ove proslave velike ne samo za Split i Dalmaciju, već i cijelu Hrvatsku. Sveučilište je u proteklih 50 godina postiglo uspjehe bez presedana. 

Važna je ovo obljetnica za povijest Splita jer je ono postalo međunarodno prepoznatljivo i afirmiralo se, i to u žestokoj svjetskoj kompeticiji. Ima i nacionalnu dimenziju jer je ovo podneblje kolijevka hrvatske državnosti i hrvatske pismenosti. I prije samog splitskog Sveučilišta, ovdje su stasali istaknuti umjetnici, znanstvenici, političari, velikani. U okviru Sveučilišta, pak, stvorila se dodatna posebna energija', zaključio je akademik Kusić. 

Vaša reakcija na temu