Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTOGALERIJA Festival održivosti okupio učenike, studente, stručnjake. Jedan od okruglih stolova posvećen (bio)otpadu

FOTOGALERIJA Festival održivosti okupio učenike, studente, stručnjake. Jedan od okruglih stolova posvećen (bio)otpadu

Nastavlja se pregršt događanja na splitskom kampusu

Prvi dan Festivala održivosti - jedinstvenog projekta suradnje unutar akademske zajednice, znanstvenog i edukacijskog skupa u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - okupio je brojne učenike, studente, stručnjake i znanstvenike u Zgradi triju fakulteta na splitskom kampusu. Dio bogatog programa bio je i okrugli stol na temu '(Bio)otpad - problem ili sirovina?'.

Adela Tolić, dipl. ing. kem. teh., stručnjakinja za zaštitu okoliša i zaštitu na radu u tvrtki Eko-Imotski govorila je pritom o gospodarenju otpada u građevinskoj industriji. Marko Parat, mag. chem., zamjenik ravnatelja Studentskog centra Split izlagao je o obradi i smanjenju biorazgradivog otpada u kuhinjama. Doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu referirala se na mikroplastiku u školjkaša. Taj je okrugli stol obilježilo i izlaganje izv. prof. dr. sc. Sanje Perinović Jozić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, naziva 'Odgovorno poslovanje čisti svijet - reciklaža sapuna iz hotela uz zapošljavanje osoba s invaliditetom.' Prezentaciju 'Stvarajmo budućnost zajedno', nadalje, održao je Branimir Dević, univ. bacc. ing. mech., tehnički direktor tvrtke Mold. 

Naredna dva dana - 2. i 3. listopada - planiran je još pregršt događanja u okviru ove manifestacije koja stavlja naglasak 

Još će se pregršt događanja održati u okviru ove manifestacije naredna dva dana - 2. i 3. listopada - s naglaskom na zeleni (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavi (morski resursi, ribarstvo) i žuti (energija, turizam) aspekt održivosti.

'Središnji je dio festivala znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava na kojemu će sudjelovati velik broj međunarodno uglednih znanstvenika iz toga područja. 'Program uključuje različite okrugle stolove, predstavljanje studijskih programa koji obrazuju stručnjake u navedenim područjima, sajam s prehrambenim proizvodima OPG-ova kao i proizvodima dvaju sveučilišta, radionice za djecu kojima se popularizira znanost i podiže razina svijesti o održivom razvoju, pripremanje tradicijskih jela iz Dalmacije i Slavonije. 

Cijeli program obogatit će i slikarska izložba, koncerti studenata umjetničkih akademija u Osijeku i Splitu te izvedba predstave 'Judita' u produkciji nastavnika i studenata Umjetničke akademije u Splitu', najavio je ranije prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za nastavu, studente i poslovanje.

Vaša reakcija na temu