Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Križ vraćen na šibenski Križ

FOTOGALERIJA Križ vraćen na šibenski Križ

Izradili su ga zaposlenici Iskra brodogradilišta i poklonili ga župi

Vjernici šibenske župe Presvetog Srca Isusova na Baldekinu predvođeni svojim župnikom don Tomislavom Puljićem podigli su novi križ s raspelom u šibenskom kvartu Križ, blizu mjesta gdje se od davnina nalazio križ s raspelom, a uklonjen je tijekom komunističke vladavine. Aluminijski križ visok pet metara izradili su zaposlenici Iskra brodogradilišta Šibenik i poklonili ga toj župi.

Taj dio Baldekina upravo je dobio ime Križ po starom križu podignutom na pola puta između težačkog grada Šibenika i njihovih polja, vinograda i maslinika. Uz križ je postojala i kapelica s Majkom Božjom koja u naručju nosi djetešce Isusa. Nedaleko od križa s raspelom bio je je i izvor na kojem su šibenski težaci napajali konje i uz koji su se okupljale šibenske mljekarice kada bi se vraćale iz grada pa bi na izvoru oprale posude u kojima su nosile mlijeko.

Prema svjedočenjima starijih Šibenčana kameni križ s raspelom i kapelica srušeni su pedesetih godina 20. stoljeća. Od njih nema više nikakvog traga, ali je taj križ ostao duboko urezan u kolektivnom pamćenju Šibenčana.

- Povratak križa na Križ nešto je što u vjerničkoj duši dolazi samo iz sebe. Novi križ nije samo puka fizička inkarnacija onog starog, srušenog i bačenog tko zna gdje. Povratak križa na Križ poticaj je povezivanje i zajedništvo. Novi će nas križ na Križu podsjećati kao i naše pretke koji su tu zastajali da se pomole na putu do polja koja su ih hranila i život dava, da smo pozvani uzeti svoje križeve i slijediti Isusa kao put istinskog kršćanskog života i nasljedovanja njegove ljubavi prema cijelom čovječanstvu pa makar to značilo i dati svoj život za drugoga. Sve to u ovaj su novi križ utkali oni koji nisu zaboravili onaj stari u kojem žive duše naših predaka, svi oni koji su ga svojim rukama oblikovali, kovali, bojali, nosili i podigli - kaže don Tomislav Puljić.

Kip raspetog Isusa na križu ponovno podignutom na šibenskom Križu, djelo je umjetnika Nike Samodola, a bit će posvećen na blagdan Presvetog Srca Isusova u petak 7. lipnja u 19 sati nakon svete mise u crkvi Presvetog Srca Isusova na Baldekinu.

Vaša reakcija na temu