Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Ministarstvo objavilo službene podatke o problemima koje je na moru prouzročila jučerašnja oluja

FOTOGALERIJA Ministarstvo objavilo službene podatke o problemima koje je na moru prouzročila jučerašnja oluja

Na području Splitsko-dalmatinske županije su imali osam intervencija

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimljeno je u relativno kratkom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija te ujedno najpogibeljnija situacija dogodila se u Dubrovačkom akvatoriju, gdje je u 1.19 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra u MRCC Rijeka zaprimljen poziv pogibelji s brodice u Mljetskom arhipelagu, dužine 8 metara s ukupno 4 osobe, čiji voditelj je prijavio havariju, odnosno, informirao da je brodica udarila u nešto neodređeno te da ubrzano prima more i tone.

- Odmah po zaprimanju informacije o poziciji havarije i potonuća, o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio, odaslana obavijest o događaju, kao i poziv pogibelji 'Mayday Relay', na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju prema poziciji, kamo su iz LK Dubrovnik angažirali i motorni brod  'Nona Ana', s obzirom na njegovu blizinu. U 2.44 sati iz LK Dubrovnik dojavljeno je u MRCC Rijeka da su brodolomci pronađeni, od kojih su dvoje ukrcani na m/b 'Nona Ana', dok je drugo dvoje brodolomaca iz mora spašeno od posade privatne brodice, čija posada se također odazvala pozivu i uključili u akciju spašavanja. Jedna spašena osoba u nesreći pretrpjela je težu tjelesnu ozljedu, u vidu loma ruke, stoga je iz LK Dubrovnik angažirana medicinska pomoć iz Sobre, čime je ova akcija uspješno okončana- poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na području Lučke kapetanije Split zaprimljeno je osam dojava. U 22.30 sati dojavitelj s Drvenika Velog javio je u MRCC Rijeka kako je njegov gost, Talijan F.C. samostalno otplivao prema vlastitoj motornoj jahti 'Guendalina', s kojom je ubrzo isplovio iz uvale, kako se jahta ne bi nasukala. Budući da Talijan nije imao mobitel, pretpostavilo se da na brodici posjeduje VHF radio, stoga je informacija proslijeđena prema LK Split, čiji službenici od trenutka dojave nisu uspjeli uspostavili komunikaciju s rečenom jahtom, niti se Talijan javio obitelji, dok je u međuvremenu MRCC Rijeka zaprimila upit o nestalom Talijanu i od kolega iz MRCC Roma. U traganje i spašavanje prema nestalom Talijanu i njegovoj jahti angažirana su dva spasilačka plovila LK Split, glavni spasilački brod i jedna brodica, koji su do tada obavljali poslove zbrinjavanja brodica neposredno ugroženih djelovanjem jakog nevremena na moru, no potraga noćas do 3 sata nije rezultirala pronalaskom. Tijekom vremena trajanja potrage posredstvom ORP Split-radio učestalo su upućivani pozivi prema motornoj jahti 'Guendalina', također bez odaziva, da bi noćas u 3.50 sati službenici LK Split javili o pronalasku živog i zdravog Talijana u uvali Vinišće.

U 22.35 je zaprimljen poziv posade jedrilice 'Carpe ventum', koji su dojavili o udaru u obalu Drvenika Velog, uslijed olujnog nevremena. Na jedrilici je u trenutku dojave bilo 10 osoba, među kojima nitko nije ozlijeđen. Obavijest o događaju proslijeđena je u LK Split, a u daljnjoj komunikaciji s voditeljem jedrilice, isti je obavijestio MRCC Rijeka da je uspio samostalno doploviti u sigurnu uvalu i da nitko od posade nije ugrožen i gdje su pričekali smirivanje nevremena.

U 23.10 sati ORP Split-radio spaja MRCC Rijeka s posadom jedrilice 'Maria Alba', s koje je odaslan poziv pogibelji 'Mayday Relay' za dvije druge jedrilice nasukane u uvali Kalina južno od Milne. Informacija je proslijeđena u LK Split i Pomorsku policiju Split, čiji službenici su u tom trenutku obavljali hitan medicinski prijevoz voditelja brodice 'Gideon' prema luci Lora, stoga je u daljnjoj komunikaciji s posadom dvije nasukane jedrilice noćas 00.35 utvrđeno da su nasukani na otok Šćedro, ali da svi na broju, neozlijeđeni i nisu imali potrebu za ikakvim spašavanjem, stoga je njihov kontakt proslijeđen tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici će tijekom današnjeg dana obaviti odsukavanje jedrilica te obaviti tegalj, ukoliko bude potrebe.

- U isto vrijeme je zaprimljena dojava peljarske službe da se tanker 'Byzantion', uslijed jakog nevremena odmakao od operativne lučke obale u Splitskoj luci, pri čemu je došlo do otrgnuća iskrcajne cijevi s obalne strane. Prije samog događaja svi sigurnosni ventili bili su zatvoreni, tako da je u more iz cijevi iscurilo oko 200 litara preostalog pogonskoga goriva, tip diesel. Tegljač 'Rigel' ubrzo nakon događaja vratio je tanker uz obalu, gdje je osiguran na vezu. O događaju je obaviještena LK Split, čiji službenici su obavili očevid na poziciji nezgode i kamo su odmah angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su na poziciju angažirali i pomorsku vatrogasnu jedinicu u cilju uklanjanja manjeg onečišćenja - navode iz Ministarstva.

Dojava o dvije nasukane jedrilice na Kašjunima zaprimljena je u 23.10. S obzirom na to da su službenici Splitske kapetanije u tom trenutku već obavljali spasilačke zadaće na drugim područjima u intervenciju su angažirani službenici Pomorske policije Split, koji su dolaskom na poziciju dojavili o nasukanju jedne jedrilice francuske zastave s 4 osobe, neozlijeđene te o drugoj nasukanoj jedrilici, poljske zastave s ukupno 5 osoba, od kojih nitko nije ozlijeđen. LK Split tijekom današnjeg dana obavit će očevid na poziciji nasukanja, a jedrilice će biti zbrinute komercijalnim odsukavanjem.

Informacija  o potopljenoj jahti imena 'Topless express', pred samim ulazom u Milnu zaprimljena je u 23.30. Na jahti je u trenutku nesreće bilo 8 državljana Češke, koji su srećom svi spašeni neozlijeđeni, a akciju spašavanja odradili su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru.

Oko 01.15 sati u uvali Racetinova u Okrugu nasukala jahta 'Cairos' dužine 33 metra sa 16 putnika i 6 članova posade. Odmah po dojavi na mjesto nasukanja upućeni su službenici LI Milna, koji su jutros obavili očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Na zadarskom području je bilo devet akcija spašavanja, a na području Šibenika pet. 

- Upozoravaju se svi nautičari na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva preporučuje se plivanje isključivo u granicama obilježenih i sigurnih kupališta - zaključuju iz Ministarstva.

Vaša reakcija na temu