Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRM/ M. Siriščević Deveti HRVCON ispraćen u NATO operaciju 'Sea Guardian'

Deveti HRVCON ispraćen u NATO operaciju 'Sea Guardian'

Iz Lore je isplovila raketna topovnjača RTOP-42 'Dubrovnik' s 32 člana posade

Svečani ispraćaj 9. hrvatskog kontingenta u operaciju 'Sea Guardian' održan je danas. Iz splitske luke Lora prema Sredozemlju isplovila je raketna topovnjača RTOP-42 'Dubrovnik' i 32 člana posade, kao i ophodni brod albanske Ratne mornarice P-134 'Butrinti', koji će biti u sastavu iste skupine.

Zapovjednik 9. hrvatskog kontingenta je kapetan korvete Marinko Majić, a raketna topovnjača RTOP-42 'Dubrovnik' i ovaj put ima ulogu zapovjednog broda operacije

U sastavu NATO snaga 9. hrvatski kontingent bit će do 12. lipnja. U dijelu operacije pod nazivom 9FOCUSED OPERATION9 (FOCOPS 24-3) težišne zadaće kontingenta i ovoga puta su u stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike s ciljem osiguranja zajedničke sigurnosti u području središnjeg Mediterana.

U prigodnom obraćanju pripadnicima kontingenta zapovjednik HRM-a komodor Damir Dojkić istaknuo je: 'U nizu aktivnosti kojima kontinuirano dajemo svoj doprinos globalnoj stabilnosti i ukupnoj pomorskoj sigurnosti, jačanju zajedničkih sposobnosti te interoperabilnosti sa saveznicima, naš angažman u operaciji Sea Guardian u Sredozemlju od posebnog je značaja. Raketna topovnjača Dubrovnik već se iskazala u ovoj operaciji, većina članova posade i kontingenta također, no zadaće koje su pred vama novi su izazov. Nema opuštanja, morate biti oprezni i fokusirani, a istovremeno otvoreni za nova znanja, učenje i usavršavanje koje ćete steći kroz nova iskustva. Uz to, vodite računa o sigurnosti i budite jedni drugima potpora. Želim vam mirno more, uspješno izvršenje zadaća te sretan povratak u domovinu'.

Uz zahvalu na ukazanom povjerenju te potpori u pripremama za operaciju, koje je uputio Zapovjedništvu HRM-a i Zapovjednom operativnom središtu GS OSRH,  zapovjednik 9. hrvatskog kontingenta kapetan korvete Marinko Majić istaknuo je: 'Logistička priprema broda i obučne aktivnosti koje smo proveli proteklih nekoliko mjeseci u cilju dostizanja zahtijevane razine znanja, vještina i sposobnosti iziskivala je napore i požrtvovnost svakog pripadnika kontingenta. Zahvaljujući svima na predanosti i angažmanu, izvješćujem da je deveti hrvatski kontingent spreman za izvršenje zadaće!'.

Uz pripadnike i zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodora Damira Dojkića, svečanom ispraćaju hrvatskog kontingenta u operaciju 'Sea Guardian' ispred Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH nazočio je načelnik Odjela za operacije u tijeku pukovnik Krešimir Tušek.

Raketna topovnjača RTOP-42 'Dubrovnik', klase Helsinki, u sastavu je Flote HRM-a. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Dino Čobo. Brod je dužine 45 m, širine 8,9 m, dok je brzina koju dostiže 28 čvorova. Namjena broda je nanošenje raketnih udara po protivničkim brodovima te topničko djelovanje po ciljevima u zraku, na moru i na kopnu. Naoružan je s osam protubrodskih raketa RB-15B, pramčanim topom Bofors Mk1 57 mm i dva krmena protuzračna topa SAKO ZU 23 mm. Opremljen je i s dvjema puškostrojnicama PKT za blisku zaštitu. Ovo je njegov sedmi angažman u operaciji 'Sea Guardian'.

Vaša reakcija na temu