Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTOGALERIJA Pogledajte što se nudi na Sajamskim danima na splitskom kampusu

FOTOGALERIJA Pogledajte što se nudi na Sajamskim danima na splitskom kampusu

Prvog dana razgovarali smo s nekoliko izlagača

Otvoreni su Sajamski dani u okviru Festivala održivosti koji Sveučilište u Splitu - ovog puta kao domaćin - organizira sa Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U auli i na trgu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na splitskom kampusu predstavljaju se prehrambeni proizvodi OPG-ova kao i proizvodi obaju sveučilišta. 

Prvog dana sajma porazgovarali smo s nekoliko izlagača. Slavko Kadić iz Dugog Rata - predstavnik OPG-a Konoba Kadić - jedan je od njih. Na njegovom štandu našli su se maslinovo ulje s obzirom na to ima 400 maslina, vino od grožđa iz dugoratskih vinograda i likeri - višnjevača i orahovica.

'Na svjetskom natjecanju održanom u New Yorku prije dvije godine dobili smo srebrnu medalju za maslinovo ulje. Redovito smo i po mnogim natjecanjima od Istre do Dubrovnika u zadnjih 20 godina - pretežno 'skidamo' zlato. Ide nam u prilog i što smo u Europskoj uniji, za koju se kaže da je velika obitelj - prošlog je tjedna, naime, jedan paket otišao u Poljsku', otkrio nam je Kadić. 

Maslinovog ulja kao i drugih proizvoda našlo se i na štandu Ante Grubišića, upravitelja Braniteljske zadruge 'Lintar'. Plodove rada u toj zadruzi ubiru na padinama Kozjaka iznad Solina i Kaštela.

'Doveli smo plodnu zemlju, zasadili masline i od njih dobivamo prvo hrvatsko ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na padini okrenutoj prema suncu, gdje se bura i jugo miliju, ponekad i sudaraju, nastaje vrhunsko ulje', istaknuo je Grubišić. 

Prilikom otvaranja Festivala održivosti, moglo se čuti kako je prisutan trend opadanja interesa za poljoprivredu u mlađoj generaciji. Naš je sugovornik u tom kontekstu naglasio kako im još u školama kao odgojno-obrazovnim institucijama treba ukazivati na značaj zdrave prehrane te na mogućnosti rada u toj gospodarskoj grani. 

'Puno je kvalitetnih zadruga i OPG-ova koji proizvode vrijedne ekološke proizvode u Dalmaciji, uključujući otoke, koje vrijedi posjetiti. Primjeri su OPG Moro koji proizvodi industrijsku konoplju i još neke proizvode kao i Jurin dvor u Šestanovcu sa zanimljivom ekološkom proizvodnjom maslinovog ulja i drugih proizvoda na bazi masline', dodao je. 

Učenice Marta i Laura prezentirale su proizvode zadruge Srednje škole Marka Marulića iz Slatina. Njihov štand obilovao je raznoraznim kako prehrambenim tako i uporabnim artiklima. 

'Imamo maslinovo ulje koje se radi od plodova 40-ak maslina iz školskog maslinika. Radimo i ulje od gospine trave koje je dobro za razne kožne bolesti, opekline, akne i ogrebotine. U ponudi je i sapun od meda, mlijeka i maslinovog ulja pogodan za suhu kožu, suzbijanje prištića i raznih bolesti kože te, k tome, lijepo miriše. Nudimo i lavandu odličnu protiv moljaca', predstavile su nam.

Pokazale su nam i rukotvorine - pregače s receptima raznih dalmatinskih jela, razglednice s fotografijama njihova mjesta... U razgovoru su nas upoznale i s projektom 'Ča je za obid', u čijem okviru, kako često kuhaju u školi, objavljuju razne videe na svojem YouTube kanalu. 

Izobilju tradicionalnih prehrambenih proizvoda bilo je na štandu Sveučilišta u Splitu, gdje smo zatekli doc. dr. sc. Mladenku Šarolić, profesoricu s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, preciznije sa Zavoda za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju. 

'Izložili smo neke od tradicionalnih proizvoda - autohtone kulture poput ljutike, koje su, rekla bih, zaboravljene ili stavljene sa strane, a koje mi pokušavamo vratiti u život, odnosno dati im novu vrijednost', iznijela je profesorica Šarolić.

Kazala nam je i kako, kada je posrijedi interes za upise među srednjoškolcima, na studiju prehrambene tehnologije nema stagnacije - štoviše, sve je veći. I perspektiva je na tržištu rada optimistična - brzo se, prema njenom iskustvu, zapošljavaju u, primjerice, prerađivačkom sektoru, kontroli kvalitete...

Svjedočili smo i malom prikazu onog što se radi na Odjelu za studije mora. Doc. dr. sc. Marin Ordulj, zamjenik pročelnika, obrazlagao je kako s kolegom s PMF-a doc. dr. sc. Ivicom Šamanićem istražuje mogućnost suzbijanja potencijalnog patogena koji može stvarati probleme u području marikulture. Usput nam je otkrio kako su nakon godina stagniranja na brojci upisa od oko 24 studenta ove godine upisali nešto više njih. No generalno nisu zadovoljni jer bi htjeli ponuditi više.

'More čini više od trećine naše države. Kao najstariji ovakav studij - postoji već 26 godina - pokušavamo zainteresirati mlade kako ovakvim prikazom tako i obilascima škola, pri čemu održavamo različite radionice i prezentiramo naše projekte. Svakako, i demografski problemi odražavaju se na upise jer je sve manje srednjoškolaca. Uz to, brojimo oko 25% visokoobrazovanih u društvu jer turizam koji daje mogućnost brze zarade ubija želju za znanjem i napredovanjem, što nije održivo. 

Počeo je Festival održivosti jer je za održivost nužna promocija znanosti, znanja i naprosto napretka ljudi. Na fakultetima smo svjesni toga pa pokušavamo pokazati da je ne možemo biti bolji bez ulaganja u sebe, a ako nismo bolji, ne možemo se ni održati', konstatirao je. 

Sajamski dani nastavljaju se u srijedu, 2. listopada, od 11 do 17 sati na trgu ispred PMF-a. Posjetitelje tako ponovno očekuje pregršt proizvoda na štandovima, od kojih je neke moguće i kupiti po sajamskim cijenama.

Festival održivosti, pak, traje sve do četvrtka, 3. listopada. Taj jedinstven projekt suradnje unutar akademske zajednice - koji naglasak stavlja na zeleni (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavi (morski resursi, ribarstvo) i žuti (energija, turizam) aspekt održivosti - obuhvaća i znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava kao središnji dio, zatim različite okrugle stolove, predstavljanje studijskih programa koji obrazuju stručnjake u navedenim područjima, radionice za djecu kojima se popularizira znanost i podiže razina svijesti o održivom razvoju, pripremanje tradicijskih jela iz Dalmacije i Slavonije. Obogatit će ga i slikarska izložba, koncerti studenata umjetničkih akademija u Osijeku i Splitu te izvedba predstave 'Judita' u produkciji nastavnika i studenata splitske Umjetničke akademije.

Vaša reakcija na temu