Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADONAČELNIK SPLITA TUŽI DRUŠTVO MARJAN Srđan Marinić: Mogu samo poručiti - sram ga bilo!

GRADONAČELNIK SPLITA TUŽI DRUŠTVO MARJAN Srđan Marinić: Mogu samo poručiti - sram ga bilo!

Andro Krstulović Opara nije bio na pripremnom ročištu, saslušanje stranaka je u studenom

Nakon tri odgađanja i dvije i pol godine od podizanja tužbe, održano je pripremno ročište na Općinskom sudu na Dračevcu u procesu u kojem gradonačelnik Andro Krstulović Opara tuži Društvo Marjan 'zbog iznošenja zlonamjernih i neistinitih uvreda na Facebook stranicama čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti i narušena ugled i čast'. Traži 25.000 kuna.

Tužba je, inače, podnesena prije drugog kruga za izbore gradonačelnika, a Društvo Marjan ju je zaprimilo netom kad je Krstulović Opara izabran za gradonačelnika. Tužio ih je zbog komentara koje je Društvo objavilo pozivajući se na tekst iz Novosti. Tjednik je problematizirao glasanje tadašnjeg vijećnika Krstulovića Opare za izmjenu prostornog plana na području Prve vode, što je Društvo Marjan komentiralo.

Na pripremnom ročištu nije bio gradonačelnik, a saslušanje stranaka, kada mora doći, zakazano je za studeni.

Nakon ročišta slučaj nam je komentirao Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan koji se našao po funkciji na mjestu tuženog. 

- Iz četvrtog puta nakon tri odgađanja konačno je počelo ročište u ovom po meni sramotnom ponašanju od strane gradonačelnika koji i dalje inzistira na slučaju, umjesto da povuče tužbu i razgovara. Mogu samo poručiti - sram ga bilo! Zašto, vidjet će se i tijekom postupka - prva je reakcija Marinića.

Pokazao je Marinić i dokument kojim je Upravna služba za planiranje i uređenje okoliša, Odsjek za provedbu dokumenata prostornog uređenja iz 2019., potvrdilo da se ta predmetna čestica nalazi unutar građevinskog područja naselja.

- Stručna služba Grada Splita je potvrdila da se nalazi! Upravo to je sporno. U emisiji 'Nedjeljom u 2' gradonačelnik je kategorički tvrdio da ta parcela nije u građevinskom području. U našoj objavi mi se nismo referirali samo na njegovu parcelu, nego kompletno područje Prve vode. Susjedna parcela je od firme čija je vlasnica bila supruga Željka Keruma. Supruge jednog bivšeg gradonačelnika i sadašnjeg suvlasnice su parcela na Prvoj vodi. Kad je donesen prostorni plan 2005. godine sadašnji gradonačelnik je bio gradski vijećnik i glasao je za to. Bilo bi normalno da se izuzeo iz glasanja zbog obiteljskih veza u suvlasništvu - iznio je Marinić.



Upitan je smatra li da je tužba udar na jednu od najaktivnijih civilnih udruga.

- Mi smo nakon četiri dana što je objavljeno u tjedniku Novosti prenijeli tu vijest i komentirali. Što je tu problem? U emisiji 'Nedjeljom u 2' tada kao kandidat za gradonačelnika Krstulović Opara proziva i napada Novosti, kaže da su krivotvorili podatke i manipulirali s javnošću i da ta parcela nije u građevinskom području. Proziva njih, a tuži nas. Svatko ima pravo tužiti, okej, ali isto tako po članku 10. Zakona o udrugama to je udar na javnost rada udruge. Imamo pravo komentirati javne politike, čak i utjecati na javno mnijenje ako vidimo da nešto nije u interesu zaštite Marjana, a sigurno nije planiranje građevinskih područja u park šumi Marjan - odgovorio je Marinić.

Dodao je i da su Krstulovića Oparu prije nego je izabran za gradonačelnika tri puta molili da podrži Društvo Marjan u zahtjevima u isključenju građevinskih područja. 

- Tužba nam je stigla u utorak nakon drugog kruga, još nisu bili službeni rezultati izbora. I danas smo šokirani - ogorčen je Marinić.

Vaša reakcija na temu