Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADONAČELNIK U SUDNICI 'Žao mi je što sam tužio Društvo Marjan, ali oni su me označili kao koruptivnu osobu'

GRADONAČELNIK U SUDNICI 'Žao mi je što sam tužio Društvo Marjan, ali oni su me označili kao koruptivnu osobu'

Andro Krstulović Opara traži 25 tisuća kuna zbog uvrede

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara svjedočio je u parnici za duševne boli koju je pokrenuo protiv Društva Marjan zbog njihove objave na Facebooku oko prenamjene zemljišta na Prvoj vodi. Krstulović Opara tužbu je podnio koji dan prije no što je postao gradonačelnik, a danas se ispričao sudu što nije mogao doći na raspravu posljednji put zbog neodgodivog pregleda. 

'Nije mi bila nakana izbjegavati na sud. Prvi put sam danas na sudu prisiljen zbog epizode koja se dogodila tri mjeseca prije izbora. Meni i supruzi nanesena je šteta, u objavi Društva Marjan označena sam kao koruptivna osoba koja je kao gradski vijećnik 2005. godine pogodovala obitelji moje supruge prilikom donošenja GUP-a. Stajalo je da sam svjesno digao ruku kako bi parcela postala građevna. Dokazat ćemo da nije prenamijenjena', kazao je Opara. 

Gradonačelnik je vrlo opširno iznio svoj stav u ovom predmetu, a doznalo se i da je prije godinu dana ponudio Društvu Marjan da objavi pripremljenu izjavu koju je za njih sročio. Nisu pristali pa je tužba ostala na snazi. Opara od Društva traži 25 tisuća kuna, koje namjerava iskoristiti kao naknadu za postavljanje već postavljenog zvona u crkvici na Marjanu. 

'Cijeli svoj život radim. Časno sam i na korist zajednice radio svoj posao. Moj sadašnji posao gradonačelnika usmjeren je ka borbi za pravdu i ukidanje svakog pogodovanja. Ovom objavom iznesena je optužba da sam koruptivan, što mi je nanijelo štetu i bol. Morao sam se opravdavati da nisam učinio koruptivnu radnju. Svjestan sam da su političari izloženi kritici i to prihvaćam kao dio posla, no ovo nije bila kritika, već optužba koja je nanijela štetu meni i supruzi. Moja supruga je naslijedila dvanaestinu parcele od 1.200 kvadrata, suvlasnici su potomci drugih uglednih građana, među kojima su i stričevi moje supruge Jerko i Tomislav Marasović, dobitnici nagrade grada Splita, čestiti i časni ljudi zbog kojih je Split upisan na UNESCO-ovu listu. Sve nas je ovo duboko pogodilo. Prije godinu dana ponudio sam Društvu Marjan da objavi izjavu kako im nije bila namjera insinuirati u moje nečasne radnje. Da su prihvatili izjavu, odustao bi od tužbe jer nije mi se namjera sporiti s društvom čiji sam član bio sredinom 80-ih. Bio bih ponosan biti počasni predsjednik Društva Marjan. Jasno da mi je žao što sam bio prisiljen ovako postupiti', kazao je Krstulović Opara. 


Nakon objave Društva Marjan imao je brojne neugodnosti, tvrdi. Posebno ga je zasmetalo što je predsjednik društva Srđan Marinić u javnim istupima uspoređivao parcelu njegove supruge sa susjednom parcelom u vlasništvu supruge Željka Keruma

'Uslijedio je niz neugodnih upita. Prvo pitanje u emisiji 'Nedjeljom u 2' bilo je vezano za aluziju da sam koruptivan i da sam pogodovao ženi. Nakon neuspješnog razgovora s predsjednikom Društva Marjan, on je nastavio izjednačavati moju i suprugu bivšeg gradonačelnika, vlasnicu susjednih parcela, koje po planu imaju povoljniju poziciju i na kojima se uz određenu proceduru može graditi. Vodio je novinare pokazujući im parcele supruge bivšeg gradonačelnika i parcele obitelji moje supruge sugerirajući da je to sve isto. Nakon objave, nazvao sam predsjednika Društva Marjan i upozorio ga da navodi nisu korektni, ni istiniti. Preporučio sam da ih povuče, nažalost, morao sam podnijeti tužbu', kazao je Krstulović Opara.

'Područje na tom dijelu Marjana i prema GUP-u iz 1978. dopušta određenu gradnju čvrstih objekata. Upravo GUP-om iz 2005. parcela moje supruge otpala je iz tog režima. Glasajući za takav GUP, omogućio sam bolju zaštitu prostora. Na parceli u vlasništvu obitelji moje supruge moguće je uređivanje pješačkih staza i putove, manji platoi s tuševima i montažnim svlačionicama, na području gdje je parcela supruge bivšeg gradonačelnika mogu se graditi i čvrsti objekti', htio je dodatno pojasniti gradonačelnik. 

Njegovog odvjetnika Marina Budimira zanimalo je kakve su posljedice zbog objave trpjeli on i članovi uže obitelji. 

'Postavljala su se pitanja posprdnog tona: 'Kada ćete ti i Kerum početi graditi?' Supruga ima vlasništvo nad 100 kvadrata. Niti želi, niti može, niti je moguće graditi. Svojim poslom i borbom za zaštitu Marjana pokazao sam da nisam dozvolio nikakvu gradnju u park šumi', zaključio je Opara. 

Siniša Štimac, odvjetnik Društva Marjan, imao je primjedbe na iskaz. 

'Ovo je u koliziji s tekstom objave Društva Marjan. Tužba je podignuta zbog objave na Facebooku, no tužitelj iznosi drugačije. Spominje GUP. Gdje je on u objavi? Nema ni da je koruptivan. U objavi se navodi Prva voda kao područje, ne ide se ciljano na gradonačelnika', elaborirao je Štimac. 

'Igramo se sad riječima, ne znam što nije jasno. Objava je izazvala velike negativne reakcije, kako u medijima, tako i u javnosti. Građevinska područja mogu biti i parkovi i plaže pa se na njima ne može graditi. Urbana pravila jasno određuju što se može uređivati na građevinskom području', rekao je Opara.

'Koji plan uređuje područje građenja, Prostorni plan uređenja ili Generalni urbanistički plan?', pitao je Štimac. 

Prigovorio je odvjetnik Budimir: 

'Tužitelj se saslušava na poznate okolnosti, a ne na pravna pitanja na koja nije dužan precizno odgovarati.' 

'Ovo je temeljno pitanje. Jeste li 30. studenog 2005. glasali za Prostorni plan uređenja Splita kojim su parcele na području Prve vode i ostalom dijelu Marjana postale građevinsko područje? Cijelo područje se utvrdilo unutar građevinskog područja što dotad nije bilo, a o tome imamo i potvrdu Grada Splita iz listopada 2017., kada je tužitelj već bio gradonačelnik', pitao je odvjetnik Štimac. 

'Ne sjećam se 30. studenog 2005. Nisam radio nikakvu radnju koja bi dovela do prenamjene', odgovorio je Krstulović Opara. 

'Je li parcela u građevinskom području kao i cijelo područje Prve vode?', pitao je Štimac ponovno. 

'Jest', odgovorio je Oparin odvjetnik. 

'Prije sam spomenuo da su utvrđena urbana pravila koja jasno govore da se osim puteljaka i tuševa ne može graditi', javio se gradonačelnik. 

'Ovdje je pitanje je li u građevinskom području ili ne. Zašto ste Stankoviću rekli da nije?', inzistirao je Štimac. 

'Mislim da to nije predmet spora, rekao sam da se ne može graditi', uporan je bio i Opara. 

'Kako je došlo do sudjelovanja u emisiji 'Nedjeljom u 2?', nastavio je odvjetnik Društva Marjan. 

'Kakvo je to pitanje? Normalno da me zvao, nisam naletio. Bio sam kandidat za gradonačelnika drugog grada u Hrvatskoj', naljutio se Opara. 

'Pa zar niste mogli odbiti?', pitao ga je Štimac. 

'Pitanje koje je Stanković postavio bilo je dio kampanje koja se protiv mene vodila', konstatirao je gradonačelnik. 

Štimac ga je pitao i tko je prvi objavio informaciju jer je Društvo Marjan zapravo komentiralo tekst iz tjednika 'Novosti'. 

'Informaciju sam vidio na stranici Društva Marjan do čijeg mišljenja drže mnogi građani', odgovorio je Opara. 

Sudac Danijel Ban pitao ga je je li bilo naznaka da je tekst prenesen. 

'Ne, ovo je njihova konstatacija', bio je rezolutan Opara. 

'Podržavate li nastojanja Društva Marjan da se građevinska područja isključe iz zaštićenog područja park šume Marjan? Što ste konkretno poduzeli u tom pravcu?', zanimalo je odvjetnika Štimca.

Pitanju je prigovorio odvjetnik Budimir, smatra da je riječ o 'nemoralnom pitanju u datim okolnostima'. 

'Sve što sam dosad učinio i što ću raditi bilo je u korist očuvanja Marjana', kazao je Opara. 

'Smije li Društvo Marjan uopće izraziti sumnju u nepravilnosti prilikom donošenja prostorne dokumentacije?', zapitao se Marinić. 

'Navod zbog kojeg sam tužio nije prihvatljiva kritika, nego uvreda koja je nanijela štetu meni i ženi u predizbornoj kampanji, meni se htjelo naštetiti kao kandidatu. Tako što ne bi trebalo biti u opisu rada društva. Političko djelovanje je za političke stranke, u političkoj sam borbi primio brojne udarce, no nije mi prihvatljivo kada me udruga do čijeg mišljenja držim neopravdano napada', zaključio je Opara. 

Suđenje se nastavlja 16. veljače kada bi trebao biti ispitan Marinić. 

Ročište su komentirali Krstulović Opara i Marinić. 

'Ovo je predugo trajalo. Ovo je sve skupa bilo nepotrebno. Da je Društvo Marjan htjelo ispraviti krive navode kojim optužuju mene i obitelj za koruptivne aktivnosti, ovoga ne bi bilo. Kao gradski vijećnik 2005. nisam digao ruku da se parcela u vlasništvu moje supruge proglasi građevnom. To nisam učinio. To smo danas dokazali. Predložio sam Društvu Marjan nagodbu, odbili su i nastavili iznositi da sam pogodovao obitelji moje žene. Ona ima parcelu od 100 kvadrata na kojoj se može graditi tuš i puteljak. Oko toga se sporimo. Pokušavam zamisliti kako jedan gradski vijećnik može donijeti odluku o GUP-u kada cijelo Gradsko vijeće to treba donijeti i kada ta parcela tom odlukom dobija još veću zaštitu i nemogućnost gradnje. Dokazat ću da nisam djelovao koruptivno, cijeli život sam se trudio i postigao da iza mene nema repova i da me nitko ne može optužiti za koruptivne aktivnosti', rekao je splitski gradonačelnik. 


'Posebno je zanimljivo da je na direktno pitanje o zaštiti Marjana, a to je planiranje građevinskih područja, gradonačelnik rekao da nema što reći. Gradonačelnik cijelo vrijeme spominje GUP, ali on je donesen mjesec dana nakon usvajanja prostornog plana uređenja koji utvrđuje građevinska područja. Glavnu priču preskače i kaže da ne zna što je prostorni plan. Zna urbana pravila, a ne zna što je prostorni plan uređenja?! Tijekom javne rasprave 2005. u kolovozu te parcele na području Prve vode nisu bile u građevinskom području. Da su bile, Društvo Marjan bi dalo primjedbu. Ne radi se samo o njegovoj parceli, nego o parcelama na području Prve vode. Istina je da se na njegovoj parceli mogu raditi samo tuševi, ali za izgraditi tuš, treba dovesti vodu, treba kopati, treba odvod. I kopanje puteva je oblik gradnje. Da nije u građevinskom području, to se ne bi moglo dogoditi. Digao je ruku i da se na susjednim parcelama može graditi ugostiteljski objekt. Sada ispada da ne zna koji je plan odredio i da samo zna da se kod njega mogu raditi tuševi. To nije korektno. Ako on ne zna što je prostorni plan uređenja, meni je upitno kako uopće može obnašati dužnost gradonačelnika ako ne zna osnove prostornog planiranja. Ovo što su nam ponudili pripremljenu izjavu da objavimo, to je ponižavajuće. Da je to Društvo Marjan objavilo, ispalo bi da ništa ne razumijemo. Za što da se ispričamo? Ovdje se postavlja pitanje tko ne poznaje prostorne planove, gradonačelnik ne želi odgovarati na pitanja koja je razlika između prostornog plana i GUP-a', kazao je predsjednik Društva Marjan.


Vaša reakcija na temu