Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović GRADSKI KOTAR GRAD Najstarija škola u Splitu nema adekvatno uređeno igralište
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

GRADSKI KOTAR GRAD Najstarija škola u Splitu nema adekvatno uređeno igralište

Lara Arapović Bonačić iznosi probleme stanovnika centra Splita

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati u svom kvartu, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Predsjednica Vijeća GK Grad Lara Arapović Bonačić smatra nužnim pratiti sljedeća tri projekta:

1. Prvenstveno želimo urediti igralište ispred OŠ Dobri, najstarije škole u Splitu. Trenutno je u izradi projekt i geodetska podloga za cijelo igralište i školsko dvorište te se iskreno nadamo podršci, suradnji i pomoći Grada i gradskih službi na ovom zahtjevnom projektu.



2. Druga stvar je spajanje nogostupa kod vile Antičević u Bihaćkoj preko vile Kaliterna do igrališta u Ljudevita Posavskog. Trenutačno nogostup završava 'nigdje' na uglu vile Antičević te su pješaci prisiljeni pretrčati cestu jer dalje nema nogostupa.



3. Kao treću stvar navela bih pojedinačne zahvate i poboljšanja na trgu Dobri, sadnju cvijeća na zelenim bazenima smo već realizirali iz kotarskih sredstava kao i sadnju četiri stabla na trgu u suradnji s Parkovima i nasadima kroz projekt 'Zazelenimo Split'. Nakon sadnje stabala, u planu nam je i postavljanje jedne 'fontane' odnosno česme na trgu koju ćemo financirati iz kotarskih sredstava. Također smo uputili zahtjev gradskim komunalnim službama za sanaciju jednog slivnika zbog kojeg se stvaraju lokve. 



Pretovarnu stanicu za otpad treba izmjestiti

Arapović Bonačić nam je odgovorila na još neka pitanja važna za funkcioniranje kotara, pa evo njenih riječi...

NAPRAVLJENO OD POČETKA MANDATA: Manji komunalni zahvati u smislu postavljanja stupića zbog sigurnosti pješaka (Zagrebačka, Gundulićeva, Mikačićeva), postavljanje klupa i sprava na dječja igrališta, postavljene dvije klupe u vau-parku na Bedemu, postavljanje polupodzemnih kontejnera u Bihaćkoj te prenamjena bivšeg ugibališta za kontejnere u mjesto za parkiranje automobila osoba s invaliditetom, postavljanje ograde oko zelene površine iza novo postavljenih polupodzemnih kontejnera u Bihaćkoj zbog zaštite budućih stabala i biljaka koje smo zasadili iz kotarskih sredstava, postavljanje koševa za smeće oko vrtića Adriana i škole Dobri, uređenje zelenih površina u smislu sadnje cvijeća i biljki na trgu Dobri te stabala u Bihaćkoj, uklanjanje invazivnih vrsta (pajasena) na dvije lokacije u Gundulićevoj te na Starom pazaru, postavljanje ograde i stalka za bicikle te košarkaških koševa ispred škole Dobri, krpanje rupa u Gundulićevoj iza robne kuće Dobri, isticanje pješačkih prijelaza crvenom bojom u Mikačićevoj/Ljudevita Posavskog kod dječjeg igrališta zbog sigurnosti djece i pješaka, izrada projekta i geodetske podloge za školsko igralište i dvorište, podjela uskršnjih paketa za socijalno ugrožene stanovnike, Dječji dan s napuhancima na trgu Dobri, uskoro Dan kotara…

PROBLEMI KOTARA ZA ČIJE RJEŠENJE NEMAJU OVLASTI: Imamo problem s kotarskim prostorijama. Društvena velika sala je, nažalost, usljed prodora vode s gornjih katova zgrade poplavljena duž velikog dijela istočnog zida i stropa. Voda je došla i do električnih instalacija stoga sala nije sigurna za korištenje. Od početka ove godine je potpuno izvan funkcije, konstantno odbijamo zahtjeve za korištenje, a bliže se i izbori koji se tu organiziraju za dva biračka mjesta. Gradske službe su o svemu obaviještene te je ostalo na zaključku nadležne službe da Stanouprava mora riješiti ovaj problem zajedno s ostalim suvlasnicima u zgradi.

Druga stvar bi bila definitivno ukidanje - izmještanje pretovarne stanice za otpad koja se godinama nalazi u Đardinu u pješačkoj zoni, uz dječje igralište. Tražili smo od gradskih službi da se barem pokrpaju rupe u asfaltu u kojima se zadržava voda koja se cijedi iz kamiona te cijeli taj dio grada užasno smrdi, samo par metara od spomenika Grguru Ninskom, dječjeg igrališta i vau parka. Djeca i psi doslovno gaze u lokve zagađene otpadne vode iz kamiona.

PARKIRALIŠTA: Svačićeva, Mikačićeva, Riva, ostatak je uglavnom uz prometnice (ulična parking mjesta pod naplatom) i nešto manje neuređenih oko zgrada. Kroničan nedostatak kao i u ostatku grada.

PRILAGOĐENOST OSOBAMA S INVALIDITETOM: Donekle zadovoljavajuća na Dobrome, ali u staroj gradskoj jezgri još uvijek nezadovoljavajuća zbog specifičnosti spomenika. Zatražili smo  postavljanje rukohvata na stepenice od Srebrnih vrata te se čeka suglasnost konzervatora.

Od dva lifta za osobe s invaliditetom u staroj gradskoj jezgri jedan je potpuno devastiran (kod Prokurativa), a onaj na Srebrnim vratima često zna biti u kvaru.

POVRŠINA PREDVIĐENA ZA LJUBIMCE: Ponosni smo što imamo jedan od najljepših prostora za slobodno istrčavanje pasa, na bedemu Cornaro.

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA: Ovo je, nažalost, najslabija karika u kotaru Grad zbog nedostatka prostora… Imamo dva mikro dječja igrališta (uz Đardin i u Ulici Ljudevita Posavskog), a sportski teren nemamo uopće (imamo malo školsko igralište).

SUDJELOVANJE STANOVNIKA U RADU GRADSKOG KOTARA: Sudjeluju u smislu prijedloga i zahtjeva prema Vijeću, predlažu rješenja.

OCJENA SURADNJE

Parkovi i nasadi: 3

Čistoća: 3

Split parking: Nismo imali potrebu surađivati za sada

Gradska uprava: 3

Policija i ostale službe: 3

KONTAKT ZA GRAĐANE: gkgrad@split.hr

Web stranica: https://kotargrad-split.com/ 

Vaša reakcija na temu