Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: NAKON 9 SATI Završila sjednica splitskog Gradskog vijeća
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

VIDEO: NAKON 9 SATI Završila sjednica splitskog Gradskog vijeća

Obilježile je burne rasprave o deponiju, pozajmnici Žnjanu i gramatici


18.17 -  Matej Gabrilo novi je direktor Muzeja Domovinskog rata. Predzadnja točka je odlazak Vanese Kleve iz Vijeća za kazališnu i glazbemo-scensku djelatnost. Izabrana je za ravnateljicu Hrvatskog doma.

- Ima nespojivu dužnost, htjela sam da se zna - rekla je Bekavac.

Sjednica je okončana nakon više od 9 sati vijećanja.

18.00 - Pozajmica je glatko prošla, ali izdvojimo najvažnije.

Direktor tvrtke Antonio Ljubas je, naime, otkrio vijećnicima da su zadnju pozajmicu dobili u prosincu 2022. godine u iznosu od 900 tisuća kuna za financiranja izrade natječajne dokumentacije.

Ljubas, je otkrio, nakon upita SDP-ovog Damira Barbira da je moguće da radovi krenu tek na jesen.

- Razmišljamo o tome da se ovo ljeto ne zatvori plaža, ako ne uspijemo potpisati ugovor do početka lipnja pa radove možda prebacimo za rujan. Postoji i ta mogućnost. Ovisi kako će nam biti s građevinskim dozvolama - rekao je.

17.20 - Nakon dva i pol sata rasprave o smeću, usvojena je odluka o pres kontejneru u Spinutu. Da je oporba na broju, ne bi prošlo.

Raspravlja se o pozajmici Žnjanu.

Matijević je istaknuo kako u ovoj odluci nedostaje odluka i Skupštine, koju nisu ni sazvali kao i Nadzornog odbora. 

- Iznenađen sam pozajmicom od milijun kuna koju ste dobili u prosincu, a za koju javnost uopće ne zna. Takve stvari moraju biti transparentne. Imate li uopće ikakvih mjesečnih prihoda?

Kad tražite pozajmicu očekujem i da nam specificirate troškove za što točno trebate jer mi nije jasno što sve spada pod održavanje platoa za što tražite 25.000 eura. Molim vas i da se bolje pripremite kad dolazite na sjednice vijeća i da imate preciznije i konkretnije odgovore - govorio je Matijević.

15.55 - Mostova Ivana Ljulj Cvitanić se javila s argumentima.

- Na primjedbu da niste kontaktirali stanovnike kotara Spinut, vi nama odgovarate da nismo reagirali kad je bio u luci.  Nemojte nam govoriti o pritiscima, donosili smo odluke u korist građana i pod većim 'presurama'. Kažete da je politički, i to je, jer ćemo uvijek reagirati na to kad se uključe stanovnici - iznijela je Ljulj Markotić. 

Ivošević je odgovorio.

- Mene smeta što se predsjednik kotara Spinut čuo s gradonačelnikom, a nije rekao javnosti. Zašto?

Uvažiti jedan kotar, a ignorirati druge, nema smisla. Ajmo brojati kontejnere, svaki je identičan ovome, samo manji. Što se brani?  - govorio je i nastavio nabrajati razloge.

- Da ne nabrajamo što sve ne znate

- Branimo činjenicu što su se građani uključili. Predlaže vam se da na to reagirate da objasnite stanovnicima tog dijela kako će to na njih utjecati. Valjda nam je cilj da se građani uključi. Možda je vama cilj da se oglušite - replicirala je Ljulj Cvitanić.

Pokušao je Ivošević još odgovoriti, Domazet mu nije dao, na što se iznervirani zamjenik ustao i otišao.

Ljulj Cvitanić je predložila da se povuče točka i raspravi s građanima.

- Ako idete u tom smjeru, onda trebate uključiti Varoš, Grad...Hoćemo referendum o jednom kontejneru. Nemojte nam predbacivati da ne osluškujemo građane - odgovorio je Puljak.

Problem je operativne naravi, objašnjavao je gradonačelnik, oko referenduma, moraju se donositi odluke i djelovati.

- Pa zašto ne za pitanja u koja se uključe građani - završila je Mostova vijećnica.

15.24 - Pauk se javio za riječ.

- Idemo secirati što su rekli zamjenik i gradonačelnik. Gradonačelnik je izjavio da se može naći nova lokacija, a zašto nije bilo problema oko gužvi s kamionima  za vrijeme Ljubice Vrdoljak? Zamjeniče, rekli ste da možete napraviti puno ozbiljniju komunalnu infrastrukturu nego običan pres kontejner, u R2 zoni je ograničenje da možete dobiti prizeman objekt od 50 metara kvadratnih, a ne veliku komunalnu infrastrukturu. Ne poznajete GUP.

Deset puta ste danas rekli da ste htjeli ispod svog prozora staviti kontejner, a da vam to konzervatori ne daju. Puljak je spreman i da netko drugi nađe lokaciju. Evo, predlažem ja jednu da vidimo koliko ste ozbiljni i dostojni, ili samo pričate da sebi podignete rejting... Nalazi se na 500 metara udaljenosti od stare gradske jezgre, širina čestica 18 metara, a dužina 40 metara. Radi se o čestici na kojoj se sad nalazimo, a ja vam predlažem jugozapadni dio čestice i da odaberete česticu ispod prozora, može vam se parkirati tu 10 Piaggio vozila i više kontejnera. Eto, ako ste najsretniji, nek bude ispod prozora - pozvao je Pauk i najavio da će predložiti amandman.

Ivošević je odgovorio.

-  Odakle početi, pa vi ne razumijete što je reciklažno dvorište generalno. Imaju ograničenja, ali tu nema gradnje, jedino jedna nadstrešnica. Educirajte se i otiđite na reciklažno dvorište. A ova čestica, pa ne mogu vozila parkirati po nogostupu - rekao je.

Prljević se javio za riječ.

- Jedini koji politizira je gradonačelnik, i to baš na kontejneru. Ne prolazi više da je kriv HDZ, na vama je da donosite odluke. Kolega Markotić živi u Spinutu, poslušajte što vam govori. Problem postoji, nitko nije protiv kontejnera, svi smo za zbrinjavanje otpada. Jedino je pitanje možete li sjesti sa stanovnicima. Ako nemate sluha, recite, ali nema nikakve stranačke urote - jasan je HDZ-ov vijećnik.

15.12 - Vijećnici raspravljaju o deponiju u Spinutu. Više pročitajte ovdje.

14.49 - Na most do Kaštela čekat će se najmanje još 6 godina. Više pročitajte ovdje.

13.17 - Glatko je prošlo izvješće gradonačelnika, a potom se pristupilo raspravi o Planu upravljanja starom gradskom jezgrom. Očekuje se da će se usvojiti bez problema

12.07 - Završila su vijećnička pitanja, a već na prvoj točki, izvješće gradonačelnika o radu za drugu polovinu prošle godine, javilo se niz vijećnika za pitanja.

Ivica Budimir se potom javio za riječ.

- Izgleda mi kao pogrešan naziv, ovo nije izvješće gradonačelnika, nego službi. Mi bismo voljeli čuti  gradonačelnikovu viziju. Ono što je jasno je da su dvije godine mandata prošle, a projekata nema. Koji kapitalni ste napravili i dovodite do kraja? Nastavili ste prethodne, a Proračun smanjen 200 milijuna kuna rebalansom, dakle, nema projekata. Mislim da ni na 'Mjesečevoj površini' (tako je Puljak zvao Žnjan) neće krenuti radovi. Ovo je izvještaj o netransparentnosti i nesposobnosti - iznio je Budimir.

Puljak je kazao da je očekivao sadržajniju kritiku.

- Vi kritizirate nas zbog poštivanja procedura. Nećemo ih zaobilaziti, ako vaši članovi jesu, vrijeme je da se poštuju - odgovorio je gradonačelnik.

Stanišić je poručio da egzistiraju na radu Bojana Ivoševića

- On jedini radi, vi samo na toj energiji parazitirate. Vaše izvješće bi se trebalo zvati dnevnik putovanja. Natječete se vi i Kuzmanić tko će skupiti više kilometara. A, sve to dok Ivošević radi.  Kada ste vi na putovanju, to je bolje za građane jer kad se vi vratite odmah nastupi harač - zaključio je Stanišić. 

10.43 - Zaiskirlo je između Đogaša i gradonačelnika Puljka, a zakačili su se oko gramatike. Više pročitajte ovdje.

10.12 - O garažama u vlasništvu Grada, kojima se ne upravlja pitao je Matijević.

- Prije godinu dana sam ukazao na situaciju gdje imamo četiri garaže koje su u vlasništvu Grada, ali Grad njima ne upravlja. Riječ je o garažama u Papandopulovoj, Tijardovićevoj, Doverskoj i kod zgrade Fine. Te garaže su potpuno zapuštene, pune otpada, starih vozila, nemaju minimalne tehničke uvjete, protupožarne sisteme, nadzorne kamere, upitne su statike i generiraju nered.

Riječ je o skoro 450 parkirališnih mjesta, a neke od tih garaža se privatno iznajmljuju što znači da netko ima imovinsku korist i naplaćuje korištenje naše imovine.

Što je napravljeno po tom pitanju i kad će napokon Grad preuzet upravljanje nad svojom imovinom? - zanimalo je Matijevića.

Odgovorio mu je Ivošević.

- Kod zgrade FINA-e, nespretno je vlasnički definirana, većina njima pripada, a mali dio je gradski. Ne vidim kako će se to riješiti. Što se tiče one u Doverskoj, nismo se pravno uspjeli upisati. U Tijardovićevoj je pokrenut proces, a u Papandopulovoj je problem što zgrada nije etažirana, znamo da je naša, ali nemamo papir - kazao je dogradonačelnik.

Igor Stanišić je pitao zašto park šuma Marjan koristi odvjetničke usluge, a imaju pravnike i koliko su platili za te usluge.

-  Mogu reći iz svoje pozicije da vjerojatno kadrovi koji su zaposleni jednostavno ne ulijevaju povjerenje i da je nužno angažirati dodatne snage da bi bilo sve po zakonu - odgovorio je Ivošević.

HDZ-ov Ivica Budimir je tražio dodatne odgovore na pitanja koja je postavio na prošloj sjednici, a nije ih dobio. 

- Koliko je ukupni trošak angažiranja radnika preko agencije i zašto nije provedena javna nabava. Planirate li smijeniti direktora zbog seksističkih izjava i da bi 'posivio', da ga zaustavljaju i prisiljavaju raditi po zakonu - pitao je Budimir.

Puljak je uzeo riječ.

- Ne znam koji fakultet ste završili, kad je netko na bolovanju nije u redu zaposliti nekoga stalno. Čistoća će raspisati natječaj za 11 ljudi, i to zbog onih koji odlaze u mirovinu. On je sarkastičan, a ako ne razumijete sarkazam, to nije moj problem - završio je Puljak.

Budimir mu je uzvratio da mu prestane docirati.

- Vodim firmu koju vi nikada niste i znam kako se zapošljava. Imate problem u Čistoći, više bolovanja je u toj firmi, nego igdje. Odgovorite mi na pitanje o troškovima, da možemo podignuti kaznenu prijavu. Zadnji put ste mene uvjeravali da ne treba zapošljavati, a sada treba - odgovorio je Budimir Puljku.

9.39 - Damir Barbir iz SDP-a je pitao hoće li Grad Split poduprijeti inicijativu da se splitski govor, kao najvažnije i najugroženije kulturno dobro prema UNESCO-ovoj Pariškoj konvenciji iz 2003. godine, i kao nacionalno kulturno dobro prema odluci Ministarstva kulture i medija RH, uvede kao silabus za dobrovoljnu edukaciju edukatora hrvatskoga jezika splitskih osnovnih škola te kao izborni predmet u kurikulume osnovnoškolskog obrazovanja te da se osiguraju sredstva za financiranje tog programa koji bi trebao uključiti i izradu Čitanke splitskoga čakavskoga govora?

- Napominjem pritom da ovo pitanje postavljam u trenutku kada je Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO (International Organization for Standardisation) u Ženevi, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, uvrstila na listu jezika svijeta čakavski kao svjetski jezik s kodnim nazivom Chakavian Language, Status: Active; Code Sets 639-3. [ckm] što otvara perspektivu uvrštenja čakavskog jezika na UNESCO-ovu listu zaštićenih kulturnih dobara svijeta - rekao je Barbir.

Dobit će pisani odgovor.

9.27 - Na samom početku sjednice, SDP-ov Davor Matijević je tražio da se točka o deponiju u Spinutu povuče s dnevnog reda.

Odgovore mu je ponudio zamjenik Bojan Ivošević.

- Nema nikakvih štetnih učinaka, ne vidim niti jedan razlog da se povuče. Pres kontejneri su u centru grada, u trajektnoj luci, vi i ne znate da su tamo. Kad su tamo, vozila gube vrijeme, a pres kontejneri su kraj svakog trgovačkog centra - govorio je zamjenik.

Ivošević je rekao da je htio pres kontejner ispod svog prozora, ali su konzervatori rekli da je bedem Cornaro zaštićen.

- Budimo odgovorni, nemojmo podilaziti histeriji - završio je Ivošević.

Matijević je naveo i da nije primjereno da tamo bude reciklažno dvorište, kao što se planira.

Pozvao je Matijević na glasanje da se povuče točka. Vijećnici SDP-a i oporba su bili za povlačenje, ali su svih 15 vijećnika Centra na okupu i raspravit će se o pres kontejnerima. S obzirom na to da nedostaje vijećnika z oporbe, jasno je i da će biti usvojena kada dođe na dnevni red.

RANIJE OBJAVLJENO:

Splitski gradski vijećnici sastaju se od 9 sati. Raspravit će o 13 točaka dnevnog reda među kojima nije išta slutilo da bi moglo biti drame, sve dok se pažljivo nije pročitala točka o 'privremenom davanju u zakup površine Čistoći'. 

U toj odluci stoji da bi teren u Spinutu kraj sportskih terena iskoristila za deponij dok se prostor privede svrsi prostorno-planskom dokumentacijom. U prijevodu, tko zna do kada. Partneri iz SDP-a najavili su da neće dignuti ruku za brdo otpada usred Splita. 

Osim toga, izdvojimo da će poslušati izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, izglasati pozajmicu firmi Žnjan u iznosu od 220.000 eura, potvrditi ravnatelja Muzeja Domovinskog rata, Mateja Gabrila. ⁣

Vaša reakcija na temu