Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
GRADSKO VIJEĆE Usvojeno finacijsko izvješće Hajduka, zaoštrilo se na garažama
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

GRADSKO VIJEĆE Usvojeno finacijsko izvješće Hajduka, zaoštrilo se na garažama

Imenovanjem ravnatelja dvaju muzeja, nakon 12 sati zasjedanja sjednica je okončana


20.40 Nacrt prijedloga zaključka o usvajanju Masterplana prometnog razvoja funkcionalne regije Srednja Dalmacija usvojen je bez puno rasprave. 

Nakon toga se glatko glasalo o imenovanju ravnateljice Etnografskog muzeja Split Vedrane Premuž Đipalo, kao i o odluci o imenovanju Ljubomira Radića za ravnatelja Hrvatskog pomorskog muzeja Split. Usvojena je i odluka o razrješenju Natalije Borjan, predsjednice Vijeća u kulturi za knjigu, nakladništvo i knjižničnu djelatnost.

Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta mladih Grada Splita izazvao je kratku raspravu Davora Matijevića, koji je negodovao što nije uključilo mlade, ni udruge koje ih predstavljaju, ali je točka usvojena. Time je završena sjednica Gradskog vijeća, nakon gotovo 12 sati zasjedanja.

20.20 Zaoštrila se rasprava oko točaka s kojima se izglasavalo da Grad preuzima investiciju gradnje garaža na Sućidru i Ravnim njivama, umjesto Split parkinga.

- Da preveniramo dio rasprave, svjesni smo pluseva i minusa po pitanju toga gradi li garaže Grad ili Split Parking. Gradska tvrtka ne može započeti gradnju tih garaža, a Grad Split može. Ako donesemo odluku da ide na Grad, možemo odmah krenuti s izgradnjom, Split parking ne može još godinama - rekao je Bojan Ivošević. Tomislav Šuta mu je na to rekao kako čine štetu jer Grad Split ovako preuzima plaćanje PDV-a.  Detaljnije pročitajte ovdje.

19.30  -  Uslijedila je naočigled dosadna točka, ali smo se prevarili. Riječ je o prijedlogu zaključka o davanju suglasnosti na tekst Ugovora sklapanje i prihvaćanju teksta Ugovora o međusobnim  pravima i obvezama u pogledu izgradnje nerazvrstane ceste s komunalnom infrastrukturom. Naime, investitor namjerava o svom trošku sagraditi cestu kako bi uopće imao pristupni put do svoje građevine na Sirobuji.

HGS-ovu vijećnicu Lidiju Bekavac je zanimalo kako je uopće dobivena građevinska dozvola za objekt koji nema pristupnu cestu i ako još uvijek ne postoji vatrogasni pristup. Više pročitajte ovdje.

19.05 - Rasprava o financijskom izvješću HNK Hajduk za 2022. godinu prošla je vrlo glatko. Izvješće je predstavio Ivan Matana, član Uprave koji je zadužen i za financije. Odmah je naveo kako su ostvarili 232 posto bolji prihod nego godinu prije, odnosno 62 milijuna kuna više, a dobit je sedam milijuna kuna Nabrajao je Matana još pluseva u poslovanju te dodao da u 2023. su se pozitivni trendovi nastavili.

- Osvojili smo Kup drugu godinu zaredom, juniori Hajduka osvojili su drugo mjesto u Ligi prvaka mladih, imamo rekordnih 105 tisuća članova, nešto sitno ispod 20 tisuća pretplatnika, a na Poljudu je ukupno bilo 380 tisuća navijača. Imamo raspravu s revizorima hoće li rekordan transfer Luke Vuškovića biti prikazan u ovoj godini ili ne, ako ga uknjižimo ove godine onda nećemo biti u gubitku, a ako ga proknjižimo iduću, onda ćemo biti u gubitku, ali su sredstva tu - kazao je Matana.

Na pitanje o naknadama za agente, navodi kako su prosječno 6,8 posto. No, bila je rekordna godina transfera pa je tako i rekordna naknada za agente. Lidija Bekavac je obrazložila da joj je drago što je društvo Naprid Bili pripojeno Hajduku, a Matana je obrazložio da je prije odvojeno funkcioniralo, jer Hajduk nije bio u najboljem financijskom stanju pa im je bilo potrebno to društvo koje je bilo financijski neovisno. No, sada to više nije potrebno, i zato je pripojeno. 

Većina vijećnika koja se javila za raspravu čestitala je na rekordnom prihodu kluba, kao i na transparentnosti u financijama.

- Fascinantan je prihod fan shopa u iznosu od 38 milijuna kuna. Rugali su nam se s japankama i jogurtima, a sada vidite koji je rezultat toga - pohvalio je Igor Stanišić.

Konačno je financijsko izvješće HNK Hajduk prošlo bez (gotovo) niti jednog negativnog komentara. Naime, Josip Markotić je naveo kako je vidljivo da je prihod od članarina nula kuna.

- Knjiže li se prispjela financijska sredstva se kao dugoročna obveza uplatitelju, odnosno knjižite li to kao prihod ili kao dug? - pitao je Markotić, na što mu je dogovoreno da se knjiže kao dugoročna obveza Hajduka. 

- S tim sredstvima raspolaže HNK Hajduk, a Naš Hajduk može raspolagati samo u slučaju dokapitalizacije.  Ono što je nama vrijedno je što Udruga Naš Hajduk organizira sve poslove oko učlanjivanja i koriste jako puno volontera, što je logistički izuzetno teško, pa možemo skrenuti fokus s toga i baviti se drugim stvarima -  rekao je Matana. 

Uz pohvale gotovo svih stranaka u Gradskom vijeću, usvojeno je financijsko izvješće HNK Hajduk za 2022. godinu, s jednim suzdržanim glasom Markotića iz Mosta.

18.20 Uslijedila je točka financijskog izvješća Košarkaškog kluba Split za 2022. godinu kojeg je Odbor za financije prihvatio većinom glasova.

Dejan Žaja član Uprave i direktor je kazao kako je gubitak u 2022. bio 548.171 eura, kratkoročne obveze su bile veće od kratkoročne imovine za 591 tisuću eura.

Ono što je dobro je što smo iznos predstečajne nagodbe smanjili s 200 na 65 tisuća eura. Očekujem da bi u budućnosti mogli završiti predstečajnu nagodbu. Priložili smo godišnji financijski izvještaj, reviziju i izvještaj za prvih devet mjeseci 2023. godine, kako bi pokazali na koji način ćemo anulirati gubitak. - rekao je, između ostalog, Dejan Žaja. Naveo je i kako su povećali broj sponzora, broj kupljenih karata i smatra da su na putu da nemaju više gubitaka i da postanu likvidni kako bi podmirili svoje obveze. Procjena je da je ukupan trošak kluba 1,8 milijuna eura 2023. godine.

Tomislav Šuta se prvi javio za riječ i kazao kako je zamjenik Antonio Kuzmanić cijelo vrijeme spominjao strateškog partnera, ali vidi da od toga nema ništa, nikakvog iskoraka za budućnost. 

- Prema izvješću u dijelu 2023. godine se vidi da je došlo do smanjenja gubitka, ali ne vidimo ono što se planiralo i kako napraviti taj iskorak naprijed - rekao je i dodao kako je vidljivo da nisu bile podmirivane obveze u predstečajnoj nagodbi.

- Gubitak je povećan s 2,8 milijuna na 4.1 milijun kuna. Što je popriličan iznos. Vidimo da je u prethodnom razdoblju Grad Split transferirao izdašna sredstva koja nisu mala. I kratkoročne obveze su porasle za nekih 700 tisuća kuna, dok prihodi su ostali na sličnoj razni, bio je blagi rast. Što se tiče sponzorstva, bilježi se pad - nabrojao je Šuta koji je na kraju zaključio da mora dati jasnu viziju kako doći do povećanja prihoda, jer na ovakav način proizlazi da KK Split vegetira.

Dejan Žaja je odgovorio kako moraju sagledati na kojem tržištu funkcioniraju te bi ih trebalo uspoređivati sa situacijom u košarci i sa njihovim konkurentima. Navodi kako svi klubovi grcaju u problemima i dugovima, tako smatra kako koliko god situacija ne izgledala dobro, navodi da su jedan od boljih klubova u Hrvatskoj što se tiče likvidnosti. Što se tiče prihoda, deset posto su veći prihodi u prvih devet mjeseci ove godine, nego u cijeloj prošloj godini te su tu uspjeli nabaviti između 500 i 600 tisuća eura godišnje potpisanih ugovora te je zbog toga rezultat malo bolji. No, u zraku ostaje situacija dugovanja koja su imali od prije.

Mi ne možemo funkcionirati od prodaje igrača, nemamo TV prava, a najveća je zarada kroz prodaju karata i sponzorstva -  naveo je, između ostalog. Dogovorili su sa sponzorima, ako dođe do osvajanja neke nagrade, dobit će još donacija od sponzora.

Za riječ se javio Igor Stanišić.

-Po mom mišljenju su jedina rješenja da se proda klub ta četiri investitora koja se spominju ili stečaj, ako se ovako nastavi. od 2016 do 2023. povećali smo temeljni kapital za 21.016.000 kuna. Svi znamo da to nije temeljni kapital već se trošilo na tekuće troškove. I sam sam svaki put digao ruku za ovo, jer sam navijao za Jugoplastiku, ali je klub na nezdravim temeljima i ja tu ne vidim nekakav izlaz osim ova dva koja sam već rekao - smatra Igor Stanišić. Zamjera i novac koji se dao omladinskoj školi, a nije se trošio na to. Ovoj upravi zamjera što se svake godine kupuju vanjski igrači koji se ne pokažu dobrima, potjeraju se pa se opet pita novac od Grada.

Žaja je odgovorio da je Hrvatska košarka u padu. Trebali bi imati budžet od 15 milijuna da bi igrali u Europi, a imamo budžet od 1,8 milijuna.

Ne bi se složio da je toliko loša financijska situacija. Navodi da se prilažu računi za sredstva koja se daju za omladinsku školu. Dodao je i kako je nekada strani igrač jeftiniji nego Hrvat, jer su domaći na cijeni zbog pravila u našoj ligi.

- Neke sporazumne ugovore koje smo napravili za njih nismo plaćali otpremnine, a imali smo priliku vratiti bolje igrače. Primjerice, mi svoje igrače možemo plaćati oko 4 možda najviše 7 tisuća eura, a ako smanjimo budžet ispadamo iz ABA lige. Nastojimo biti konkurentni koliko možemo - naveo je Žaja.

Lidija Bekavac je zamjerila što se ulazi u 2024. godinu, a sada razmatramo izvješće i 2022. pa se najmanje kasni šest mjeseci, pa je zamolila da iduće godine bude dostavljeno na vrijeme. Tražila je i od dogradonačelnika Antonia Kuzmanića da kaže koji su to investitori zainteresirani za KK Split. Kuzmanić je naveo da nema smisla da se daje klub u prodaju, već će se to raditi kada klub izađe iz predstečajne nagodbe. Najavio je da će se ispočetka napraviti međunarodni tender, koji će trajati do šest mjeseci, ali tek kada klub izađe iz predstečajne nagodbe.

Na to mu je Bekavac rekao da je klub i prije bio u većim problemima kada se pokušao prodati, na što je Kuzmanić odgovorio da su ga tada imali priliku prodati klub, ali je prilika propuštena zbog prijevremenih lokalnih izbora.

- Zamjeniče Kuzmanić vi krivite Gradsko vijeće zašto niste prodali KK Split i navodite izbore 2022.godine kao razlog, a upravo ste vi dali ostavku i odveli nas u izbore - kazao je Davor Matijević te nastavio obrazlagati kako u KK Split stanje u odnosu na prethodnu godinu je nepromijenjeno.

- Kontinuirani rast kratkoročnih obveza  u odnosu na kratkoročnu imovinu ukazuju na neodrživost modela poslovanja kluba. Vlasnik Kluba (Grad) krivac je za nemar u modelu poslovanja i ciljevima Uprave kluba; jer nije odredio poslovne i sportske prioritete za bilančnu godinu u odnosu na financijske mogućnosti kluba; jer nije učinio napor na promjeni modela poslovanja kluba. Veliki teret u restrukturiranju Kluba je neprovođenje ciljeva i aktivnosti predstečajne nagodbe - rekao je i dodao kako bih zahtijevao bih i dodatno detaljno objašnjenje zahtjeva Uprave za premošćenje nelikvidnosti i osiguranje neograničenosti poslovanja subjekta.

- U Izvješću se spominje mogućnost kreditnog zaduženja kojemu bi osiguranje bilo ustup potraživanja od Grada, što je bila i dosadašnja praksa. Ovdje bi se dalo propitivati pravna osnova ovoga posla u slučaju buduće nemogućnosti otplate kredita, a što kontinuitet rasta gubitaka iznad kapitala društva i nagovještava. Kako temeljni Ugovor o funkcioniranju Europske Unije ne dopušta nikakvu državnu financijsku potporu ako se odobrava za gospodarsku djelatnost profesionalnog sporta, model kreditiranja upućuje u nejasnoće s pravnim stečevinama Unije i alociranje potpora za mlade i omladinske škole prema financiranju bazičnih djelatnosti kluba. Stoga bi kao Vijećnik molio na detaljno pojašnjenje pravnih tumačenja i specifikaciju svih založenih potraživanja Grada - zaključio je Davor Matijević. U svome izvješću, podvukao je, i Revizor društva eksplicitno je rekao da je model poslovanja neodrživ i samim time se Izvješće ne smije usvojiti, smatra Matijević.

Generalno su vijećnici nisu zamjerali Žaji na poslovanju, jer je on na toj funkciji godinu dana, a više puta su istaknuli što očekuju u istom izvješću.

Financijsko izvješće je prihvaćeno s 15 glasova Centra.

17.15 - Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o radnim tijelima Gradskoga vijeća Grada Splita usvojen je bez previše rasprave.

O Prijedlogu programa Gradskoga vijeća Grada Splita za 2024. godinu bilo je nešto rasprave o finesama i vrlo brzo je usvojena.

O Prijedlogu odluke o privremenoj zabrani radova u 2024. godini izvijestila je Leona Grgić, pročelnica komunale. Kazala je da odluka 30 dana bila na savjetovanju i nisu zaprimili niti jedan prigovor. 

- Zabranjuje se izgradnja konstrukcije građevine, zemljani radovi i radovi rušenja, a od zabrane izuzeti su radovi na građevine od interesa za RH, građenje građevina, odnosno izvođenje radova u godini u kojoj je odluka stupila na snagu i za one građevine za koje je izdana dozvola rušenja. Zabrana se odnosi za gradske kotareve Grad, Varoš, Lučac-Manuš, Bačvice i Meje, na područje južno od ulice Ivana Zajca, počevši od Bušićeve, Bračke ulice, ulice Ispod sv. Lovre, Makarske ulice, Vinogradske do križanja s ulicom Put Duilova, zatim ulicom Put Duilova do Puta Orišca i Putem Orišca do granice s Mjesnim odborom Stobreč, do mora. U Stobreču će biti zabrana radova do državne prometnice D8 u ulici Kralja Držislava. U Slatinama je zabrana na cijelom području naselja - kazala je Grgić, a zabrana bi vrijedila od 15. lipnja do 15. rujna 2024. godine. 

- Svjedoci smo sjednica u kada smo imali zahtjeve za izuzeće pa smo umjetnički dojam gradonačelnika i Gradskog vijeća. Nemamo jasnih propozicija tko će dobiti izuzeće, a tko neće - rekao je Tihomir Galić.

Na to mu je Leona Grgić odgovorila da ne mogu bolje definirati taj članak, jer je takvo nešto određeno zakonom, a Gradsko vijeće je to koje odlučuje hoće li se naknadno nekome dati izuzeće.

Davor Matijević smatra da bi Spinut, dio Lovreta, Bola i Gripe trebale ući u granice zabrane radova tijekom ljeta. Bojan Ivošević je odgovorio da ima tu argumenata za širiti i smanjiti zonu, a smatra da je možda da se za iduće godine predloži nekakav drugačiji prijedlog. Slaže se da nijedna odluka nije pametna, jer jedna osoba smije izvoditi radove, a drugoj, preko ceste nisu dozvoljeni radovi. 

Na to je Matijević rekao da će za idući put pripremiti amandman s kojim će predložiti izmjene takve odluke. 

Ivica Budimir je pitao da mu se pojasni opis radova. 

- Navedeni su svi zemljani radovi i radovi na izgradnji, a trebalo bi uvest i rušenje, koje ja ovdje ne vidim. Rušenje također može stvoriti probleme. Što se tiče gradnje na prostorima gdje je dozvoljena, je li propisana neka granica buke i prašine koja je dozvoljena? - pitao je. 

Pročelnica je odgovorila: 

- U pravu ste, po zakonu bi tu trebalo biti i rušenje, dodat ćemo i tu riječ. Razina buke propisana je Odlukom o javnom redu i miru, koju ste vi donijeli u Vijeću - kazala je. 

Marko Matijević je naveo kako je možda potrebno preispitati ekonomsku isplativost takve odluke, je li takva zabrana uopće potrebna. Na to je i Željko Domazet je komentirao da postoji procedura kako se red, buka i čistoća drže u okvirima, a budući da je on radio i na izgradnji kompleksa na Sveučilištu, rekao je da bi se uštedjelo kudikamo vremena kada bi radilo i ljeti kada nema vremenskih nepogoda. Zato se i sam slaže da se treba preispitati takvu odluku, ali za iduću godinu. Odluka je usvojena većinom glasova

15.55 - Nakon jednoipolsatne rasprave glasovima vijećnika Centra odlučilo se krenuti u izradu izmjena GUP-a koji se tiče gradskog projekta Brodarica.

15.40 - Mostov Tihomir Galić je prozvao Puljka da poziva na jedinstvo oko stadiona kada Split gubi četiri stanovnika dnevno, nove megalomanije kao što je imao HDZ sa Spaladium Arenom, a da on poziva na ujedinjenje oko podstanarstva, socijalnih pitanja...

Puljak mu je žestoko uzvratio.

- Poštovani vijećniče, najčešće ne znate što govorite, molim vas informirajte se da se ne sramotite. Iz Splita ne odlaze... - poprilično grubo se obrušio Puljak.

Galić je odgovorio da Puljak krivo prezentira brojke jer da odlaze obitelji, a dolaze strani radnici. U obranu digniteta vijećnika je stao HDZ-ov Tomislav Prljević.

- Predsjedniče, dva sata smo raspravljali o Poslovniku i ponašanju i onda se gradonačelnik ovako obraća? Ne može govoriti kolegi da ne razumije i da se sramoti. Možemo i mi gradonačelniku se tako obraćati, ali ne želim da tako razgovaramo, ajmo prekinuti - pozvao je Prljević.

Domazet je rekao da se slaže, ali da puno puta upozorava, ali da ga nitko ne sluša.

- Tako mi je i doma - nasmijao je predsjednik Gradskog vijeća.  

Đogaš se javio za riječ navodeći kako svi znaju da bi u zamjenu za doktorat znanosti zabio gol Dinamu u 90-oj minuti za pobjedu te da se njemu ne može spočitati politikantstvo.

15.20 - HDZ-ov Domagoj Bajić je kazao kako se Puljak ne mora  bojati za jedinstvo oko dobrih projekata.

- Pozdravljamo pokretanje gradskog projekta, ali nemojte se ljutiti kada vas upozoravamo na nelogičnosti. Ne podržavamo odluke na prepad, bez konzultacije sa strukom.

Donijet ćemo odluku o duplom povećanju izgrađenosti. Netko je s razlogom donio postojeće parametre vodeći računa o infrastrukturi - govorio je Bajić.

Volio bi, kaže, da studija pokaže manju iskorištenost, ali je skeptičan i prema tome jer je glavna računica takvih studija 'euro puta metar kvadratni'. 

- Prostor nam je najvrjedniji resurs. Napuhavanje je bespotrebno, nadam se da će kongresni centri ispasti, ne trebamo se zavaravati ni da će biti priuštivih stanova. Uz to, molim vas da osvijestimo kako Brodarica ne smije imati prednost pred Kopilicom i da se skupa razmatraju - zaključio je HDZ-ov vijećnik. 

HGS-ova Lidija Bekavac je istaknula kako je 2008. godine proveden natječaj za Brodaricu i može li poslužiti za dalje, konkretno za brojke.

- Naravno da smo razmotrili. Kako je proveden na temelju važećih odredbi GUP-a koji podrazumijeva manju izgrađenost i manji kapacitet, rezultati nam tog natječaja nisu prihvatljivi za daljnje razmatranje - odgovorio je v.d. pročelnika za urbanizam Teo Vojković.

Stanišić je u govoru naveo kako je nedvojbeno da se treba nešto napraviti i da svi koji prate Hajduka znaju u kojem je Poljud stanju i da je zastario.

- Nejasan mi je izbor lokacije. Uz to, taj dio nije u stopostotnom vlasništvu Grada, tamo je 73 obitelji sa stanarskim pravom. Što s njima? Kako ćemo sve te probleme riješiti? Čudi me da nemamo stav struke, odlučili su hrabro šutjeti, a javljali su se za manje projekte. Drugo je što kažu u privatnoj komunikaciji, ali javno šute. Napominjem, volim Hajduk i nedvojbeno treba ulagati, moramo napraviti održiv projekt, samo dvojim oko lokacije - poručio je Stanišić i najavio kako će iz svih ovih razloga HGS ostati suzdržan.

14.55 - Matijević smatra da gradnja stadiona mora biti okidač razvoja nekog područja što imputira istok grada. 

- Brodarica je Gradski projekt po GUP-u ali sa značajno manjim intenzitetom, a ovim potezom se udvostručuje intenzitet na konsolidiranom području i to u samoj blizini Poljuda. Pričamo o stadionu, a uopće nije napravljena studija isplativosti niti imamo smislene analize, a mi već trčimo mijenjati plan što je vrhunac populizma - naveo je. 

Istaknuo je kako pozicioniranje i gradnja novog stadiona zahtjeva opću javnu diskusiju i rasprave unutar involviranih struka, a ne ovakav pristup.

- Svi volimo bajke, ali ipak ne vjerujemo u njih. Od ovog stadiona neće biti ništa kao što nije bilo ništa od drugih pompoznih najava, a navest ću vam samo neke naslove ili izjave: 'Dobili smo rješenje za Istočnu obalu; Dobit ćemo 1100 stambenih jedinica na Korešnici; Preselit ću gradsku upravu iz Banovine na Trg hrvatske bratske zajednice; Kopilica će postati novi kvart; Imat ćemo 50% odvajanja otpada; Počet ćemo s radovima na Žnjanu do lipnja 2023.godine; Napravit ćemo popis gradske imovine; Puljak predstavio projekt Stari plac, Obnovit ćemo Poljud... - rekao je Matijević. 

Još je dodao:

- Do sada niste realizirali niti jedno od navedenih obećanja! Brojkom i slovima niti jedno! Nula! Jednaku sudbinu očekuje i ovaj stadion. Projekti možda ne postoje ili stoje, ali je populizam u punom jeku - zaključio je.

Puljak je uzvratio Matijeviću navodeći da se u Rijeci gdje SDP upravlja isto radi što se tiče stadiona i da je Centar to podržao. 

- Vi ste protiv razvoja grada i da se Hajduku omogući stadion. Siguran sam da SDP koji predstavljate nije za to što govorite. Ne vjerujem da je nekad velika stranka spala na ovo i populizam koji zastupate - obrušio se Puljak na Matijevića.

Nije mu ostao dužan SDP-ovac i ponovno je pročitao sve što je Puljak najavljivao kao gradonačelnik.

- Do danas niste kvadrat izgradili, ovo što ste obećali kao gradonačelnik. Nemojte se ljutiti kad sam ja skeptičan prema vašim obećanjima. Ne mogu biti na strani vas i HDZ-a, ja bih odluku prepustio struci. Je li DAS rekao svoje? Je li itko rekao osim vas koji se promovira kao stručnjak za sve - odgovorio je Matijević.

14.40 - Izmjena GUP-a koji se tiče Brodarice gdje planira se graditi Hajdukov stadion i popratni sadržaji je pred vijećnicima. Prvi se javio Šuta, s najavom kako će podržati sve što je dobro, ali je imao niz pitanja.

- U nekoliko stotina metara imat ćemo dva stadiona i držim da se sa stručnog aspekta treba kvalitetno sve sagledati. Što se na kraju događa sa Poljudom i koja je alternativa te što tamo možemo očekivati? Ne želimo da stadion Poljud propada, i mislim da moramo dati sveobuhvatne podatke. Smatram da se treba sagledati i treća solucija iako nisam protiv lokacije na Brodarici, ali bez obzira na sve, trebali bi sagledati i neku treći soluciju za ovaj veliki i važni projekt - kazao je među ostalim Šuta. 

Puljak je apelirao da se usvoji plan, i donese odluka za budućnost jer ako se danas ne usvoje izmjene, bit će potrebno dugo godina da se pokrene. Rekao je i da su se u drugim gradovima ujedinile sve opcije, nema razloga da ne bude i u Splitu tako. Ukratko, izmjenama GUP-a koji se tiče Brodarice se povećava izgrađenost s 55.000 kvadrata na 120.000 nadzemnih, te povećanje kapaciteta stadiona s 15.000 na 30.000 mjesta. 

Puljak je rekao da se planiraju komercijalni sadržaji kako bi se investitorima isplatilo graditi, ali da će na niz pitanja odgovore dati predinvesticijska studija izvodljivosti.

Ideja i  jedan kongresni centar kao i stanovi za priuštivi najam. Otkrio je gradonačelnik da jedna tvrtka za radi studiju gdje mogu biti kongresni centri.

Rječit je bio SDP-ov Matijević koji je nabrojao niz obećanja Puljka otkako je izabran za gradonačelnika, ne iz kampanje. Od istočne obale, preko projekta Stari plac, selidbe Banovine na Trg hrvatske bratske zajednice...

- Od projekata ništa, ostao je populizam pa tako i ovaj projekt - iznio je Matijević te naveo kako je i Spaladium Arena rađena na brzinu i vide se učinci.

13.50 - Nakon pauze tijekom koje su usuglasili stavove, vijećnici su se složili oko Poslovnika Gradskog vijeća. Gotovo dva sata je trajala rasprava, a na koncu su se složili da su vijećnička pitanja bez ograničenja, neće biti potrebno ni da se predlaže dopuna dnevnog reda 72 sata ranije, kao što neće biti potrebno ni da prođe šest mjeseci kako bi vijećnik mogao 'preletiti' iz kluba u klub. Uz to, Puljkova prezentacija neće biti dio sjednice, nego će slati prezentaciju ranije.

12.52 - Novim Poslovnikom u povijest odlazi i riječ 'uzdržan' koja je ostala zapamćena iz vremena dok je Nevenka Bečić predsjedavala Gradskim vijećem. Promaknulo je u izradi, ali je predložen amandman kojim se ujednačavaju riječi.

12.25 - Nema tog pravilnika ako su ljudi nekorektni, možemo pisati što hoćemo. I sada piše da je gradonačelnik dužan odgovoriti na pitanja, ako ne zna, da konzultira stručne službe. 

- Što reći na to ako ne zna odgovoriti je li Grad osiguran ili je? To je ili bezobrazno ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost. Nema pravilnika koji će to regulirati. Treba pustiti i vijećnicima odgovornost predlaganja, ako griješimo to je naša sramota. Moje primjedbe se odnose na duljinu trajanja vijećničkih pitanja i mogućnost prijedloga 72 sata ranije - iznosio je Stanišić.

11.59 - Rasprava je o izmjenama Poslovnika. Na sjednicu Gradskog vijeća nije došao nezavisni Damir Barbir, ključna Puljkova ruka za većinu. 

- Ovdje je potrebna većina, 16 glasova, ali volio bih da bude solidna, barem dvotrećinska, jer ga usvajamo i za buduće sazive. Nema potreba za politiziranjem - pozvao je Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća.

Ivana Zelić je izvjestiteljica.

- Radi lakšeg i efikasnijeg rada krenulo se u izradu - krenula je HDZ-ova vijećnica predsjednika Odbora za statut i poslovnik. Pročitala je prijedlog Poslovnika u kojemu je među ostalim ograničavanje vijećničkih pitanja na 60 minuta s 90, dopune dnevnog reda moraju biti predložene tri dana ranije, kao i zahtjevi da se građani ili gosti obrate vijećnicima, klubovi se i dalje formiraju od najmanje tri vijećnika, ali ne smiju pristupiti drugom klubu šest mjeseci ako izađu iz jednoga...

Centrov Igor Skoko je rekao da ako nema konsenzusa da neće inzistirati na usvajanju, ali da ne vidi razlog da se ne usvoji.

Jakša Balov iz HDZ-a je pozdravio najavu, ako će se držati, jer da je ovo viđenje Centra.

Josip Markotić iz Mosta je rekao kako je kolega Tihomir Galić aktivno sudjelovao, te da ima primjedbu da se vijećnička pitanja skraćuju.

- Nema razloga, osim pitanja, da ne podržimo Poslovnik - kazao je. 

Domazet je ponovio da gradonačelnik nema veze s ovim, nego da se na inicijativu vijećnika krenulo u izmjene i da bi volio solidnu izmjenu. Šuta se javio za riječ navodeći kako upravo Županija, koju je Skoko naveo kao primjer, promijenila praksu i podignula vrijeme vijećničkih pitanja na 90 minuta. A Gradsko vijeće ide na skraćivanje. Otkrio je i kako se na odboru predlagalo od strane Centra da vijećnička pitanja budu s maksimalno 140 riječi, pa je Zelić birala između 'manjeg zla'. Spočitao je i da se daju ovlasti gradonačelniku poput predlaganja dnevnog reda u zadnji trenutak, dok drugi moraju 72 sata ranije. Iznio je i kako se u vijećnici kontinuirano vrijeđa, prvenstveno od strane gradonačelnika i zamjenika, a da se preko tog prešlo u izmjenama. 

- Pozvao bih vas da se ovo što ste predložili povuče jer sve izmjene su išle u gušenje demokracije i slobode govora oporbe - podvukao je Šuta. 

Matijević se ne slaže s tim da se Puljka pita na točki gdje referira o projektima. Šuta smatra da treba definirati strateške projekte i to prezentirati, a ne ovako kako se radi.

- Strateški projekt nisu stupići - zaključio je Šuta.  

Domazet je obrazložio zašto je dopuna dnevnog reda 72 sata ranije,  ako stiže u posljednji trenutak nemaju smisla jer se ne uspiju pripremiti i proći kroz stručne službe. Zelić je predložila da se prije izglasavanja sastanu predstavnici stranaka i vide je li moguć konsenzus. Domazet je rekao da je bolje da nastave s raspravom pa onda odluče nakon što svi iznesu mišljenja. Bekavac se javila za riječ i kao kritiku iznijela upravo vrijeme vijećničkih pitanja.

11.11 - U raspravi o ITU sredstvima, Puljak je opet ponovio kako je Splitu manje sredstava namjerno dodijeljeno, na što mu je HDZ-ov Tomislav Prljević objasnio kako funkcionira raspodjela, neovisno o gradonačelnikovim političkim konstatacijama.

- Dodjeljuju se po razvijenosti, Split je razvijen i zato se udružio s manje razvijenim općinama, u aglomeraciju kako bi izvukli sredstva. I to su kriteriji, neovisno tko je na vlasti. Da se u Njemačkoj dodjeljuju, sigurno ne bi Berlin dobio, ne jer ga ne voli vlast, nego jer je razvijen - poentirao je Prljević.

10.26 - Nakon vijećničkih pitanja na dnevnom redu je prva točka dnevnog reda, usvajanje zaključka o usvajanju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split za razdoblje do kraja 2027. godine te akcijskom planu.

10.24 - Prvi je postavio HDZ-ov Tomislav Šuta.

- Jedni od najvažniji projekta za sadašnjost i budućnost su projekt Kopilica i Istočna obala. Prethodne dvije gradske vlasti i sve državne institucije su temeljito pristupili realizaciji predmetnih projekata, a zadnji dokument koji je u suradnji s EBRD-om izrađen je Master plan koji je odobren i potpisan od svih državnih i međunarodnih institucija. Budući da Grad Split nije poduzeo apsolutno ništa u donošenju GUP-a izgubili smo 10 godina financiranja ovih projekata iz EU-a i onda se čudimo Gradu Rijeci? Zašto niste poduzeli konkretne aktivnosti na realizaciji ovih projekata što je vaše izborno obećanje? - pitao je Šuta. 

Puljak mu je odgovorio da nije u redu da tako govori o HDZ-ovoj vlasti i da se mogao i informirati u medijima. Šuta mu je replicirao da nije u redu da tako odgovara i da nije sposoban.

HGS-ov Igor Stanišić je pitao je li istina da gradska imovina nije osigurana, na što mu je Puljak rekao da će mu odgovoriti pisanim putem. 

Zašto nije potpisan kolektivni ugovor u Park šumi Marjan, zanimalo je SDP-ovog Davora Matijevića.

- Proslijedit ću pitanje ravnatelju da vam odgovori pisanim putem - odgovorio mu je Puljak. 

Nezavisni vijećnik na listi HDZ-a Zoran Đogaš je pitao zašto Čistoća ne pere ulice u Varošu, kao prije njegovog mandata.

Gradonačelnik je i njemu kazao da će tražiti odgovor od gradske firme i odgovoriti mu pisanim putem.

Ana Dorotić Čaljkušić, vijećnica Centra je pitala može li se što učiniti s neprimjerenim grafitima te pokazala dva videa navijačka, među kojima je i jedan dio grafita na Blatinama na kojem piše 'sve pijano, drogirano'.

- Moram reći da je to navijački kolorit i reagirat ćemo na prvi dio. Drugi može biti prosječnom građaninu sporan, ali osim jedne gestikulacije nema ništa. Ulica ima rječnik koji nije uvijek primjeren, ali je iskren. Za taj grafit dok sam ja tu nema potrebe da interveniramo - odgovorio je zamjenik Bojan Ivošević.

HGS-ova Lidija Bekavac je pitala Puljka hoće li tražiti Ivoševićevu ostavku zbog incidenta na Pjaci. 

- Jednog je našeg sugrađanina nazvao imenom divlje životinje. Hoćete li tražiti ostavku zamjenika nakon posljednjeg u nizu napada, od novinarke, preko policije do građana. Grad Split smatra životinjskim carstvom, a naše sugrađane divljim životinjama - zanimalo je Bekavac.

Puljak je rekao da o tom događaju zna da je spriječen požar, a da su pojedini građani sprječavali da se ugasi i prepustio riječ Ivoševiću.

Zamjenik je naveo kako nema populistički karakter da priča o herojima te ispričao svoju verziju priče uz navode kako je 'građanin otprije poznat organima vlasti krenuo ometati gašenje.

 - Kada je krenuo s ometanjem i nagovarao da se ne gasi, tada su mu rečene one riječi koje bih opet rekao. Spriječena je šteta, ponosni smo na to, a svima koji podržavaju takve ljude mogu samo reći da se pogledaju u ogledalo - završio je Ivošević. 

Bekavac je rekla da nije pitala njega, nego Puljka hoće li tražiti ostavku, što bi bilo normalno u civiliziranom svijetu.

- Nije Split zoološki vrt. Barem ste opet potvrdili da ste nedorasli i nezreli - podvukla je.

Ivošević je na primjedbu kako Split nije životinjsko carstvo dobacio da je onaj kome je rekao, na što mu je Bekavac uzvratila da je barem dosljedan u svojoj gluposti.

9.42 - Sjednica je počela raspravom o dnevnom redu, HDZ je tražio da se povuče točka koja se tiče Poslovnika Gradskog vijeća jer se izmjenama, kažu, ograničava demokracija i uvodi cenzura.

Nakon kratkotrajnih rafala iz redova oporbe, prijedlog nije prošao, raspravljat će se o izmjenama Pravilnika. 

Dnevni red je usvojen, a potom je na repertoaru izvještaj gradonačelnika Ivice Puljka o projektima. Kratko je referirao samo što se tiče Žnjana jer je prošli tjedan iscrpno izvještavao. Na redu su vijećnička pitanja.

RANIJE OBJAVLJENO:

Niti tjedan dana nakon maratonske sjednice o proračunu, opet se sastaju splitski gradski vijećnici. Pred njima je 19 točaka dnevnog reda, među kojima je svakako zanimljiva dopuna izmjena Prostornog plana i GUP-a, koje se mahom odnose na projekt Brodarice gdje aktualna gradska uprava planira graditi Hajdukov stadion. 

Izmjena Poslovnika Gradskog vijeća također bi mogla biti burna, a ništa manje živahno se ne očekuje da će biti na financijskim izvještajima Hajduka i KK Splita. 

Na sjednici će vijećnici izabrati i Vedranu Premuž Ðipalo za ravnateljicu Etnografskog muzeja. Najdugovječniji čelnik jedne kulturne institucije, Silvio Braica, odlučio je da je vrijeme za odlazak s mjesta ravnatelja.

Vaša reakcija na temu