Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IDEJA ZA SPLIT Obnovite Monumentalnu fontanu
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

IDEJA ZA SPLIT Obnovite Monumentalnu fontanu

Projekt je trenutačno zaustavljen

Nastavljaju pristizati ideje čitatelja za poboljšanje života u Splitu, a jedan od njih je obnova Monumentalne fontane na Rivi, kolokvijalno zvane Bajamontuša. 

- Mišljenja sam kako bi bilo prijeko potrebno, ako držimo do kulture, te ako cijenimo povijest i umjetnost, obnoviti Monumentalnu fontanu, tj. ponovno je izgraditi u izvornom obliku - iznio je čitatelj. 

Svjestan je, kaže, ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, ali smatra da ako postoji volja onda postoji i način da Grad Split barem pokrene projekt njezine ponovne izgradnje. 

- Sreća u nesreći je što za ispravak ovog kulturocida nikad nije kasno, ali budemo li se vodili logikom 'ima vremena', nikad se nećemo uhvatiti konkretne realizacije obnove fontane. Vrijeme je da se toj kulturnoj znamenitosti vrati stari sjaj - ustvrdio je. 

Ipak, problem nije u nedostatku novca, dapače. Otkako je Gradsko vijeće 18. svibnja 2016. godine potvrdilo prijedlog Komisije za spomenike, trgove i ulice da se realizira izrada Spomenika vodi - monumentalna fontana koja će u najvećoj mogućoj mjeri poštivati izgled stare porušene 1947., osiguravala su se sredstva u proračunu barem za početak. Izabran je i arhitektonski ured 'Arching studio' za izradu glavnog projekta. Uz to, donatori su prikupljali sredstva, jedna od najaktivnijih inicijativa je bila upravo ona za obnovu Monumentalne fontane. 

Međutim, konzervatori nisu dali suglasnost, preciznije - posebne uvjete za izradu projekta. Razlog odbijenice iz 2021. godine je zaključak da nema dovoljno elemenata za obnovu fontane. Od tada je inicijativa utihnula, stav konzervatora poštuje i aktualna gradska vlast. 

- Konzervatori nisu odobrili i to je razlog zašto je nećemo obnavljati - potvrdio nam je gradonačelnik Ivica Puljak. Obnova koja se proteže posljednjih desetljeća je prerasla i u ideološko pitanje. 

Još potkraj 1944. s nje je otučen liktorski svežanj koji se tumačio kao simbol fašizma, što nije moglo biti dalje od istine, s obzirom na to da je podignuta znatno prije nastanka fašističkog pokreta, a onda je sredinom prosinca 1947. bila temeljito srušena, bez ikakva obrazloženja i formalne odluke.

Vaša reakcija na temu