Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Tomislav Šuta: HDZ Split će biti i moderan i tradicionalan, stranka koja uključuje

INTERVJU Tomislav Šuta: HDZ Split će biti i moderan i tradicionalan, stranka koja uključuje

'Nikada se nisam krio iza tutora i stranačkih frakcija'

Jakša Balov, Andrija Čaljkušić, Enco Kovačević i Tomislav Šuta kandidati su za predsjednika HDZ-a Split. Izbori će se održati 11. prosinca, a predstavljanje intervjuom na Dalmatinskom portalu ponudili smo svim pretendentima na funkciju čelnika splitskog ogranka najjače hrvatske stranke. Nakon BalovaKovačevića i Čaljkušića, popričali smo sa Šutom...

Mislim da svi kandidati spominju vraćanje pobjedničkog duha u HDZ Split. Je li to priznanja malodušja nakon prošlih lokalnih izbora?

- Ne bih to nazvao malodušjem. Prije bi se moglo reći da su svi  kojima je stalo do HDZ-a svjesni da nama u Splitu treba novi vjetar u leđa. Stranci treba vratili prepoznatljivost, stranka mora u ovom gradu preuzeti svoj dio odgovornosti za upravljanje i dati doprinos boljitku građana. To možemo samo ako smo svi zajedno posvećeni toj misiji i ako okupimo sve ljude koji žele pomoći razvoju grada. Vjerujem da će se, u tom smislu, stvari od ponedjeljka promijeniti u interesu građana koji imaju potrebu za snažnom političkom  opozicijom jer je to dokaz njihove biračke volje.

Rekli ste u uvodnoj izjavi prilikom objave kandidature da će 'HDZ biti moderan, a opet tradicionalan'. Niz je tema na kojima će se to teško pomiriti...

- Naprotiv, to je jedina logična opcija. Kada kažem da će HDZ biti moderan, u prvom redu mislim na metodu funkcioniranja stranke.  Ako me članovi izaberu planiram uspostaviti ozbiljan sustav koji će zaista dati priliku svim članovima koji žele raditi da dođu do izražaja s vizijom osnaživanja na lokalnoj razini, osobito među mladima te otvorenost prema novim tehnologijama. To je moderan HDZ. S druge strane, kada je riječ o našim vrijednostima i identitetu, tu je HDZ ideološki pozicioniran točno tamo gdje pripada, a to je demokršćanska narodnjačka opcija desnog centra.

Što kažete na Čaljkušićevu kandidaturu '5 minuta do 12'?

- Pozdravljam ambiciju svih protukandidata. Drago mi je da su ovo prvi izbori s više kandidata po principu jedan član jedan  glas. Ne bih ulazio u političke procjene kolega i njihovih timova o tome koga će kandidirati za predsjednika. O tome će jedini relevantan sud dati naše članstvo. Ja sam od samog raspisivanja izbora znao da želim preuzeti odgovornost za splitski HDZ s pozicije predsjednika i to sam otvoreno komunicirao.

Kako komentirate izjavu Enca Kovačevića: 'Neki od protukandidata su marionete poznatih centara moći, što znači da sami ne biraju ni svoje potpredsjednike ni svoje govore.'

- Svatko može o svakom reći što hoće. Ne komentiram druge, ali znam da ljudi ne mogu spriječiti druge da govore o njima što hoće, pa ni ružne stvari. Izričaji ponekad govore više o ljudima koji govore nego o onima o kojima govore. Osobno se čuvam toga. Ne znam na koga je kolega Kovačević ovom izjavom aludirao, to biste trebali pitati njega. Ja sam osoba u najboljim godinama i nikada se nisam krio iza tutora i stranačkih frakcija. To smatram svojom ključnom kvalitetom i vjerujem da će to članstvo prepoznati na ovim izborima. 

Ako postanete predsjednik HDZ-a, hoćete li biti kandidat za gradonačelnika na idućim izborima?

- Ako bi Gradski odbor odlučio da sam ja taj, ne bih bježao od odgovornosti i spremno bih se izložio za stranku. Ono što dajem stranci i gradu na raspolaganje je znanje i iskustvo u upravljanju velikim projektima. Znam kako Split može doživjeti procvat.

Biste li neke od Vaših sadašnjih protukandidata pozvali u svoj tim? 

- Od najave svoje kandidature jasno ističem dvije stvari: okupljanje i uključivost. To  za mene nisu floskule nego to zaista i mislim. Kakav bih ja to bio predsjednik ako ne bih istinski pružio ruku suradnje svojim protukandidatima nakon izbora i u razgovoru s njima procijenio gdje se tko od njih vidi i na koji način mogu dati doprinos HDZ-u? Uostalom, to od njih i očekujem. Kako god završila ova priča, nadam se da će svaki od nas ostati vjeran angažmanu za jači splitski HDZ.

Kako komentirate rad Ivice Puljka? Što se može iščitati iz proračuna?

- Do sada nije otvoren ni jedan novi projekt, a pogotovo ne razvojni, što se vidi iz ovog prijedloga proračuna. Ne vide se jamstva da će se novi značajniji projekti dogoditi jer nema projektne dokumentacije niti dozvola, a jedan od primjera su POS-ovi stanovi. Financije su moja struka, vidim što se događa. Proračun grada Splita za 2022. godinu, prvi put u povijesti RH, rebalansom je smanjen za 300 milijuna kuna jer se proračun napumpao kreditima. Isto tako Prijedlog Proračuna grada Splita za 2023. godinu u iznosu od 1,8 milijardi kuna, je, po mom mišljenju, nerealan kao i za 2022. godinu. Planirana su nikad veća zaduženja u iznosu od oko 500 milijuna kuna, a sa Žnjanom preko 700 milijuna kuna. Financijski neodrživo i udar na građane.

Puljak Vas je u kampanji prozvao zbog rada u Centru Lećevica i ViK-u, skoro Vas je nazvao uhljebom. Je li Vas i to motiviralo da se kandidirate?

- O čovjeku ne govore etikete koje mu netko prilijepi nego njegova djela. Ja imam struku, poslovi koje spominjete i koje sam radio i radim, teret su i odgovornost koje sam preuzeo iz želje da pomognem gradu kojeg volim i u kojem sam rođen. Moji su rezultati vidljivi svima. O radu u Lećevici najbolje govori činjenica da je sva ključna dokumentacija ishođena u mom mandatu te su osigurana bespovratna EU sredstva i postignuće je potpisan ugovor s izvođačem radova. U ViK-u sam usmjeren na rješavanje nekih od najvažnijih infrastrukturnih problema koji muče građane Splita poput projekta pročistača vode na izvoru rijeke Jadro ili realizacije projekta aglomeracije Kaštela-Trogir i Split-Solin. Tu smo komunalnu gradsku tvrtku temeljito restrukturirali i reorganizirali te unaprijedili i racionalizirali njeno poslovanje u brojnim segmentima. Građani to prepoznaju, a radnici to najbolje znaju. Etiketiranja su dio naše političke čaršije, ali se na njih ne obazirem. 

Koga vidite kao potencijalnog partnera HDZ-u u budućeg Gradskom vijeću?

- Splitski HDZ bi, vjerojatno, pod mojim vodstvom, ako me članovi izaberu, razmotrio opciju samostalnog izlaska na izbore. Stranka ima veliki broj stručnih i vrijednih članova, ono što je važno je zajedništvo i prilika da članovi mogu utjecati na profiliranje stranke i svojim je iskustvom i znanjem obogatiti. Razmišljanja o koalicijama su daleko preuranjena. Naravno, treba razgovarati sa svima i uvijek, a osobito s onima koji dijele viziju i vrijednosti za koje se naša stranka zalaže.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim radom HDZ-ovih gradskih vijećnika?

- Nisam sklon generalizacijama, ali ako već moram, onda bih rekao da jesam zadovoljan kako rade. Naravno, uvijek se može više, bolje i mudrije, ali i različito u različitim područjima. To je opće poznato za svaki rad, pa i ovu specifičnu djelatnost kojom se oni bave. To isto bih mislio i da i sam sjedim u Gradskom vijeću.

Najbolji predsjednik HDZ-a Split i najbolji gradonačelnik?

- Prema mom mišljenju, najbolji gradonačelnik i dugogodišnji predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Split bio je Zvonimir Puljić. On nije bio čovjek konflikta, bio je čovjek koji okuplja, a ne dijeli. Tih, radišan, pošten. Vjerujem da bi isti odgovor dala i većina članova HDZ-a, ali i građana Splita, ne samo onih sklonih HDZ-u. Počivao u miru.

Vaša reakcija na temu