Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kliofest se održava u Splitu, Dubrovniku, Supetru, Trogiru i Zadru
Clipeus Croatorum Piše: Mate Božić, herold Povijesne postrojbe 'Kliški uskoci'

Kliofest se održava u Splitu, Dubrovniku, Supetru, Trogiru i Zadru

Mate Božić će pred splitskom publikom prvi put predstaviti rezultate studije 'Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika od 13, do početka 16. stoljeća'

Kliofest - godišnja manifestacija posvećena popularizaciji povijesne znanosti i srodnih struka održava se u Republici Hrvatskoj po peti put. Prvi Kliofest tj. 'festival' povijesti (nazvan po grčkoj muzi Klio kao zaštitnici povijesti i junačkog pjesništva) organiziran je 2014. u Zagrebu, dok je ove godine u program Kliofesta uključeno čak više od dvadeset gradova i mjesta u Hrvatskoj. Na području Dalmacije, izložbe, okrugli stolovi, različite manifestacije i predavanja vezana uz festival povijesti će se od 8. do 11. svibnja održavati u čak nekoliko gradova i mjesta: Dubrovniku, Splitu, Supetru, Trogiru i Zadru. Zanimljivo je istaknuti kako se na datum početka ovogodišnjeg Kliofesta - 8. svibnja, ujedno obilježava i 750. obljetnica smrti poznatog splitskog kroničara Tome Arhiđakona (umro 1268.). Ta podudarnost sigurno nije slučajna, budući da splitski arhiđakon Toma svojim poznatim djelom o povijesti Splita i hrvatskih krajeva - 'Salonitanskom kronikom', svakako predstavlja najznačajnijeg autora iz najranijeg perioda razvoja hrvatske historiografije. 


Tako je u okviru programa Kliofesta, na obljetnicu smrti tog splitskog kroničara, 8. svibnja u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Splitu (Teslina 11) 'točno u podne' otvorena izložba 'Povijest Splita i Dalmacije'. Tom je prilikom prigodnu riječ održala Snježana Dimzov kao voditeljica knjižnice te red. prof. Marko Trogrlić, inače dugogodišnji pročelnik Odsjeka za povijest i dekan Filozofskog fakulteta u Splitu. Nakon jučerašnjeg uvodnog otvaranja izložbe o dalmatinskoj i splitskoj povijesti, danas, 9. svibnja, u prostorijama knjižnice bit će održana dva predavanja u zajedničkoj organizaciji udruge 'Toma Arhiđakon' i splitskog Odsjeka za povijest. Riječ je o izlaganjima s temama iz područja hrvatske heraldičke teorije i prakse: 'Problematika razvitka heraldike, veksilologije i ostatka srodnih disciplina u okviru sadašnjeg obrazovnog sustava i institucija' likovnog umjetnika Ante Brešića Mikulića (11:00 h) te 'Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika od 13, do početka 16. stoljeća' povjesničara Mate Božića (13:00 h) u okviru kojeg će se splitskoj publici po prvi put javno predstaviti rezultati istoimene studije publicirane 2017., za koju se, s obzirom na vrlo zanimljiva historiografska i heraldička otkrića koja donosi, već može reći kako je izazvala značajan interes javnosti. 

U četvrtak, 10. svibnja, također u knjižnici splitskog Filozofskog fakulteta bit će održana dva izlaganja vezana uz aktualna pitanja 'O ustroju studija povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu s posebnim naglaskom na njegov istraživački smjer diplomskog studija', o čemu će govoriti aktualna pročelnica splitskog Odsjeka za povijest docentica Tonija Andrić (10:00 h); odnosno uz temu 'Odnosi, kritičko mišljenje i razvijanje svijesti o očuvanju povijesno-kulturne baštine' što će u svom izlaganju (13:00 h) tematizirati izv. prof. Mladenko Domazet, također djelatnik Odsjeka za povijest splitskog Filozofskog fakulteta. Istog dana u 19 sati, u prostorima Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu (Glagoljaša 18) održat će se predavanja i okrugli stol s temom: 'Hrvatski svjetionici – povodom 200. obljetnice svjetionika Savudrija i organizirane svjetioničarske službe na Jadranu'. Na okruglom stolu će sudjelovati ravnateljica HPM-a Danka Radić - 'Svitlo mora svitliti', kustosica Petra Blažević - 'Svjetioničarska služba na istočnoj obali Jadrana' i Davor Bilić - 'Čuvari svjetla'. Također, posjetitelji Kliofesta 2018. tom će prigodom imati priliku poslušati i izlaganje s temom 'Plovput – sigurnost plovidbe istočnom jadranskom obalom', o čemu će govoriti Antonija Perković, aktualna šefica Odsjeka za pravne poslove tvrtke Plovput. Naposljetku, u petak, 11. svibnja za sve zainteresirane bit će organiziran i Dan otvorenih vrata Odsjeka za povijest i to od 9 do 15 sati na lokaciji novih fakultetskih prostora smještenih na adresi Poljička cesta 35 (nekadašnja upravna zgrada "Brodomerkura").

Treba istaknuti i festivalska događanja koja će se održati u neposrednom splitskom susjedstvu, točnije bračkom Supetru i gradu Trogiru. Tako će na Braču biti predstavljena knjiga Jasenke Kranjčević pod naslovom 'Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj' i to u okviru 4. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se 9.-13. svibnja održava upravo u Supetru. Sudionici predstavljanja spomenute monografije, uz samu autoricu, su: Marko Koščak, Damir Krešić i Eduard Kušen. Konačno, u Trogiru će  - u organizaciji Muzeja grada Trogira - u Galeriji Cate Dujšin Ribari, s početkom u 18:30 h biti održan još jedan okrugli stol s temom 'Život i djelo Vinka Lozovine' na kojem će sudjelovati poznati povjesničari umjetnosti, humanisti, akademici i pjesnici: Ivo Babić, Ivan Bošković, Fani Celio Cega, Tonko Maroević, Ivanka Mijić i Ljerka Šimunović

Cjeloviti programu Kliofesta 2018. može se provjeriti na njihovoj internetskoj stranici.  

Vaša reakcija na temu