Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KONKRETNE BROJKE Policija u Splitu najviše problema ima s drskim ponašanjem, a objavljeno je i što najviše smeta Splićanima

KONKRETNE BROJKE Policija u Splitu najviše problema ima s drskim ponašanjem, a objavljeno je i što najviše smeta Splićanima

Od ukupnog broja kaznenih djela u Hrvatskoj, 10,4 posto je počinjeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Neovisna istraživanja potvrđuju pozitivnu percepciju sigurnosti Hrvatske kao turističke destinacije i Splita kao mjesta gdje se turisti i građani osjećaju sigurnim. 

Na pitanje 'Koliko se ljudi osjećaju sigurnim hodajući noću sami u Europi' odgovaraju podaci Numbeo baze koji za 2023. i 2024. godinu stavljaju Hrvatsku na prvo mjesto kao najsigurniju, te se apostrofiraju Split i kroz različite turističke forume kao poželjnu destinaciju zbog visoke stope sigurnosti. 

Premda su brojke varljive, zanimljiv graf prošlog tjedna je predstavljen gradskim vijećnicima kada se raspravljalo na temu sigurnosti u Splitu. Prikazan je udio kaznenih djela i prekršaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2023. godini odnosu na ukupan broj kaznenih djela i prekršaja u Republici Hrvatskoj. 

Primjerice, od ukupnog broja kaznenih djela u Hrvatskoj, 10,4 posto je počinjeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Što se tiče razbojništava, 8,2 posto pada na SDŽ, a kazneno djelo zlouporabe droga u županiji zauzima 10,8 posto od ukupnog broja takvih kaznenih djela u cijeloj državi. 

Najviša brojka od 24,9 posto se odnosi na prekršaj drskog ponašanja. Druga po veličini se odnosi na zapljenu droge u 2023. godini, konkretno 22,6 posto zapljena prošle godine dogodilo se na području županije. 

Međutim, rast u tom smjeru se nastavio u 2024. godini. Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine na području Splita bilježi se porast ukupnog broja kaznenih djela, ali najveće povećanje razvidno je u domeni suzbijanja kriminaliteta droga kod kojeg se uočava porast od čak 96 posto.

- Povećanje broja kaznenih djela vezano uz suzbijanje zlouporaba droga rezultat je kvalitetnog  i dobrog kontinuiranog rad a čitave policijske uprave, Službe kriminaliteta droga, policijskih postaja, uz potporu službenika Jedinice specijalne i interventne policije. Kao što znate kazneno djelo Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama obuhvaća osobe koje su spriječene u namjeri preprodaje droge u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, dok je u istom periodu od 701 osobe na području Grada Splita oduzeta droga koja je bila za osobnu upotrebu i oni su prekršajno sankcionirani - navedeno je u pregledu sigurnosnih pokazatelja na području grada Splita. 

Zanimljiv je podatak kako od ukupnog broja prošlogodišnjih prekršaja protiv javnog reda i mira u Hrvatskoj, 20 posto se odnosi na Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj boravi velik broj stranih gostiju tijekom ljetnih mjeseci. Ostale podatke možete pogledati u grafu kojeg je pripremila Policijska uprava splitsko-dalmatinska. 


- Sagledavajući statistiku najtežih djela, strukturu kriminaliteta, najdinamičnije događaje, razvidno je da je stanje sigurnosti na području Grada Splita u  kontinuitetu na dobroj razini. Ovo nije samo subjektivni zaključak već je proizvod i do sada  provedenih istraživanja - smatraju iz PU splitsko-dalmatinske. 

Potvrđuje to i istraživanje 'Percepcija građana o sigurnosti života u gradu Splitu' koje je provedeno 2023. godine od agencije Ipsos u kojem je navedeno kako građani Split doživljavaju sigurnim i gradom u kojem su ozbiljni oblici kriminalitet u manjoj mjeri izraženi.

Prometnu nekulturu i uništavanje komunalne opreme prepoznaju kao najveće probleme. Iz PU su naglasili kako je konzumacija i preprodaja droga visoko rangiran problem što potvrđuje brojka zahvaćenih kaznenih djela i prekršaja tijekom prvih sedam mjeseci ove godine.

Vaša reakcija na temu