Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KORONA DIVLJA 'Sve je više hospitaliziranih i na respiratoru. Bolnica je pred velikim iskušenjima'

KORONA DIVLJA 'Sve je više hospitaliziranih i na respiratoru. Bolnica je pred velikim iskušenjima'

Britanski soj širi se jako brzo

'Situacija u KBC-u je složena, sve je veći broj bolesnika, sve je više onih na respiratoru. Imamo preko 160 hospitaliziranih, od njih 20 na respiratoru. Bolesnici s najtežim oblicima bolesti su mlađe dobi nego što je to bilo ranije. Važno upozorenje. Moramo se čuvati i izdržati ovo vrijeme dok ne postignemo zaštitu cijepljenjem. Dakle, pridržavati se higijensko- epidemioloških mjera. Vrijeme je teško. Bolnica je pred velikim iskušenjima. Oslobađali smo nove kapacitete na Križinama. Pripremili smo se. Napravit ćemo sve najbolje moguće, ali zaista neće biti lako', kazao je danas ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović.   

U splitskoj bolnici otkazane su operacije koje nisu hitne, a dr. Meštrović komentirao je i situaciju s lijekovima. 

'Morali smo obustaviti sve što nije nužno. Ne samo za kirurške, već i internističke djelatnosti. Hitni program se radi uobičajeno, onkološki bolesnici i neki prioritetni, ovisno o indikacijama. Lijekova za sada ima dovoljno. Možemo mirno dočekati uskršnje blagdane. Očekujem da će nakon blagdana situacija biti riješena', rekao je prvi čovjek KBC-a Split. 

Dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, komentirala je najnoviji razvoj situacije s koronom.   

'Imamo 162 hospitalizirana pacijenta. Raste broj, što najbolje govori o jačini epidemije i virusa. Svi imaju loše kliničke slike. Današnje brojke se još obrađuju. Napravljeno je više od 1050 uzoraka, imamo preko 30 posto novooboljelih. Gledajući epidemiološku situaciju, vidimo da je zadnjih dana puno djece iz osnovne i srednje škole. 

Jako puno imamo obiteljskih kontakata. Neka veća žarišta nemamo, rekla bih da sada svaka obitelj koja ima zaraženog člana postaje žarište. Imamo i međusobna druženja mladosti. Iz tih malih grupa širi se epidemija. S obzirom da se radi o britanskom soju, on plamti i širi se jako brzo i daje nepovoljnu kliničku sliku. 

Situacija nije dobra, ali nadam se da ćemo za uskršnje blagdane voditi računa o distanci i obiteljskim druženjima i da će oni koji se nisu cijepili izbjegavati obiteljska druženja. Suzdržimo se da ne dođe do eskalacije epidemije', pozvala je dr. Karin.   

'U Sinju imamo veliki broj novooboljelih. Nemamo neko veće žarište. Uistinu opušteno ponašanje. Znam da je ljudima dosadilo i da su željni socijalnih kontakata, ali trebali se još malo strpiti dok se u većem broju ne procijepimo. Očekujemo veće količine cjepiva. Nadamo se da ćemo u kratkom roku cijepiti što veći broj ljudi. Jedini način zaštite je cijepljenje, distanca, maska i higijena', istaknula je dr. Karin.

Vaša reakcija na temu