Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LIŠO, BEZ PUNTA Splitski sud obustavio postupak protiv optuženika u aferi Alpe Jadran banka

LIŠO, BEZ PUNTA Splitski sud obustavio postupak protiv optuženika u aferi Alpe Jadran banka

Premda je optužnica dignuta 2010. godine, zastara je nastupila za sedmero optuženih

Županijski sud u Splitu obustavio je kazneni postupak protiv sedmero optuženika u aferi Alpe Jadran banka, i to zbog zastare koja je nastupila u prvoj polovici ove godine s obzirom da su djela počinjena 1999. godine. Zastaru je konstatirao sudac Dinko Mešin, koji je tek zaprimio spis. Optužnica je dignuta još u kolovozu 2010. godine, no sa suđenjem se zapravo nije ni započelo. 

Aktivan je još jedino postupak protiv bivšeg vlasnika propale banke Luke Jerića, koji čeka i odluku Vrhovnog suda u predmetu koji se odvojeno sudio te je zaključen osuđujućom zatvorskom presudom i nalogom da vrati banci nešto više od pet milijuna kuna. Zajedno s njim u tom su predmetu osuđeni i bivši šef Uprave banke Pero Perišić te direktor tvrtke Grading Zlatko Poštenjak, koji se našao i na drugoj optužnici za koju je ovih dana proglašena zastara. Protok vremena će povoljno djelovati i na Jerića kojem će zbog zastare također otpasti dio inkriminacija. 

Prva optužnica za aferu u Alpe Jadran banci dignuta je protiv osmero optuženika 2009. godine, a radi lakšeg suđenja predmet je razbijen u tri odvojena postupka koji su zaključeni osuđujućim presudama.

Lani se, međutim, otkrilo kako je slučaj Marka Bitange, bivšeg HDZ-ovog dožupana, otišao u zastaru. Krajem 2013. bio je osuđen na uvjetnu kaznu zajedno s bivšim direktorom poslovnice banke u Zagrebu, i to zbog kredita kojeg nije vratio. Sudac Vladimir Živaljić naložio je Bitangi i bivšem direktoru poslovnice banke da vrate gotovo 400 tisuća kuna u roku od 18 mjeseci kako bi izbjegli zatvor, no predmet je po žalbama proveo četiri godine na Vrhovnom sudu te je na koncu konstatirana zastara.   

Vaša reakcija na temu