Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KRAJ: Stanarima stare gradske jezgre besplatno parkiranje, od subvencija Split parking im mora izgraditi parkiralište!

KRAJ: Stanarima stare gradske jezgre besplatno parkiranje, od subvencija Split parking im mora izgraditi parkiralište!

Dalmatinski portal je realizirao uživo video prijenos



20.50 - Na kraju je došao i na red besplatni parking za stanare stare gradske jezgre.

Split parking traži subvencioniranje, ali ne zna se još iznos. Koliko bude trebalo. 

- Prihvaćam prijedlog, ali dajem amandman da se stavi na zaštićeni račun Split parkinga i da ne smiju raspolagati tim novcem nego od njih izgraditi garaže ili parkirališta za stanare stare gradske jezgre - predložio je Zoričić.

Uz suzdržane vijećnike stranke Pametno, prošla je odluka o subvencioniranju Split parkinga, uz amandman Zoričića.

Nakon 12 sati trajanja, završila je sjednica Gradskog vijeća.

20.32 - Nakon izvješća o stanju Small Malla u centru grada, javnost nije išta pametnija, a na sva pitanja službe će pronaći odgovore.

Utvrđeno je da je komplicirano i da treba još konzultacija.

Na redu je priznanje KK Split investicijsko ulaganje od tri milijuna kuna.

19.56 - Kako smo i najavili, povučena je točka o kupnji udjela u UNIST Tehnološki park. Doradit će službe, pa će pred vijećnike na glasovanje. 

Poraz nije priznao gradonačelnik, nego su to odradili vijećnici HDZ-a za njega. 

19.06 - Povela se žestoka rasprava o ulaganju u UNIST i Tehnološki park. Čikotić pita zašto nam treba još jedno suvlasništvo, prijedlog je da se opterećenje prebaci na državu da Grad nije adresa.

- Kad trebamo raditi strategije, onda je naše Sveučilište. Oni su preuzeli  posao koji je trebao napraviti Grad i kažu nam pomozite s 3 milijuna. Ovo je za našu dicu, ovo je naše Sveučilište - oštro je replicirao Gjurković.

Puljak kaže da se radi o cjenkanju te pita otkud 25 posto, zašto nije 51 ili 17?

- Loše ste odradili posao, mogli ste poslušati prijedlog i povući odluku - kazala je Puljak.

Čestitala je rektoru na rezultatima Sveučilišta, na znanstvenom radu i brojnim projektima, kao i na Tehnološkom parku odnosno inkubatoru koji bi trebao pomoći mladima, mladim poduzetnicima da se s fakulteta otisnu u svijet poduzetništva.

- To su apsolutno stvari koje podržavamo, zagovaramo i promičemo svojim javnim djelovanjem.

Međutim, ne znam jeste li čuli, tražili smo da se ova točka povuče s dnevnog reda jer nije dobro pripremljena. Obrazloženje ove točke sadrži hvalospjeve o samom projektu, kojeg ne sporimo, ali nema detalja koji bi nama, gradskim vijećnicima, dali punu informaciju o iznosu kojeg bi Grad trebao uložiti u ovakav jedan projekt - iznosila je.

Kod prijedloga za kupnju udjela u projektu, naglasila je 'projektu' jer tu, smatra, još nema ničega što bi funkcioniralo i čemu bi se mogla odrediti realna vrijednost.

-  Meni se postavlja nekoliko pitanja. Koji je interes Grada Splita u kupnji 25 posto udjela u ovom (budućem) Tehnološkom parku? 

Uz prijedlog za ulaganje od 3 milijuna kuna očekivali bi barem par stranica detaljnog obrazloženja. Na temelju čega je utvrđena vrijednost tog budućeg tehnološkog parka od 12 milijuna kuna? Kada se kupuju udjeli u trgovačkim društvima, onda bi netko stručan i ovlašten trebao napraviti elaborat o procjeni vrijednosti. Uz ovu odluku nemamo ni riječi objašnjenja niti ikakav elaborat - govorila je.

Dakle, podvukla je, o mnogočemu bi se tu moglo diskutirati, ali poanta je u tome da se ne daju nekakva obrazloženja ni objašnjenja u pisanom obliku, a očekuje se da Gradsko vijeće to podrži na temelju tipa 'majke mi to je odlično i to je strateški interes'.

Tomislav Prljević brani odluku gradonačelnika, a na to mu je Čikotić kazao da je njegova pozicija 'socijalist - populist'.

- Mi tražimo način da ne ulazimo u vlasničku strukturu, promišljamo o tri milijuna kuna - završio je Čikotić.

Prljević mu je uzvratio da je očito samo Splitu problem ulagati u mlade.

- Nisam živio u socijalizmu, niti bih - još je rekao Prljević.

HDZ je zatražio pauzu i poziva predstavnike vijećnika na dogovor. Prije toga rektor se još jednom obraća vijećnicima i navodi da im je zahvalan što podržavaju inkubator načelno, ali im nedostaje novac.

- Možemo vam dati na uvid sve, ali projekt ne možemo mijenjati. Završit ćemo projekt  bez obzira na Scile i Haribde. U ovo vrijeme kad je jugo u Dubrovniku ne bi ni raspravljali, a mi raspravljamo. Izračunali smo koliko nam nedostaje novca. Prvi put tijekom mog mandata dolazimo na sjednicu, da nismo dobro pripremili projekt, ne bi dobili odobrenje Europske komisije. Mislim da ste shvatili, ako mislite da treba pomoći, onda ćete i podržati. Nama treba načelna podrška, i hvala vam - završio je.

Nastavlja se rasprava, pa će pauza.

- Raspravljamo o materijalima, a ne tko voli Sveučilište - rekao je Blažević.

Puljak predlaže još jednom da se povuče točka i pripremi propisno.

18.03 - Kupnja udjela UNIST Tehnološkog parka predmet je smutnie i među vladajućima.

Gradonačelnik je pozvao upomoć i rektora Dragana Ljutića, a na koncu se neće glasati o ovome danas. Vijećnicima će se samo prezentirati.

Ljutić nabraja uspjehe Sveučilišta.

17.51 - Zaključak o pokretanju revizije Plana upravljanja povijesnom jezgrom je naredna točka.

- Ovo je treći put da govorimo o ovoj temi, od prvog puta je prošlo 12 godina i nismo donijeli plan još. Funkcionira se po dobroj praksi, iako su i moji prethodnici ga pokušali donijeti. Solarov plan se rasplinuo, a aktualni je krenuo 2011.godine. Gubilo se puno vremena, na kraju se donio dokument 2016.godine. Od tada se ništa nije dogodilo, a Split se promijenio čemu smo svjedoci. Nužno je donijeti komunalni red i Plan upravljanja.

Nakana mi je da sazovemo Povjerenstvo koje će sagledati sve planove i dati prijedloge u skladu s tendencijama i usklađen s uputama UNICEF-a. Želja nam je iskoristiti sve što se može - govorio je gradonačelnik.

Nakon rasprave, ideju gradonačelnika nisu podržali vijećnici stranke Pametno jer Krstulović Opara ne želi stanare i predstavnike udruga u Povjerenstvu.

16.47 -  Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o partnerstvu na projektu 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Split - Solin'. 

- Čime jamčite da se neće povisiti cijena vode predviđena studijom izvedivosti, koje su posljedice za Split ako se ne realizira.do 2023.godine - neka su pitanja Kotura.

Čikotić pita studiju izvodivosti, zanima i njega povećanje cijene vode, koliki je udio potrošnje struje te je li predviđen pročistač i je li se razmišljalo o drugom rješenju za uklanjanje mutnoće.

Markić smatra da projekt zaslužuje potporu, ali da treba biti transparentan te stoga ima i on niz pitanja posebno o financijskim korekcijama od 5 do 25 posto.

- Kako se Split može zaštititi od troška za koji ne mora biti kriv - pita.

Blažević drži da bi građani trebali uvidjeti koliko je ovo revolucionaran projekt te nabraja što će sve dobiti primjerice samo Stobreč.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta kaže da je za ovakve projekte nužan partnerski ugovor.

- S ovim završavamo preuzetu obvezu, pred nama su, nažalost, mogući penali. Na nama je da odgovorno postupamo i sredstva EU se moraju transparentno trošiti. Ako se utvrde odstupanja, moguća je penalizacija, tako je za sve projekte kada EU dodjeljuje bespovratna sredstva.

Pazi se na svakom koraku, naš je cilj da u najboljem redu sve okončamo i da građani imaju pravo na pitku vodu. 

Studijom izvodivosti je predviđeno da će doći do povećanja cijene vode i to je odobrila Europska komisija.

U odnosu na 2017.električna struja porasla za skoro 3 milijuna kuna i da nismo doveli do toga da idemo do povećanja vode, sve je na odgovornom upravljanju.

Ako se ne zadovolje rokovi do 2023.godine, da će biti omogućeno 'faziranje' jer Hrvatska stoji iza ovoga. 

Pročistač nije obuhvaćen, to je zaseban što smo počeli lani, trenutno je u izradi elaborat izrade okoliša i geodezija.

Parametar zamućenosti  po novoj direktivi jako pada i nužan je pročistač - odgovorio je Šuta na pitanja. 

Suglasnost je dana glatko, nitko nije bio protiv, uzdržani su bili tek SDP-ovci.

16.26 - Izvršenje proračuna je prošlo u posljednji trenutak, utrčali su Škorić i Stipe Božić u vijećnicu.

16.20 - Petar Škorić se zahvalio na konstruktivnim prijedlozima, a Prkićev prijedlog o kupusnjačama je nazvao destruktivnim i rušenjem digniteta Vijeća. 

Bez Keruma i Blaževića, prošao je rebalans proračuna s točno 18 ruku u zraku. Uz vladajuće, podržali su ga, naime, HNS-ovi Mirna Kovačić i Srđan Gjurković te Zoričić.

15.36 - Nakon što su prošli programi, na red je došao rebalans. Izdvojimo riječi Blaževića, koji je potvrdio da neće podržati izmjene proračuna. Za rebalans, podsjetimo, treba 18 ruku, Blažević je dio vladajuće koalicije. Željko Kerum nije došao, dakle, dvije ruke manje ima gradonačelnik.

- Nikako naći razlog za kupovinu firme Tehnološki park, ako glasamo za rebalans napravili smo prvi korak prema kupovini. A tu su i reciklažna dvorišta, smanjili smo s 5 milijuna kuna na 3, a ako išta gori, to je otpad - poručio je Blažević koji je ponovio zahtjev za smanjenjem prireza.

Prkić predlaže da se rasporede sredstva za permakulturu, i kupnju kupusnjača aludirajući na kupus i raštiku u Vili Antičević u vlasništvu Keruma.

- Jača permakulturna svijest, što se očituje u sadnji na svakom koraku. Molim za razumijevanje - prijedlog je Prkića koji je opet bocnuo vladajuće preko Keruma.

Most je zatražio pauzu.

12.52 - HSLS-ov Tonći Blažević je najavio kako neće podržati program izmjene i dopune građenja komunalne infrastrukture. Bit će zanimljivo vidjeti znači li to da koalicijski partner neće podržati ni rebalans, s obzirom na to da je ovo program koji prethodi izmjeni i dopuni proračuna. Odnosno, da laički pojasnimo, uoči samog glasanja o rebalansu, raspravlja se po programima.

A što misli o programu i vlasti, predočio je Jakov Prkić koji je sročio amandman da se izradi projektna dokumentacija za povezivanje istočne i zapadne obale. To je program Željka Keruma. Amandman se prihvatio! 

12.15 - Nakon usvajanja nacrta odluke o prodaji stanova, raspravlja se o komunalnoj infrastrukturi.

Vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić kadar po kadar što sve ne radi, a izlaganje je završio apsurdom da je stupić ispred rampe za osobe s invaliditetom koja i ne radi. 


11.51 - Sjednica je nastavljena raspravom o nacrtu prijedloga odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita. Prvi se javio Markić.

- Od Grada Splita očekujem da bude prepoznat po solidarnosti i skrbi za svoje sugrađane, pogotovo one koji se nađu u teškim socijalnim situacijama. Uvjeren sam da u našem gradu postoji obitelji koje su izgubile svoje domove zbog nemogućnosti vraćanja hipotekarnih kredita, kao i obitelji koje su duži niz godina u podstanarstvu. Jedna od mjera koja bi im mogla olakšati život je i kratkoročno ili dugoročno iznajmljivanje gradskih stanova po primjerenim uvjetima i uz strogu kontrolu moguće zlouporabe - predložio je. 

Pitao je i o kojim se  brojkama uopće baratamo.

- Koliko je stanova koji će biti obuhvaćeni ovom Odlukom i po kojim kategorijama? Koliko se u ovom trenutku gradskih stanova koristi bez zakonske osnove i bez plaćanja troškova stanovanja? Također, iako se navodi da bi se utržena sredstva koristila za kupovinu novih stambenih jedinica, mišljenja sam da se otvara mogućnost rasprodaje, a bez jasnog dugoročnog plana i predložene dinamike njegovog ostvarivanja. Molim i razjašnjenje odredbe čl. 5 koja kaže da se tržišna cijena utvrđuje temeljem procjembenog elaborata koju izrađuje stalni sudski vještak za procjenu nekretnina ili stalni sudski procjenitelj i pribavljenog mišljenja Procjeniteljskog povjerenstva grada Splita o usklađenosti tog elaborata s odredbama posebnog zakona kojim se propisuje način i uvjeti procjene vrijednosti nekretnina za potrebe prodaje putem javnog natječaja. Za očekivati je da su stalni sudski vještaci dovoljno stručni za obaviti procjenu temeljem važećih zakona u Hrvatskoj. Stoga davanje mogućnosti obaranja njihove procjene od strane Procjeniteljskog povjerenstva, za koje ne znamo niti tko ga imenuje niti temeljem kojih kriterija, otvara mogućnost zlouporabe i zahtjeva dodatno obrazloženje - iznio je Markić.

Vijećnik Pametno Jakov Prkić se slaže s Markićem. Pitao je i zašto branitelji koji nemaju pravo temeljem zakona, ali žive deset godina u gradskom stanu, imaju pravo kupiti pod jednakim uvjetima. Smatra da to nije pravedno.

Ante Zoričić iz stranke Popravi grad se sjetio gradonačelnika Nikole Grabića koji je prodavao i ulagao. Podržava nacrt koji je pripremio v.d.pročelnika Ivan Leko.

- Čestitam vam na inicijativi i svemu što ste napravili kao vršitelj dužnosti. Zašto ste vi vršitelj dužnosti pročelnika, a odskačete od mnogih koji nemaju v.d? No, to je pitanje za gradonačelnika - pita Zoričić.

11.04 - Nakon vijećničkih pitanja, SDP-ova Aida Batarelo je pozvala na pauzu zbog sjednice Odbora za statut i poslovnik. U petak nije bilo kvoruma.

10.31 - HSLS-ov Tonći Blažević ogorčeno je pitao ruga li se Grad Split kada limenoj glazbi iz Žrnovnice u promicanju kulturne baštine za vrijedna dva projekta dodjeljuju svega 5000 kune.

- S druge strane, mom prijatelju Ivanu Gudelju, za promociju filma se dodjeljuje 40.000 kuna - pitao je Blažević.

Čikotić pita što je s inicijativom o postavljanju kamera i što su poduzeli po pitanju sigurnosti, savjetnik Krešimir Budiša mu je rekao da na tome rade i da će se u narednih godinu i pol dana vidjeti konkretni rezultati, 12 kamera implementirati.

10.04 - Predsjednik Kluba SDP-a Goran Kotur je iznervirao gradonačelnika pitanjem o sječi nedoznačenih stabala na Marjanu. Rekao je Kotur da je preko 26.000 stabala  nelegalno posječeno te pitao za koliko ie posječenih stabala izdana doznaka i popratnica u skladu sa zakonom. Gradonačelnik je prvi odgovorio prije nego je prepustio riječ Ružiću.

- Dopustite neformalno odgovaranje, zadivljujuća je preciznost u pisanju ovih brojki, što ne začuđuje jer ste bili na čelu Javne ustanove koja je tako jako dobro radila posao da se mi bavimo sada s tim. Ne uvažavate stručna izvješća, jer da isti poštujete ne biste baratali ovim brojkama koje ste stručno pokazali, a mogli ste stručnost pokazati dok ste vodili Javnu ustanovu. Koordinator Nenad Ružić čisti nered kojega ste ostavili, a stožer je prihvatio stručno izvješće - govorio je Krstulović Opara.

Ružić je kazao da su Hrvatske šume radile doznake, a one stoje neovjerene. 

- Po tome bi morali stati i čekati birokratu da ih ovjeri. Radimo po tri zakona, a jedan kaže da se odredba Zakona o šumama ne slijedi kada se radi o izravnoj opasnosti. Nastojali smo poštivati da se što stručnije odradi i ja ne mogu dozvoliti zaustavljanje radova zbog administracije. Ne odnosi se Zakon o šumama na nas jer se borimo s potkornjakom, a ne gospodarskom sječom. Ne odnose se odredbe na izravnu opasnost od elementarne nepogode - zaključio je Ružić.

Kotur je replicirao.

- Ponovno nisam dobio odgovor. Ružić je priznao da nije radio doznaku po Zakonu o šumama. Na temelju koje odluke se Zakon o šumama ne primjenjuje? Nije se osvrnuo na popratnice. Imamo priznanje da se nije radilo po Zakonu o šumama. Doznake se rade da se zna koja. Sjekla su se zdrava stabla, a ne sva zaražena, prikrili su se tragovi, zato što se nije radilo po Zakonu o šumama i zato je upitna sanacija - kazao je Kotur.

Što se tiče gradonačelnika, kazao je da će reći činjenicama što je ostavio.

- Ostavio sam doznake, popratnice, Marjan je dobio ovlaštenog šumara, i pozitivno izvješće, a što je ostavio gradonačelnik vidi se i još će se vidjeti - ustvrdio je Kotur.

Dodajmo da je Mostov Ante Čikotić izlaganje Ružića dočekao pitanjem 'biste li voljeli raditi po Zakonu o gradnji?' 

9.42 - Sjednica je počela s 15-ak minuta zakašnjenja, vijećnici HDZ-a su, kako doznajemo, usuglašavali se što će s točkom o kupnji udjela Tehnološkog parka. Na kraju nije povučena, iako je i oporba predložila. 

Od zanimljivosti izdvojimo da je u vijećnici postavljena nova ventilacija, doduše, još nije završen zid koji su razbili za te potrebe, pa je šala među vijećnicima da će se sada još više produžiti sjednice. 


Krenula su vijećnička pitanja, prvi je vijećnik SDP-a Joško Markić pitao o liftovima, a potom Nenad Uvodić iz stranke Pametno zašto gradonačelnik ne poštuje zakon oko Marjana.

- Grad Split je civilnim udrugama dostavio dva računa koja iznose 2,6 milijuna kuna. Prema zakonu, gradonačelnik za svaki iznos veći od milijun kuna je dužan zatražiti mišljenje predstavničkog tijela.

Zašto prvi čovjek grada ne poštuje ono na što ga zakon obvezuje? - pitao je Uvodić.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će mu dati pisani odgovor.

- Da bude stvar potpuna jasna, nisam prekršio zakon, odrađen je posao u skladu sa zaključcima Gradskog vijeća. Da je kojim slučajem bačeno u more, ne biste to pitali. A Grad je transparentno došao do sredstava, ali ponavljam pripremit će se pisani odgovor. Mi smo u poslu i na sljedećoj sjednici Kriznog stožera usvojit ćemo akcijski plan koji će dati upute za postupanje u ozdravljenju Marjana - odgovorio je gradonačelnik.

Uvodić je replicirao da nije zadovoljan odgovorom jer se opet izbjegava i citirao gradonačelniku odredbe zakona.

Dodajmo uvodno da Željko Kerum nije došao na sjednicu, vidjet ćemo hoće li doći na rebalans, Krstuloviću Opari je potrebno 18 ruku. Svaka je važna.

9.00 - Uskoro će početi sjednica...

8.00 - Nakon dvije tematske sjednice Gradskog vijeća, te gotovo tri mjeseca od posljednje redovne, vijećnici se opet sastaju od 9 sati. Za očekivati je još jedno maratonsko zasjedanje. Okosnica sjednice je rebalans proračuna, a žučno će biti i ako gradonačelnik Andro Krstulović Opara ne povuče točku o kupnji 25 posto Tehnološkog parka za tri milijuna kuna. 

Zbog procedure, podsjetimo, odluka o kupnji za koju se preraspodjeljuje novac ne može biti na istoj sjednici kada i rebalans. 

Od zanimljivosti izdvojimo i reviziju Plana upravljanja povijesnom jezgrom, priznavanje troškova ulaganja u KK Split, imovinske odnose oko Small Malla... 

Vaša reakcija na temu