Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mate Šimundić na listi koju predvodi Ladislav Ilčić: 'Četiri su ključne teme o kojima ovisi budućnost Europske unije'

Mate Šimundić na listi koju predvodi Ladislav Ilčić: 'Četiri su ključne teme o kojima ovisi budućnost Europske unije'

'Migracije su sudbinsko pitanje koje visi nad Europom i Europskom unijom'

Mate Šimundić, nezavisni političar na čelu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, kandidirao se na izborima za EU parlament koji će se održati 9. lipnja, na listi br. 8, koju predvodi Ladislav Ilčić. To je povod za razgovor o aktualnim europskim i hrvatskim političkim temama. 

Što Vas je motiviralo na kandidaturu?

- Više od 70% odluka koje se donose na nacionalnoj razini ovisi o odlukama s europske razine. Stoga je za nas presudno boriti se za svoje, nacionalne interese u institucijama Europske unije. Osim toga, u umreženom svijetu u kojem živimo nužna je suradnja s istomišljenicima iz drugih zemalja kako bismo zajednički utjecali na globalne trendove koji se itekako tiču i nas. 

Naš opstanak ovisi i o tome hoće li u Europi i u svijetu prevladati zdrav razum i povijesno dokazane vrijednosti kao što su sloboda, zaštita života od začeća do smrti, promicanje braka i obitelji, kršćanska vjera kao temelj zapadne civilizacije itd. 

Koji su osnovni elementi vašeg programa?

- Osim pitanja slobode i samostalnosti država članica EU, četiri su ključne teme o kojima ovisi i budućnost EU i naša budućnost: sigurnost, energija, demografija i identitet.

Ako Europa ne omogući svojim građanima slobodu, ako ne omogući slobodu poduzetnicima, ako ne provede deregulaciju i ideološku dekolonizaciju, ona ne samo da gubi svoj smisao, nego gubi i bitku za opstanak.

Nitko nije zamislio EU, niti birao njene političare, da europske građane - sve nas - stavljaju u podređeni položaj, namećući nam birokratske propise koji su sami sebi svrha ili, još gore, propisujući nam svisoka kako trebamo loviti ribu, odgajati djecu ili što je prihvatljivo misliti, a što ne. 

Što najviše ugrožava sigurnost EU?

- Migracije su sudbinsko pitanje koje visi nad Europom i Europskom unijom. Brojne zapadne zemlje već se nekoliko desetljeća neuspješno pokušavaju nositi sa stalnim priljevom novih stanovnika iz zemalja koje su po vjeri, kulturi i mentalitetu po svemu strane europskima. 

Ekstremni primjeri tog neuspjeha vide se u zabrinjavajućem rastu stope kriminala, gradskim kvartovima u koje ni policija nema hrabrosti ući i, ne zaboravimo to, diktaturi radikalne ljevice koja se koristi upravo tim useljenicima za ideološko ucjenjivanje zapadnih zemalja.

Ono što posebno upada u oči jest da nitko nikada nije pitao građane Europske unije žele li da njihove zemlje, kulturu i običaje iz temelja izmijeni dolazak milijuna ljudi koji vrlo često ne dijele naše vrijednosti, običaje i uvjerenja. 

Priznati i prepoznati da će se to dogoditi, nastavimo li ovim putem, nije nikakva sramota ili uvreda, naprotiv, to je stav razumnog obzira - prema onima koji dolaze, a prije svega prema europskim narodima čije su ovo države i kontinent.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu zalagat ću se da osnovno načelo europske useljeničke i migracijske politike bude sigurnost i interes europskih građana i europskih naroda.

Kakva je situacija s energetskom i prehrambenom sigurnosti u EU?

- Ekološka tranzicija i obnovljivi izvori energije, premda često opterećeni ideološkim raspravama, neupitno su budućnost. Radi se o tehnologijama koje će u narednim godinama i desetljećima biti u stanju osigurati energiju, čime će biti zadovoljene i naše energetske potrebe, ali i pitanje očuvanja okoliša. Međutim, to nije dovoljno. 

Smatram da jedan od glavnih stupova europske energetske politike i jedan od glavnih izvora opskrbe Europe energijom mora biti i nuklearna energija. Riječ je o jeftinom i čistom izvoru energije koji je izrazito siguran. Uz to, radi se o čitavom lancu znanja, tehnologija, vještina i radnih mjesta iskoristivih i u drugim industrijskim granama, osobito u obrambenoj industriji. 

Pitanje prehrambene sigurnosti neodvojivo je od energetske sigurnosti i na poseban je način isprepleteno s pošastima pretjerane regulacije i birokratiziranosti Europske unije. Posljednjih desetljeća Unija se 'proslavila' nametanjem raznih propisa i regulativa u području proizvodnje hrane, i to na štetu vlastitih poljoprivrednika. 

Nedavni masovni prosvjedi tih istih poljoprivrednika upozoravaju kako nešto u EU ne valja, kako je jedan velik i iznimno značajan sloj europskih građana, sloj o kojem svi uvelike ovisimo, jako nezadovoljan. Mislim da će se budućnost i sigurnost Europske unije uvelike odlučivati na pitanjima deregulacije, liberalnijeg pogleda na osnovne ljudske aktivnosti, među koje proizvodnja hrane svakako spada.

Koje ćete vrijednosti predstavljati u Europskom parlamentu? 

- EU kao politička stvarnost, kao zajednica slobodnih naroda i država, može opstati samo ako poznaje svoju povijest, ako je svjesna svih aspekata svoje sadašnjosti i ako jasno zna kamo ide i kakvu budućnost hoće. 

Smatram da je za to potrebno jačati one temeljne sastavnice koje su održale mnoge narode kroz povijest kada su se susretali s razdobljima kriza i nesigurnosti. Riječ je o vjerskom identitetu, natalitetu i jeziku, kao tri sastavnice očuvanja identiteta na kojima mora raditi svaki europski narod, kako bi i sama Europska unija bila jača. 

Kršćanstvo kao neiskorjenjiv supstrat europske kulture provjerena je vrijednost koja nas je sve oblikovala. Natalitet je jedina nada za budućnost Europe. O ulozi jezika ne treba posebno govoriti, mi, Hrvati, najbolje možemo svjedočiti o njegovoj važnosti za naš opstanak.

Ovo su vrijednosti kojima Hrvatska doprinosi Europskoj uniji daleko više od europskog prosjeka. Često se ističe koliko smo kao država primili od Europe, osobito u materijalnom smislu. Red je istaknuti i ono što dajemo, koji je naš kamenčić u tom mozaiku.

Smatram da je upravo aktivno sudjelovanje hrvatskih političara u europskoj politici put da dokažemo samima sebi, jer drugima ništa ne moramo dokazivati, da ni od koga nismo lošiji i nikome nismo inferiorni.

Vaša reakcija na temu