Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža Maturanti doznali zašto je mudro upisati Brodogradnju, s kojim će diplomama lako do posla, na kojem fakultetu vlada obiteljska atmosfera…

Maturanti doznali zašto je mudro upisati Brodogradnju, s kojim će diplomama lako do posla, na kojem fakultetu vlada obiteljska atmosfera…

Donosimo presjek predstavljanja pet sastavnica na Smotri Sveučilišta u Splitu

Pojedinačnim predstavljanjem Ekonomskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Katoličkog-bogoslovnog fakulteta i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije nastavljena je Smotra Sveučilišta u Splitu. Stotine maturanata, baš kao i prvog dana, pristigle su u utorak po relevantne informacije koje će im olakšati odabir institucije na kojoj će nastaviti svoje formalno obrazovanje. 

Ekonomski fakultet: 'Povezanost s poslovnim svijetom naša je komparativna prednost'

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu provodi tri sveučilišna preddiplomska studija - Ekonomiju, Poslovnu ekonomiju i Turizam, s odgovarajućim smjerovima, te tri sveučilišna diplomska studija. Pored sveučilišnih studija, provodi i stručne studije, i to Menadžment malog poduzeća s odgovarajućim smjerovima i Turističko poslovanje na preddiplomskoj razini i Menadžment na diplomskoj razini. Obuhvaća i poslijediplomski studij te specijalističke poslijediplomske studije Ekonomija i Poslovna ekonomija s odgovarajućim smjerovima kao i Menadžment zdravstvenih organizacija.

U zgradi koja se prostire na 11 tisuća metara kvadratnih, u najsuvremenije opremljenim dvoranama, trenutno se obrazuje oko tri tisuće studenata. Valja istaknuti kako se u okviru EFST-a nalazi i knjižnica koja se po bogatstvu knjižničnog fonda ekonomske struke svrstava na drugo mjesto u Hrvatskoj i prvo u Dalmaciji. Pored navedenih, izv. prof. dr. sc. Paško Burnać srednjoškolcima je ponudio još pregršt razloga zašto se upisati baš na ovaj fakultet. 

'Ponosni smo na suradnju s preko stotinu tvrtki. Naime, jedna su od stvari koje su danas važne na tržištu kompetencije koje više nisu nacionalne, već su postale međunarodne. Kako se nalaze na tržištu Europske unije, iznimno je važno da studenti dođu u doticaj s tržištem rada i prije nego što diplomiraju. Već im nekoliko godina dajemo tu mogućnost, pri čemu ne postoji  veće poduzeće u Dalmaciji s kojim ne surađujemo. Na taj im se način pruža prilika za rad, što im kasnije uvelike znači - u svoje životopise upisuju praksu, stječu poznanstva pa u konačnici lakše sklapaju prve ugovore. Gotovo jedna trećina naših studenata zaposli se u poduzećima u kojima su odradili praksu. Dakle, povezanost s poslovnim svijetom smatramo našom komparativnom prednošću u odnosu na druge', istaknuo je. 

Profesor Burnać prisjetio se i perioda njegovih studentskih dana. Kazao je kako su suradnje na koje se referirao bile formalno neuobičajene. Štoviše, i Erasmus je bio potpuna nepoznanica.

'Studentski život više je od polaganja ispita, sudjelovanje u raznim projektima smatram veoma važnim. Izdvojio bih, stoga, još jedan proizvod našeg fakulteta - Studentski poduzetnički inkubator kroz koji studenti dožive poduzetništvo barem u inicijalnoj fazi. Cilj mu je promicanje poduzetništva mladih te povećanje uspješnosti njihovih poduzetničkih pothvata. U sklopu inkubatora studenti pripremaju vlastite poduzetničke projekte u izrazito interdisciplinarnom okruženju, ujedno imaju besplatnu podršku za njihovu realizaciju, naveo je. 

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje: 'Inženjeri ne traže posao, imaju ga na završnoj godini studija'

Dobro je poznato da Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu danas okuplja eminentne stručnjake kako u nastavi tako i na znanstveno-istraživačkim projektima te kako su brojni njegovi znanstvenici priznati i izvan hrvatskih granica. Među pedesetak aktualnih projekata iznimnu su pozornost privukli, primjerice, akcelerator u CERN-u i traganje za Higgsovim bozonom ili tajnom Velikom praksa, stoga ne čudi amifiteatar dupkom pun na predstavljanju FESB-a na smotri. 

Dekan prof. dr. sc. Branimir Lela naglasio je i kako je jedinstven slučaj u Hrvatskoj pet studijskih programa na preddiplomskoj razini na jednom mjestu - Elektrotehnika, Strojarstvo, Brodogradnja, Industrijsko inženjerstvo i Računarstvo, pri čemu ih se nudi 17 ukupno. Stava je kako je smotra sjajna prilika za predstaviti ih maturantima. Na predstavljanje je pozvao i predstavnike pet studentskih udruga, posebno ponosan jer im se tradicionalno na FESB-u, kao i drugim oblicima projektnih skupina, pridaje velika pažnja. 

'Inženjeri ne traže posao. Imaju ga već na završnoj godini studija', ponudio je potencijalnim budućim studentima FESB-a i glavni adut upis.

U značajnoj mjeri i sami su ga svjesni, što najbolje ilustriraju kontinuirano popunjene kvote na većini studijskih programa izuzev Strojarstva i Brodogradnje. Na Strojarstvu, otkrio nam je dekan Lela, malo nedostaje do popunjenja svih raspoloživih mjesta. Jedini je učenicima manje atraktivan studij Brodogradnje, i to, smatra naš sugovornik, sasvim neopravdano.

'Zbog velikih brodogradilišta, uključujući Brodosplit, koja nisu u zavidnoj financijskoj situaciji, kreirala se negativna percepcija u javnosti, što mogu razumjeti. Međutim, sagledamo li područje male brodogradnje, enorman je potencijal na tržištu - manjka radne snage. Budući da problem dijelimo i sa studijima u Rijeci i Zagrebu, pokušat ćemo napraviti nešto na nacionalnoj razini kako bismo promijenili percepciju', najavio je. 

'Kemijsko-tehnološki fakultet priprema studente za budućnost'

Kemijsko-tehnološki fakultet nudi tri preddiplomska studija - Kemijsku tehnologiju, Kemiju i Prehrambenu tehnologiju kao i četiri diplomska. Dekan prof. dr. sc. Matko Erceg kazao nam je kako se posebno ponose i diplomskim studijem Farmacije koji provode s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu te studijem na engleskom jeziku u suradnji s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. 

Maturantima je napomenuo kako se ovaj fakultet nalazi u srcu kampusa, odnosno u Zgradi triju fakulteta, što podrazumijeva da im je na dohvat ruke sve potrebno. Ondje se, naime, nalaze Studentski centar, studentski dom, restorani, Sveučilišna knjižnica, sportska igrališta, mjesta za odmor i druženje…

'Interes je za predstavljanje naših smjerova, projekata i svega onoga što studentski život pruža na našem fakultetu bio vrlo zadovoljavajući, stiglo nam je puno maturanata. Kako nam posljednjih godina nisu sve kvote bile popunjene, odazivu nalik današnjem nadamo se i na upisima', kazao je dekan Erceg, napomenuvši kako širok spektar studijskih programa u ponudi dovodi do mogućnosti zapošljavanja u raznim industrijama. 

U kratkom razgovoru za Dalmatinski portal naglasio je i kako kemijska industrija ne zagađuje i ne opterećuje okoliš. Tvrdi kako je posrijedi suprotno - prema njegovim riječima, kontinuirano usavršava proizvodne procese i smanjuje utjecaj na okoliš kroz nove 'zelene' tehnologije te do 2050. planira ostvariti klimatsku neutralnost. 

'Buduće generacije sudjelovat će u tom procesu a Kemijsko-tehnološki fakultet može ih pripremiti za budućnost. Naime, kemija je centralna znanost iz koje sve proizlazi i u što polažemo nadu. Po završetku fakulteta polaznici mogu raditi u kemijskoj industriji u koju spada naftna i petrokemijska, farmaceutska, prerada plastike i gume, cementa, bojila, premaza. Polažemo nadu u istraživanje i znanost, zaštitu okoliša i razvoj zelenih i održivih tehnologija, čemu teži Europska unija - nadam se i Hrvatska. Inženjeri mogu pronaći posao i u prehrambenoj industriji, u malim poduzećima te OPG-ovima', iznio je. 

Stava je i kako je privilegija studirati na sveučilištu pozicioniranom u mediteranskom gradu. Ukazao je na kolege s drugih sveučilišta iz Hrvatske i Europe koji bi rado ovdje studirali i radili. 

'Prednost je Sveučilišta u Splitu i što imamo na raspolaganju sve što nam je potrebno za učenje, razvoj i napredak. Izuzev smještajnog kapaciteta za studente na kojem je još potrebno poraditi, na iznimnoj su razini svi ostali segmenti studentskog života poput prehrambenog, sportskog i zabavnog, što ga čini najatraktivnijim sveučilištem u Hrvatskoj', konstatirao je. 

Katoličko-bogoslovni fakultet: 'Kod nas vlada obiteljska atmosfera'

Katoličko-bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, čija su dva osnovna, zainteresiranima je predstavio fra Marko Plejić. Na dva osnovna programa - Filozofsko-teološki i Teološko-katehetski studij - godišnje prosječno upisuje 35-40 studenata. 

'Manja smo sastavnica, stoga se svi poznajemo pa na našem fakultetu vlada obiteljska atmosfera. Dobrodošli su nam koji se žele upisati', poručio je fra Plejić. 

Dijeli stav naših prethodnih sugovornika kako Split, uz ovakvo sveučilište, raste u odličan studentski grad. 

'Split je najljepši grad u Hrvatskoj, pa i na svijetu, ovdje je jako lijepa atmosfera za studiranje. Sveučilište i Studentski centar trude se sa svojom operativom omogućiti studentima što bolje uvjete - od menzi koje pokrivaju cijeli grad do studentskog smještaja. Siguran sam da će u budućnosti studentski standard još više rasti', zaključio je. 

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije: 'Zanimanja su visoko zapošljiva, vrlo je mali broj diplomiranih na burzi'

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu svake godine popunjava kvote na svojim trima sveučilišnim programima - Građevinarstva, Arhitekture i prostorno planiranje te Geodezije i geoinformatike - kao u na stručnom studiju iz područja građevinarstva. Otkrila nam je to prof. dr. sc. Martina Baučić, prodekanica za nastavu za studij geodezije i geoinformatike. Budući da je dovoljno zainteresiranih maturanata, što dočarava i odaziv na smotri,  uvjerenja je kako će se mjesta popuniti i u nadolazećoj akademskoj godini. 

'Predstavili smo sektor graditeljstva ponajprije onima koje zanima tehnička disciplina, no imamo i umjetnički aspekt na studijima arhitekture, aspekt zaštite okoliša, održivih gradova - dakle, zanimanja budućnosti - kao i kroz geoinformatiku i računarstvo… nudimo tri preddiplomska

Zanimanja su visoko zapošljiva, vrlo je mali, zanemariv broj diplomiranih na burzi. Primjerice, nezaposleni geodeti mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Naši studenti zapošljavaju se u raznim sektorima, diplome su priznate su svugdje u Europskoj uniji, na zajedničkom smo tržištu rada', istaknula je. 

Napomenula je kako FGAG intenzivno sudjeluje u Erasmus programu, što podrazumijeva da prima Erasmus studente kao i da njegovi odlaze u inozemstvo na razmjenu. Percipira to itekako poželjnim za bogaćenje novim iskustvima. 

'Mediteransko okruženje, mentalitet, životni stil pogoduju sveučilišnoj atmosferi. Imamo lijep kampus koji se i dalje gradi. K tome, priroda nam je podarila ugodnu klimu. Sveukupno, u Splitu se vodi idealan studentski život', sumirala je prodekanica Baučić. 

Smotra Sveučilišta u Splitu sve do petka

Smotra Sveučilišta u Splitu, pod geslom 'na kampusu biraj, u Splitu studiraj', započela je još u ponedjeljak, 4. prosinca, a traje sve do petka, 8. prosinca. Nastavlja se pojedinačnim predstavljanjem preostalih sastavnica u predvečernjim terminima. Valja istaknuti i kako se odvija pod okriljem manifestacije Advent na kampusu, stoga se na platou pred Zgradom triju fakulteta (budući) studenti nakon predstavljanja mogu zabaviti uz glazbu uživo te napitke i delicije s adventskih kućica. 

Vaša reakcija na temu