Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MIRJANA K Oboljeli pomorac sretno stigao u Split

MIRJANA K Oboljeli pomorac sretno stigao u Split

Traju pregovori za ostatak posade

Član posade broda 'Mirjana K', napuštenog od strane brodara u grčkom Pireju, kojemu su grčki liječnici utvrdili da mora na hitnu operaciju žuči, stigao je u Split, potvrdio je za Novi List Luka Simić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) iz Rijeke.

Brod 'Mirjana K' već je duže vrijeme, zbog dugova brodara, zaustavljen u Pireju, gdje posada broda pokušava naplatiti svoje tri zaostale plaće i izboriti se za iskrcaj s plovila i povratak kućama.

Oboljeli pomorac početkom ovog tjedna bio je upućen na liječnički pregled zbog tegoba koje je osjećao, a grčki je liječnik ustanovio kako ima problema sa žuči te mu dao preporuku za hitnu operaciju. Proglašen je nesposobnim za daljnje obavljanje posla na brodu, ali i sposobnim za let do Hrvatske, gdje je htio nastaviti liječenje.

Grčke vlasti nisu mu, međutim, odmah odobrile odlazak kući na liječenje, pravdajući svoju odluku obrazloženjem da na brodu ima manje članova posade od minimalno propisanog broja pa je nekoliko dana proveo u hotelu u Pireju čekajući rasplet situacije.

U rješavanje ovog slučaja, kao i povratka ostalih članova posade kućama, osim ITF-a koji vodi cijeli postupak i Sindikata pomoraca, uključilo se i hrvatsko Veleposlanstvo u Ateni, a u petak su grčke lučke vlasti konačno dale zeleno svjetlo da oboljeli pomorac može na put prema Hrvatskoj, na koji je krenuo u subotu u jutarnjim satima, letom iz Atene, preko Munchena za Split.

Slučaj 'Mirjane K', broda kojim upravlja tvrtka Alveus Capital iz Rijeke, na čijem čelu je Alan Klanac, nekadašnji predsjednik uprave Jadrolinije, dodatno se ovog tjedna zakomplicirao za ostale članove posade, četvoricu Hrvata, dvojicu Crnogoraca i jednog Albanca. Lučke vlasti u Pireju tražile su da Panama, država zastave broda, izda dokument kojim utvrđuje minimalan potreban broj članova posade na brodu, nakon čega bi ostali članovi posade mogli biti repatrirani o trošku osiguravatelja broda.

No, kada je Panama u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu u Pireju, izdala takav dokument, prema kojemu je dovoljno da na usidrenom brodu ostanu zapovjednik, upravitelj stroja i kormilar, lučke vlasti su odbile pristati da se ostali članovi posade iskrcaju, tvrdeći kako trojica pomoraca nisu dovoljna za siguran boravak broda na sidrištu.

Trenutačno traju pregovori oko mogućnosti priveza broda u jednom od grčkih brodogradilišta. U tom slučaju svi članovi posade mogli bi biti repatrirani, ali još nije u potpunosti definirano tko će platiti troškove tegljenja broda 'Mirjana K' do brodogradilišta i troškove veza.

Vaša reakcija na temu