Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MLADI, A BOGATI Znanstvena konferencija kao kruna proslave 70 godina djelovanja kineziologije u Splitu
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

MLADI, A BOGATI Znanstvena konferencija kao kruna proslave 70 godina djelovanja kineziologije u Splitu

'Nema boljih ambasadora svoje domovine od znanstvenika'

U prekrasnom ambijentu Galerije Meštrović označen je početak 7. znanstvene konferencije 'Contemporary Kinesiology: Active lifestyle - Suvremena kineziologija: Aktivni stil života'. Dvodnevna konferencija  odvija se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Ovogodišnja konferencija od posebnog je značaja jer je dio obilježavanja 50. obljetnice splitskog Sveučilišta, kao i obilježavanja 70 godina kineziologije u 'najsportskijem gradu na svitu'. 

Skup je otvorio rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić

- Imamo se s čim ponositi. Kao da je 70 godina prošlo za tren.  Ako znamo da imamo oznaku  'Healthy Campus, onda možete sublimirati što znači imati Kineziološki fakultet - kazao je rektor Ljutić.

Posebno je pozdravio sve goste iz susjednih država koji sudjeluju na konferenciji, ali i predstavnike hrvatskih sveučilišta jer se 'kroz suradnju postaje jači'. 

Zahvalio se kompetentnoj Vladi premijera Andreja Plenkovića jer im je poticaj u svim aktivnostima koje provode.

- Imate punu podršku u radu.  Nema boljih ambasadora svoje domovine od znanstvenika - poručio je rektor Ljutić.

Uvaženim gostima su se obratili Dijana Mandić, ravnateljica Uprave za visoko obrazovanje izaslanica ministrica znanosti, obrazovanja i mladih, u ime Ministarstva turizma i sporta Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport. U ime Splitsko-dalmatinske županije čestitke je uputio dožupan Stipe Čogelja, dok je boje  Grada zastupala Jelena Gugić, viša savjetnica Odsjeka za sport.

Vučić je podsjetio kako Kineziološki fakultet ima odličnu suradnju s resornim ministarstvom te da od 2008. sudjeluju u izradi svih strateških dokumenata. Koliko su ključni u obrazovnom sustavu, Mandić je predočila činjenicom da je kineziologija uključena u cjelodnevnu nastavu, sve s ciljem da se steknu zdrave navike i ljubav prema sportu.

Posebno osjećajan je bio dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr. sc. Frane Žuvela.

- Prava noć je za reći što mi je na srcu. Voditi ovakvu veliku svečanost u prvoj godini mandata, nije lako - kazao je uvodno.

Naglasio je kako su prvi put u povijesti dodijelili počasni doktorat za sport - proslavljenom treneru Jošku VlašićuPodsjetio je kako su ovu godinu proveli veliki broj aktivnosti u znaku broja sedam, sve kako bi se dostojno obilježilo 70 akademskih godina.

- Velikog srca zahvaljujem svojim suradnicima na svemu što se u proteklih sedam mjeseci organiziralo - poručio je dekan Žuvela. 

S puno duše obratili su se i bivši studenti - počasni doktor, olimpijski trener Joško Vlašić te trofejni paraolimpijac Dino SinovčićKratki pregled povijesti fakulteta je iznio prof. dr. sc. Tonči Bavčević.

Iako je Kineziološki fakultet osnovan 2008., čime je postao jedna od najmlađih sastavnica Sveučilišta, studij kineziologije u Splitu ima dugu tradiciju. Institucionalno visokoškolsko obrazovanje nastavnika kineziologije u Splitu traje od akademske godine 1953./1954., kada je studij Tjelesne kulture bio u sastavu Više pedagoške škole, odnosno Pedagoške akademije.

- Pred kineziologijom je svijetla budućnost - zaključio je Bavčević.

Prigodom velike obljetnice i konferencije, uručene su i zahvalnice dekanima pet fakulteta na potpori splitskom Kineziološkom fakultetu. Redom to su Fakultet tjelesnog odgoja, sporta i zdravlja Sveučilišta Ćiril i Metoda u Skoplju, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Beogradu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Sarajevu i Kineziološki fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija, inače, ima za cilj pružiti vrhunske uvide i znanstvena dostignuća u području aktivnog života, s posebnim uvidom na međusobne veze između tjelovježbe, mentalnog zdravlja i kvalitete života u različitim demografskim skupinama. Također, želja je stvoriti sveobuhvatno razumijevanje načina na koji se kineziologija može primijeniti za dobrobit pojedinaca i društva, čineći je ključnom za znanstvenike i stručnjake u području tjelesnog odgoja, zdravstvenih znanosti i šire.

Vaša reakcija na temu