Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MOGLO SE DOGODITI ZLO 'Hitna pomoć nas ostavlja na cjedilu!'

MOGLO SE DOGODITI ZLO 'Hitna pomoć nas ostavlja na cjedilu!'

Zbog učestalih problema u Vrlici spreman je ići i na sud

Ogorčen Hitnom pomoći zbog čijeg je nedolaska, kako kaže, mogao umrijeti, Branko Budiša, mještanin Garjaka kraj Vrlike želi podijeliti s javnošću što je sve trpio.

Do sada je, kaže, šutio i uvažavao isprike, ali nakon što su ga, priča nam, dva puta u kratko vremena ostavili na cjedilu, traži očitovanje Lea Luetića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu, obratit će se i Ministarstvu zdravlja te pučkoj pravobraniteljici.

Ispričao nam je Budiša što ga je nagnalo na dramatične apele. Boluje, rekao nam je, od OKBP (Opstruktivna kronična bolest pluća) i ovisan je o medicinarima, posebice o hitnim reakcijama. 

- U mesnici u Vrlici mi je pozlilo 23. ožujka, gušio sam se i počeo padati. Pomogla su mi dva čovjeka da ne padnem i jedan od njih je pozvao Hitnu pomoć. Bio sam skoro u nesvijesti, ali sam čuo kako mu dispečer nakon pet minuta uzvraća poziv i govori da nemaju vozila, jer je jedno na intervenciji, a drugo na dijalizi u Sinju i da se od tamo ne vraća - priča nam.

Budiša dok pričamo teže govori, hvata dah, gotovo da se ispričava što mu je tako. Polako dolazi do zraka i nastavlja.

- Nisu ni oni mogli vjerovati što čuju, ali nisu se raspravljali, ja sam već pomodrio, brzo su me unijeli u svoj automobil i prevezli u ambulantu. Da mi se dogodilo u selu to, umro bih, ne bi me imao tko odvesti. Vjerojatno bi onda rekli da sam ionako bio bolestan, pa šta ćemo sad - iznosi.

Ipak, ni nakon tog događaja nije izašao u javnost, eto, kaže, završilo je dobro. Međutim, Budišino praštanje nije ništa promijenilo.

- U četvrtak, 7. travnja u 18.29 opet mi je pozlilo. Zvao sam Hitnu pomoć, dispečer mi je rekao da će doći. Stanje mi je bilo sve gore, a nitko nije dolazio. Malo prije 21 sat na rubu snaga opet sam zvao i javila se, vjerojatno, liječnica i govori da vidi da je bio poziv, ali da nije vidjela povratnu reakciju pa je mislila i da je netko bio. Na kraju su došli preko tri sata od prvog poziva. Ma, dosta mi je više! - revoltiran je.

O njegovom slučaju se počelo govoriti sve više kada je čovjek koji živi u Zagrebu, a rodom iz Vrlike objavio sramotan događaj iz ožujka na Facebooku.


- Ne znam koji je čovjek, bio je u mesnici kada mi je pozlilo i pomogao. On je ispričao do detalje što se dogodilo, pisao je potom gradonačelniku, ali nije dobio odgovor - još je pod dojmom Budiša.

Traži da Luetić se i javno očituje, da objasni ljudima zašto su u Vrlici u ovakvoj situaciji.

- Nije mi više dovoljna isprika i obećanje da se neće ponoviti kada se učestalo događa. Ne zovem ja Hitnu pomoć iz sile ni iz ljubavi, nego od muke. Neću se smiriti dok se ne istjera istina na čistac, pa makar išao i na sud - završio je.

Oko Budišinog slučaja kontaktirali smo Luetića.

- Zaista ne znam o čemu se konkretno radi, ali provjerit ću svakako u ponedjeljak - kazao nam je ravnatelj. 

Vaša reakcija na temu