Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixnio Na Benama je danas bilo i povjerenstvo za praćenje koncesije: 'Naručili smo mikrobiološku analizu vode iz bunara, potoka i mora'

Na Benama je danas bilo i povjerenstvo za praćenje koncesije: 'Naručili smo mikrobiološku analizu vode iz bunara, potoka i mora'

'Vodovod i kanalizacija nisu utvrdili nepravilnosti, a more je izvrsne kakvoće'

Nakon katastrofalnih rezultata mikrobiološke analize potoka koji se stvara kod bio jame restorana na Benama, na Marjan su stigli i članovi povjerenstva za praćenje koncesije Splitsko-dalmatinske županije. Što su ustanovili, otkrila je Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo. 

'Od ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan zaprimili smo mail u kojem nas obavještava i dostavlja nam ispitna izvješća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uzoraka vode prikupljenih kraj same jame i sredine potoka do mora na Benama.

Odmah po zaprimanju maila Upravni odjel za turizam i pomorstvo obavijestio je Državni inspektorat u Splitu i službe Vodovoda i kanalizacije d.o.o. te zatražio reakciju i provođenje inspekcijskih ovlasti, kako ovo upravno tijelo nema inspekcijske ovlasti.

U jutarnjim satima Povjerenstvo za nadzor i praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama na području Splitsko-dalmatinske županije, koje sukladno propisima prati provođenje Ugovora o koncesiji, obavilo je kontrolni očevid na koncesijskom području te utvrdilo kako dio tekućine iz upojnog bunara, sjeverno od biološkog pročišćivača, teče prema moru. Isto tako, vidljivo je da je postavljena frakcija usitnjenog kamenog materijala na samoj lokaciji.

Očevidom je također utvrđeno da društvo National d.o.o., koncesionar na pomorskom dobru, u svrhu gospodarskog korištenja rekreacijsko-kupališnog centra, ugostiteljskog objekta i plaže ima Vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda  KLASA: UP/I-325-04/23-07/0000138, URBROJ: 374-24-3-23-4 od 30. ožujka. 

U obrazloženju Vodopravne dozvole je navedeno kako je društvo National d.o.o. priložilo između ostalog sljedeće:

- Projekt uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

- Izvješće o ispitivanju vodonepropusnosti (Odvodnja laboratorij d.o.o.)

- Plan rada i održavanje objekata za odvodnju i uređaja za obradu otpadnih voda

- Pravilnik o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa obrade otpadnih voda.

Na lokaciji nastaju sanitarne otpadne vode koje se pročišćavaju u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda BIO CRO CASA 4 STANDARD (16-20 ES) s UV-higijenizacijom. Tako pročišćene vode ispuštaju se upojnom građevinom u tlo u podzemno vodno tijelo HRJKGI_11 CETINA. 

Otpadne vode iz kuhinje se pročišćavanju na separatoru masti i ulja te odlaze u uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nakon čega se tako pročišćene ispuštaju upojnom građevinom u tlo. Individualni sustav odvodnje je ispitan na vodnonepropusnost putem ovlaštene firme. Vodoopskrba je riješena putem Vodovoda i kanalizacije d.o.o., a Vodopravna dozvola vrijedi do 31. ožujka 2026. godine.

Po sličnoj prijavi Javne ustanove za upravljanje Park- šumom Marjan, vodno redarstvo Vodovoda i kanalizacije d.o.o. prije 20-tak dana je obavilo očevid. Utvrdili su da nema nepravilnosti, društvo National d.o.o. posjeduje urednu bio jamu i obilaskom objekta nisu uočili nikakva vanjska vidljiva onečišćenja.

Isto tako smatramo bitnim istaknuti da je donedavno na predmetnoj lokaciji bila septička jama, koja je puštala, stoga je društvo National d.o.o. temeljem uvjeta od strane Javne ustanove za upravljanje Park- šumom Marjan ugradilo biološki pročišćivač.

Uzimajući u obzir uočeno, Splitsko-dalmatinska županija je naručila od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije mikrobiološku analizu i fizikalno-kemijsku analizu na sljedećim mikrolokacijama: analizu vode iz upojnog bunara koji je na izlazu iz biološkog pročišćivača, otpadnih voda – potoka te mora. O samim izvješćima u svezi mikrobiološke analize i fizikalno-kemijske analize, kao i izvješćima inspekcijskih tijela će ovisiti daljnje postupanje Povjerenstva.

Ističemo da je temeljem ispitnog postupka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od 22. svibnja, 07. lipnja, 21. lipnja, 03. srpnja i 05. srpnja more na Benama ocjenjeno izvrsne kakvoće', navodi Dorčić.

Vaša reakcija na temu