Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Navodna državljanka Sirije romantičnom prijevarom došla do gotovo 3800 eura

Navodna državljanka Sirije romantičnom prijevarom došla do gotovo 3800 eura

Policija upozorava građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama kojima ne mogu provjeriti identitet

Policajcima u Dubrovniku je 64-godišnjak prijavio prijevaru kojom je oštećen za gotovo 3800 eura. Naveo je kako je početkom ožujka ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu.

Putem komunikacije opisivala je teške uvjete u kojima se nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Oštećeni je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je ustupila bankovni račun na  koji je u dva navrata uplatio ukupno 3710,00 za troškove prijevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontaktirati.

Kada mu je državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

Iz policije kažu kako je ovo klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

'Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje, a ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192', poručuje policija.

Vaša reakcija na temu