Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NE ODUSTAJU Puljak: Ako Ministarstvo dopusti rad klubova noću, onda je to njihova odgovornost, a ne naša

NE ODUSTAJU Puljak: Ako Ministarstvo dopusti rad klubova noću, onda je to njihova odgovornost, a ne naša

U ponedjeljak se izglasava ograničenje rada 'barova' do ponoći

Ministarstva turizma prije nekoliko dana poslalo je pisano mišljenje u kojem je navedeno da splitsko Gradsko vijeće ne može mijenjati propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine ‘barovi‘ koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnom propisu, a samo u zatvorenim prostorima. Ukratko, nemaju mogućnost ograničavanja radnog vremena do ponoći.

Međutim, gradonačelnik Ivica Puljak ne namjerava odustati od te točke dnevnog reda o kojoj će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 15. srpnja.

- U ovakvoj formi mišljenje Ministarstva nije zakonski obvezujuće. Mi i dalje mislimo da postoji mogućnost ograničenja radnog vremena, zato što piše da barovi mogu raditi, a ne moraju. Smatramo da veći prioritet trebamo dati Planu upravljanja starom gradskom jezgrom i svim našim strateškim dokumentima koji daju prednost stanarima koji tamo žive. 

Još uvijek smo mišljenja da postoji zakonska mogućnost da se skrati radno vrijeme. Mi smo to uputili Gradskom vijeću, a ono će o tome diskutirati i ukoliko Gradsko vijeće donese pozitivnu odluku, ona će se uputiti ministarstvu na zakonsku provjeru. Tada oni mogu kazati konačno mišljenje. Imamo već nekoliko slučajeva kada je ministarstvo dalo jedno mišljenje, a kasnije se pokazalo da to baš nije tako - najavio je Puljak. Naglasio je kako se treba napraviti sve što se može da se u staroj gradskoj jezgri osigura najbolji mogući suživot između turizma i ljudi koji tamo žive.

U slučaju izglasavanja dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata te zelenog svjetla ministarstva, ograničenje rada noćnih klubova u centru grada do ponoći, moglo bi stupiti na snagu već ovo ljeto. Takvom odlukom se noćnom klubu Central ne bi skratilo radno vrijeme, ali bi se odrazila na klub Boiler na vrhu Marmontove ulice, i 305 A.D. koji je u Trogirskoj ulici.

- Ako ministarstvo kaže da odluka nije u redu, onda ministarstvo preuzima odgovornost za rad barova noću. Znate li da često nas optužuju da razvijemo turizam koji nije pogodan za život u staroj gradskoj jezgri? Mi se zaista trudimo da nađemo najbolji mogući način suživota između turizma i života u jezgri, a ako ministarstvo odluči dopustiti klubovima da rade, onda je njihova odgovornost zašto oni dopuštaju takav nered po gradu, a ne više naša - podvukao je gradonačelnik.

Vaša reakcija na temu