Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NEVJEROJATNO Park šuma godinama plaćala struju zaposleniku koji živi u lugarnici na vrhu Marjana

NEVJEROJATNO Park šuma godinama plaćala struju zaposleniku koji živi u lugarnici na vrhu Marjana

Skandal je otkrio ravnatelj Damir Grubšić kada mu je stigao prvi račun za struju

Prednosti zaposlenja u javnom sektoru dobro su poznate. Solidna i što je još važnija redovna plaća, kolektivni ugovori, godišnji, regres, jubilarne nagrade… Ipak, do sada nismo čuli da je jedna javna tvrtka plaćala i struju svom zaposleniku. Eto, upravo takav slučaj otkrio je ravnatelj Park šume Marjan Damir Grubšić, i to kada mu je nakon preuzimanja dužnosti stigao prvi račun za struju koju je potrošio zaposlenik ustanove Ante Kodžoman, situiran u lugarnici podignutoj prije 56 godina na vrhu Marjana. Od osnutka 2012. do sredine 2018. Park šuma je platila više od 42 tisuće kuna struje koju je potrošio Kodžoman, a do dana današnjeg ta šteta nije namirena. Prije osnivanja Javne ustanove, troškove za struju u lugarnici podmirivali su Parkovi i nasadi, dakle druga tvrtka, ali opet gradska. 

Da Marjanu treba lugarnica odlučilo je Društvo Marjan prije 60 godina. Slobodna Dalmacija pisala je tada kako će u novoj jednokatnoj kamenoj kućici stalno obitavati lugar te da će se krov koristiti kao vidikovac odakle će lugari imati pregled na čitavim pošumljenim područjem marjanske šume. Time će se konačno osposobiti stalna nadzorna služba koja će se brinuti da se na vrijeme uoče eventualni požari i ostale opasnosti koje svakodnevno prijete marjanskoj flori, stoji u članku. Vrijednost radova procijenjena je na pet milijuna dinara. 

Četiri godine kasnije lugarnica je svečano puštena u rad na Dan Marjana, a otvaranje je privuklo društveno-političku kremu tog doba. Među brojnim uzvanicima bili su i predsjednik Općinske skupštine Ante Zelić, savezni poslanik Ante Jurjević Baja, organizacijski sekretar Kotarskog komiteta SK Stanko Ferić, potpredsjednik Kotarskog sindikalnog vijeća Marin Bakica, sekretar Općinskog komiteta SK Dušan Crnčević, tajnik Općinskog sindikalnog vijeća Mirko Tabak i drugi… 

Koharević prihvatio odgovornost 

Znači, te 1964. lugarnica na Marjanu otvorena je kao strateški objekt za zaštitu splitske šume, no pola stoljeća kasnije u njoj živi Ante Kodžoman, zaposlenik Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan kojem Park šuma plaća struju. Još jedna zanimljivost. Dok je Javna ustanova plaćala njegove račune za struju, organizator biološkog održavanja Park Šume Marjan Ante Kodžoman sjedio je kao predstavnik radnika u Upravnom vijeću ustanove. Sjedio je i šutio. O računima za struju nije ništa rekao. 

Nije ni nama bio rječitiji. 

Nazvali smo ga i pitali za struju. 

'Ispao je nesporazum. Plaćeno je to, ali ja vam o tome ne mogu ništa govoriti jer nisam ovlašten', kratak je bio Kodžoman. 

Nakon otkrića ove nevjerojatne kombinacije, cijela je stvar koncem 2018. došla pred Upravno vijeće ustanove kojim predsjeda HDZ-ovac Mirko Ruščić. Bivši ravnatelj Robert Koharević ustvrdio je kako nije znao da ustanova plaća struju Kodžomanu. Okrivio je tajnika ustanove Mirka Lukača, zaduženog za kontrolu računa, da ga nije izvijestio o tome te Kodžomana, koji je znao, a šutio je. 

Prihvatio je odgovornost po zapovjednoj osnovi te izrazio spremnost da on, tajnik i Kodžoman solidarno podmire dug. Do danas se nije vratila ni lipa, a ravnatelj Grubšić tvrdi da je slučaj prijavio DORH-u i da ga je policija već kontaktirala u vezi s tim. 


Društvo Marjan podnijelo kaznenu prijavu

U policiji i Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kazali su nam da im nije ništa poznato o ovom slučaju, no da će sve podrobno ispitati. U tom smislu će svakako od pomoći biti i friško podnesena kaznena prijava Društva Marjan protiv bivših ravnatelja Mate Kosovića i Roberta Koharevića zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti jer su u razdoblju od osnivanja Javne ustanove do srpnja 2018. na štetu ustanove plaćali opskrbu električnom energijom zaposleniku Anti Kodžomanu nastanjenom u lugarnici na Marangunićevom šetalištu u ukupnom iznosu od najmanje 42.683,10 kune. Društvo Marjan je zatražilo da Državno odvjetništvo preispita duži vremenski period jer se sumnja da je plaćanje struje prije Javne ustanove bilo na štetu Parkova i nasada. 

Bivši ravnatelj Koharević spomenuo je na sjednici Upravnog vijeća i to da Javna ustanova Park šuma Marjan plaća i komunalnu naknadu za lugarnicu, koja se potom odbija od plaće Anti Kodžomanu. Moglo se tako i sa strujom, samo da se znalo da je ustanova plaća, zaključio je Koharević. 

Kako je uopće došlo do toga da Kodžoman useli u lugarnicu u srcu Marjana? Čije je to uopće vlasništvo i što piše u rješenju o komunalnoj obvezi koju je izdao Grad Split? Odgovora iz Banovine zasad nema, ali obećali su sve istražiti. 

Time će se pozabaviti i tijela kaznenog progona jer je Društvo Marjan zatražilo od Državnog odvjetništva da ispita zakonitost korištenja poslovne zgrade – lugarnice za privatne potrebe stanovanja bez plaćanja naknade za korištenje te eventualno počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti zbog omogućavanja besplatnog korištenja lugarnice Anti Kodžomanu za kojeg tvrde da nije kvalificiran za obavljanje poslova i radnih zadataka lugara sukladno Pravilniku o čuvanju šuma. 

Teška povreda službene dužnosti 

Podsjetili su i kako je lugarnica izgrađena s ciljem uspostave lugarske službe koja bi nadzirala i štitila marjansku šumu, a ne za privatno korištenje fizičkih osoba. 

'Ovaj slučaj najbolji je pokazatelj kako se Grad Split brine o šumi u PŠ Marjan. Dozvolio je da lugarnicu izgrađenu 1964. na inicijativu i traženje Društva Marjan za potrebe šumarske službe s ciljem očuvanja i zaštite marjanske šume godinama koristi zaposlenik u stambene svrhe. I sve to nije bilo dovoljno, nego se i potrošnja struje za njegove privatne potrebe plaćala iz proračuna Javne ustanove Marjan, odnosno, Grada Splita. Pozivam gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da odmah pokrene postupak kaznene odgovornosti protiv odgovornih osoba zbog teške povrede službene dužnosti i nanošenja štete Gradu Splitu i Park šumi Marjan', kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan. 

Evo što nam je odgovorio ravnatelj Park šume Grubšić. 

'Kao što ste i sami vidjeli u zapisniku sjednice Upravnog vijeća, Javna ustanova je od svog osnutka plaćala struju za objekt ispod promatračnice u kojem stanuje gospodin Kodžoman, a što se dogodilo propustom pri nepotpunom razdvajanju poslovanja Javne ustanove i Parkova i nasada. Do tada su navedene troškove snosili Parkovi i nasadi. Bivši ravnatelj gospodin Koharević je preuzeo dio odgovornosti za propust previda tijekom svog mandata i ponudio osobno solidarno obeštećenje s ostalim odgovornim osobama u lancu odgovornosti, a to su tajnik ustanove zadužen za kontrole računa i korisnik, koji je i uposlenik. Upravno vijeće je donijelo uputu za postupanje ravnatelju, temeljem koje je naloženo solidarno obeštećenje učinjene štete od strane navedene trojke. Obzirom da je plaćanje izostalo, kao ravnatelj sam cijeli slučaj prijavio DORH-u te smo u iščekivanju njihovog postupanja. Komunalna naknada za objekt plaća se po rješenju o komunalnoj obvezi kojeg je izdao Grad Split, koji je ujedno i vlasnik i posjednik navedenog zemljišta te od ustanove potražuje plaćanje obzirom da je locirano unutar Park šume.'

Vaša reakcija na temu