Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NOVO ČUDO IZ RUNOVIĆA: Predstavljen električni bicikl 'Guide-B'

NOVO ČUDO IZ RUNOVIĆA: Predstavljen električni bicikl 'Guide-B'

Elektrobicikl djelo je mladog inovatora Marija Ljubičića

Danas je na vidilici Modrog jezera predstavljen novi elektrobicikl Guide-B, mladog inovatora iz Runovića Marija Ljubičića. Radi se o modelu koji je spreman i prilagođen serijskoj proizvodnji i predstavlja novost na tržištu elektrobicikala. Specifikacije, izgled, funkcionalnosti i smjer kojim ovaj inovator planira ići okrio je pred javnosti. 

- Kad korisnik sjedne na naš bicikl, logira se u aplikaciji, on mu se odmah prilagodi i služi ga kao turistički vodič. Kreira mu rute, objašnjava sve o lokacijama i prepričava povijest. Preko naše web stranice mogu se javiti svi proizvođači autothonih proizvoda ili bilo čega što bi turistu bilo zanimljivo, a nakon toga će se mapirati na ruti. Turist kada dođe u blizini njihove lokacije bit će upozoren što tamo može pronaći. Recimo, netko nudi imotske fariole i naša bicikla objasnit ćemu o kakvom je proivodu riječ - navodi inovator čiji će se bicikl u budućnosti nuditi na tržištu na dva načina - moći ćete ga kupiti ili iznajmiti. 

- 'Govori', odnosno čita tekst, na više od 50 svjetskih jezika, a standardne jezike savršeno koristi. Domet mu je 180 kilometara, a vrijeme punjenja potpunog kapaciteta baterije dva sata. Bickl se u potpunosti prilagođava korisniku. Uzima u obzir doba dana, vremensku prognozu i ostale bitne stavke za biciklista - rekao je Ljubičić. 

Na razvoju ovog proizvoda je radio šest mjeseci, a na današnjoj promociji podržali su ga brojni prijatelji, tainteresirana javnost te Grad Imotski i Turistička zajednica Imotskog. 

- Gotovo svaki dio razvili smo rođak i ja. Još uvijek ne mogu otkriti s kime krećemo u proizvodnju, ali mogu kazati da smo se dosta povezali lokalno. Već smo pokrenuli svoj startup. U lipnju ćemo isplanirati svu proizvodnju i krenuti s njom, a ovo što ste danas vidjeli je testni primjerak - kazao je Mario čiji je rad prepoznalo šibensko Društvo inovatora Faust Vrančić koji su mu dali potporu i s njim nastupili na brojnim sajmovima gdje su osvojila brojna priznanja.

Na kraju je rekao kako želi pokrenuti posao u Imotskoj krajini.

- Uvijek ponavljam, jednom se živi i ovo je jedini kraj koji me inspirira. Hoću sebi dokazati da se može i uložit ću sve što mogu - zaključio je i otkrio kako i dalje radi na svom prvom izumu. Podsjetimo, 23-godišnjak iz Runovića prije dvije godine osmislio je futuristički elektromobil i dao mu naziv 'EMmobile'. Poseban je, kaže, po tome što se napaja bez priključka na električnu energiju i bez prirodnih izvora. 

- Stalno radim na razvoju komponenata za svoj automobil, od toga ne odustajem, ali treba početi s nečim jednostavnijim. Usmjerio sam se na bicikle jer su oni interesantniji tržištu. U našem kraju raste broj smještajnih kapaciteta, recimo kada turist dođe u hotel s našom biciklom dobit će prijevozno sredstvo, turističkog vodiča, prijatelja za rekreaciju i novu vrstu zabave. 



Vaša reakcija na temu