Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OPARA OD DRUŠTVA MARJAN TRAŽI 25.000 KUNA Splitski gradonačelnik nije došao na suđenje zbog poslovnih obveza u Zagrebu

OPARA OD DRUŠTVA MARJAN TRAŽI 25.000 KUNA Splitski gradonačelnik nije došao na suđenje zbog poslovnih obveza u Zagrebu

'Volio bih da se raščisti situacija oko građevinskih područja u Park šumi', kaže predsjednik Društva Marjan

Društvo Marjan već tradicionalno predstavlja opoziciju splitskoj vlasti još od doba Željka Keruma, a da će suradnja s aktualnim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom biti ponešto teža bilo je jasno i prije no što je stupio na dužnost, odnosno, od dana objave neslužbenih rezultata izbora 2017. kada je Društvo Marjan zaprimilo njegovu tužbu kojom zbog 'iznošenja zlonamjernih i neistinitih insinuacija' i povrede ugleda i časti traži nadoknadu od 25 tisuća kuna. 

Suđenje nije daleko odmaklo. Danas se na Dračevcu očekivao i tužitelj, tj. gradonačelnik, no nije došao. Odvjetnik Marin Budimir kazao je da je bio spriječen poslovnim obvezama u Zagrebu. Index ga je sreo na predstavljanju izbornog programa predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, no Opara tvrdi da je imao i sastanak s ministom prometa Olegom Butkovićem koji je bio ranije dogovoren. Sudac Danijel Ban zakazao je novo ročište za 12. prosinca u 9.15 sati. 

Predmet postupka objava je Društva Marjan na Facebooku iz veljače 2017. u kojoj su komentirali članak tjednika 'Novosti' i glasanje tadašnjeg gradskog vijećnika Andre Krstulovića Opare za usvajanje novog GUP-a 2005. godine. 

Opari je sporan sljedeći dio objave: 'U suprotnom ostaje neizbrisiva sumnja kako je gradski vijećnik i stručnjak-konzervator svjesno digao ruku u Gradskom vijeću za prenamjenu parcele na Prvoj vodi u građevnu, koja je tada bila u vlasništvu obitelji Oparine supruge, a koja je samu parcelu u međuvremenu dijelom i naslijedila. Ne možemo prihvatiti neznanje kao opravdanje jer se onda nameće pitanje temeljem čega ovaj gradonačelnički kandidat drži da je dorastao odgovornoj ulozi gradonačelnika?'

Tuševi i svlačionice 

U tužbi se navodi da se neistinito pokušava prikazati da bi Opara kao gradski vijećnik utjecao i osobno glasao da bi negrađevna nekretnina postala građevna te da je tako nemoralnim postupcima priskrbio sebi, odnosno, svojoj obitelji materijalnu korist. Opara je istog dana zvao predsjednika Društva Marjan Srđana Marinića, upozorio ga da su objavili neistine i zatražio da povuče objavu. Tvrdi da je zbog objave Društva Marjan bio prisiljen odgovarati na pitanje o zemljištu na Marjanu u emisiji 'Nedjeljom u dva', a imao je i niz upita drugih osoba na istu temu. 

U tužbi se negira da je nekretnina u vlasništvu obitelji Oparine supruge. Tvrdi se da je njezin pokojni otac bio suvlasnik jedne šestine nekretnine, a supruga sada ima jednu dvanaestinu. Demantira se i to da je nekretnina građevinska. Navodi se kako je riječ o području športske i rekreacijske namjene – kupalištu, na kojem je moguće urediti pješačke putove i staze te manje platoe s tuševima i montažnim svlačionicama. Opara je zatražio 25 tisuća kuna jer toliko košta nabava zvona za Crkvu Gospe od Betlehema na Marjanu. Ne želi ulaziti u motive objave, ali mu se čini da je to zbog toga što je bio kandidat za gradonačelnika 'vodeće političke stranke' HDZ-a. 

'Zvono je donirao crkvi, ali je tužba ostala'

'Ovo je već peti put da dolazimo ovdje. On se još nikako nije pojavio. Evo sad čujemo da je bio spriječen i da je u Zagrebu. Stalno se to pokušava odgoditi, ne znam iz kojeg razloga. Ja bih volio da se raščisti situacija oko građevinskih područja u Park šumi Marjan. Gradonačelnik nas je tužio jer smo prenijeli vijest iz drugog medija koji je prvi objavio da je njegova supruga suvlasnica zemljišta na Prvoj vodi. Do tada se znalo da tamo ima zemljište tvrtka Latebra čija je vlasnica supruga Željka Keruma, a onda se otkrilo da je supruga sadašnjeg gradonačelnika suvlasnica susjedne parcele. Tada još nije bio gradonačelnik. Kada se to otkrilo, bivši gradonačelnik Baldasar pokrenuo je izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, a mi smo tražili da se građevinska područja isključe iz Park šume Marjan. Razgovarali smo s tadašnjim kandidatom Oparom da nas podrži. Nije bilo reakcije. Doslovno, dva dana nakon drugog kruga izbora stigla nam je tužba', kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan. 

'Obitelj Krstulović donirala je zvono Crkvi Gospe od Betlehema, ali je tužba ostala. Inzistiram na tome da tužitelj i ja budemo saslušani na istom ročištu, da vidimo s čime smo ga uvrijedili. Nisu tu bile nikakve teške ili grube riječi', kazao je Marinić. 


Vaša reakcija na temu