Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Jaković OPET VRIJE U PARK ŠUMI Pokrenut opoziv predstavnika radnika iz Upravnog vijeća, zaiskrilo oko restorana koji radi bez ugovora s ustanovom

OPET VRIJE U PARK ŠUMI Pokrenut opoziv predstavnika radnika iz Upravnog vijeća, zaiskrilo oko restorana koji radi bez ugovora s ustanovom

'Došlo je do propusta zaposlenika', kaže ravnatelj Marko Pejnović

Nova uzbuđenja u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan. Prošli tjedan bivši ravnatelj Stipe Mušura prikupljao je potpise za opoziv predstavnika radnika u Upravnom vijeću Tina Babića i njegove zamjenice Marijane Bilić Carevski

Do opoziva ipak nije došlo, nego je formiran tročlani odbor koji sada treba izabrati predsjednika pa onda odlučiti o opozivu i eventualno o novom predstavniku radnika. 

U prostorijama ustanove održan je i zbor radnika na kojem su se čuli i oni koji nisu za opoziv Babića i zamjenice. Predstavnik sindikata nije bio siguran je li procedura u redu pa je novi ravnatelj ustanove Marko Pejnović omogućio pravno savjetovanje s odvjetničkim uredom koji je i inače angažiran za potrebe ustanove. Atmosfera je, kažu nam, bila prilično napeta, a konfrontacije žestoke. 

Mušura je kao razlog inicijative za opoziv naveo nezadovoljstvo radnika, no Babić sumnja da ga bivši ravnatelj miče jer je na pretposljednjoj sjednici Upravnog vijeća u prošloj godini postavio pitanje što je s naplatom koncesijskog odobrenja za restoran na Zvončacu. Na posljednjoj sjednici konstatirano je kako odgovor nije dobio. 

Pokušali smo i mi doznati što je s naplatom. Unatoč tome što je Upravno vijeće ustanove donijelo zaključak da se ide u sklapanje ugovora i unatoč tome što je komisija ustanove, u kojoj je bio i Babić, premjerila objekt i utvrdila kvadraturu po kojoj bi se trebalo plaćati, ugovor za restoran Zona nikada nije poslan ugostitelju Bernardu Križanoviću

Ugovor mu je istekao u travnju prošle godine i od tada poslovanje restorana nije regulirano. Križanović kaže da je zatražio produženje ugovora, ali ga nije dobio pa je mjesečnu naknadu nastavio plaćati po starom ugovoru. Sada iznosi 1500 kuna, a ljeti bi, tvrdi, dosegla i pet tisuća kuna. U pitanju je značajno niži iznos od onoga koji je ustanova utvrdila za 2022. godinu. 

Križanović je plaćao ustanovi po starom cjeniku za 151 kvadrat, no komisija je izmjerila čak 550 kvadrata prostora (otvorenog i zatvorenog) pa bi po novom cjeniku koji je trenutno na snazi mjesečno Park šumi trebao platiti gotovo 5000 eura. 

Križanović inače već plaća najam od dvije tisuće eura, ali ne ni Gradu Splitu, ni Park šumi Marjan, nego Ivanu Relati koji je legalizirao objekt kao posjednik uz suglasnost bivšeg ravnatelja Park šume Damira Grubšića, no naknadno je Park šuma povukla suglasnost za legalizaciju uz zaključak kako nisu ni bili ovlašteni za davanje takve suglasnosti. Utvrđeno je i kako je teren na kojem se nalazi objekt manjim dijelom u vlasništvu Grada Splita, a da je ostatak javno dobro kojim upravlja jedinica lokalne uprave. 

Križanović kaže kako nikakav papir nije dobio pa ni taj s novom izmjerom prostora na koju ima primjedbe. Kaže nam da već plaća 2.000 eura najma i da može slobodno uzet konopac i objesiti se ako bude trebao platiti još pet tisuća eura mjesečno Park šumi. Sve je, kaže, uložio u restoran i strepi što će sada biti. 

Kaže da čuvari prirode ustanove nisu dolazili osim zbog prijave za kontejner, no on im je rekao da nema ništa s tim. 

Što sad? Ustanova je propustila naplatiti po odluci Upravnog vijeća godišnji iznos od 60.000 eura, a restoran je uredno odradio sezonu unatoč tome što nije bilo ugovora za koncesijsko odobrenje. Ravnatelj Pejnović nam je danas kratko priopćio kako je utvrdio da je došlo do propusta zaposlenika. Koga točno, trebali bi doznati sutra kada bi se ova situacija valjda trebala razriješiti. 

Zašto nije sklopljen ugovor s restoranom na Zvončacu za 2022. godinu? Predsjednik Društva Marjan i gradski vijećnik Srđan Marinić smatra da je temeljno pitanje legalnosti. A s ugovorom bi se legaliziralo nelegalno, drži on. Predsjednik Upravnog vijeća Karlo Siminiati Čupić ne vidi neki veći problem u svemu. I on kaže da je sporna legalnost objekta i da će se koncesijsko odobrenje naplatiti jer nisu protekli rokovi. 

Babić, kojeg Mušura miče iz Upravnog vijeća, u ustanovi je zaposlen na radnom mjestu čuvara prirode. Upravo su čuvari prirode ti koji bi trebali reagirati na gospodarsku djelatnost u park šumi koja nije pokrivena papirima. Čuvari prirode navodno nisu imali informaciju da nije sklopljen ugovor s restoranom na Zvončacu, a nitko ih nije ni uputio da išta po tom pitanju provjeravaju. 

Što se Babića tiče, na Upravnom vijeću je glasao o sklapanju ugovora, potom je i mjerio kvadraturu objekta, a onda se na koncu godine odlučio i pitati je li to naplaćeno. Ravnatelj Pejnović, a i Mušura ne vide nikakvu poveznicu s pitanjem o naplati i opozivom, no evidentno je da se radi o slučaju koji nije banalan i svakako izlazi van proklamiranog kursa 'reda i budućnosti' aktualne gradske vlasti.

Vaša reakcija na temu