Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PODLOGA ZA PREVARU? U trajektnoj luci osvanuo korigirani cjenik s astronomskim iznosima taksi usluga

PODLOGA ZA PREVARU? U trajektnoj luci osvanuo korigirani cjenik s astronomskim iznosima taksi usluga

Vožnja do zračne luke između 450 do 560 eura

'Ma nema šanse da je ovo točna informacija. Vjerojatno je neki mulac markerom dopisao brojeve', komentirali smo kada smo dobili fotografiju iz splitske trajektne luke s cjenikom taksi usluga. Nažalost, poražavajuće je što smo se uopće odlučili provjeriti takvu dojavu. 

Na Gatu sv. Petra osvanule su nove cijene podebljane s još jednom znamenkom, tako da vožnja taksijem do zračne luke više nije između 50 i 60 eura, već se naplaćuje od 450 do 560 eura.


Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović, nakon razgovora s jednim od prijevoznika, potvrdio nam je kako je riječ o prevari ili nestašluku pojedinca. Originalne cijene na tabelama još su početkom sezone dogovorene sa stotinjak koncesionara koji rade u trajektnoj luci i nisu se mijenjale.

- Napravili smo to baš zato da se ne događaju prijevare, te da domaći i strani gosti znaju koliko će otprilike platiti uslugu prijevoza - naglasio je Mihanović. Ljetna cijena je vrijedila do 1. listopada, a u izradi su nove table s jeftinijom taksi uslugom, najavio je šef splitske Lučke uprave. Nakon naše dojave o 'korigiranom' cjeniku, rekao je da će promptno ukloniti table koje zavaravaju goste.

Bez obzira na to što cjenik koji vidite na fotografiji vrijedi do 1. listopada i što je nelegalno nadopisan, može poslužiti kao 'legalna' podloga prevarantima koji bi vožnju do aerodroma zaista naplatili od 450 do 560 eura. Čuvena liberalizacija taksi tržišta nam je omogućila da vas 'taksist' može legalno oderati, ako svoje usluge potkrijepi cjenikom u vozilu s kojim vas je prevezao.

Iz Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije za Dalmatinski portal su odgovorili kako dopisani cjenik njima ne izgleda kao loša dječja zafrkancija, već kao stvarni iznosi koje bi pojedinci naplatili klijentu. Svoju tvrdnju su potkrijepili pričom o nesretniku koji je nedavno od trajektne luke do hotela Atrium platio vožnju čak 230 eura?! Riječ je o hotelu koji je Ulici Domovinskog rata u Splitu! Dakle, gosta se nije prevozilo do nama manje poznatog hotela Atrium u Sinju, Trilju, Brnazama, Šibeniku, već do splitskog hotela.


Iz Ceha prijevoznika svjedoče da su ovo ljeto imali najviše problema upravo s prevarantima iz trajektne luke, te da zaista više ne znaju kojim se alatima ili 'oružjem' boriti s takvim pojedincima. Prijavili su problem inspekciji, ali kako liberalizacijom taksi tržišta nije ograničena maksimalna cijena usluge, taksisti slobodno mogu naplatiti 1000 eura od trajektne do zračne luke. Važno je samo da u vozilu imaju cjenik a kojim će potkrijepiti takav iznos.

Predstavnici Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije upozoravaju lokalce da budu oprezni kod biranja prijevoznika, jer bi se u protivnom mogli šokirati. U suradnji s hotelima, stranim gostima su na tablama istaknuli primjerene cijene taksi usluge kako bi spriječili potencijalni problem. Međutim, ako turisti nasjednu na prevaranta, preostaje im samo prijaviti legalnu pljačku i provesti sate u policijskoj postaji. Najmanje vremena i energije će potrošiti ako samo zaborave na izdašnu cifru koju su izdvojili za prijevoz, te se na kraja s gorkim okusom u ustima vratiti u svoju državu.

Vaša reakcija na temu