Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Grad Kaštela Postavljena nova rasvjeta kroz Kaštela, Grad izdvojio 157 tisuća eura

Postavljena nova rasvjeta kroz Kaštela, Grad izdvojio 157 tisuća eura

'Dugoročno ćemo proći nešto jeftinije'

Duž ceste dr. Franje Tuđmana u Kaštelima posljednjih mjeseci izvodili su se radovi na zamjeni stare javne rasvjete novom LED rasvjetom. 

Radovi na zamjeni 400 rasvjetnih tijela na stupovima uz cestu gotovo su dovršeni. Ostalo je još zamijeniti desetak tijela na istoku Kaštel Sućurca kojima se ne može pristupiti zbog trenutnih radova na samoj prometnici. 

Nova rasvjeta osigurava bolju vidljivost, posebno u zonama raskrižja i autobusnih stanica gdje je i dodatno pojačana, ali i dugoročnu uštedu energije. Za ovaj projekt iz proračunskih sredstava Grada izdvojeno je oko 157 tisuća eura.

'Na području grada imamo oko sedam tisuća rasvjetnih tijela, do sada smo oki 30% tijela prebacili na LED tehnologiju. Na ovaj način nastojimo ići u korak s novom tehnologijom koja nam pomaže u unaprjeđenju svakodnevnog života. Vjerujem da naši sugrađani primjećuju razliku između stare i nove rasvjete, pogotovo u prometu gdje je vidljivost jasnija i bolja. 

Što se tiče financijskog aspekta, dugoročno ćemo proći nešto jeftinije jer je najveći potrošač bila Tuđmanova cesta, na kojoj je od prelaska na novu rasvjetu ušteda od 20%. Ipak u ovoj situaciji i općenito u održavanju i podizanju urbane kvalitete života nisu bitni samo troškovi, već je presudna kvaliteta života građana i osjećaj sigurnosti', rekao je gradonačelnik Denis Ivanović.

U sljedećoj godini plan je LED rasvjetom osvijetliti i šetnicu duž obale koja je sada osvjetljena zastarjelim tijelima koja izazivaju svjetlosno onečišćenje, troše puno energije i slabo osvjetljavaju. Ovi radovi realizirat će se sufinanciranjem iz EU projekta ProLIGHTmed u iznosu od 445 tisuća eura.

Vaša reakcija na temu