Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press Predavanje 'Osmi natpis kneza Branimira' izv. prof. dr. sc. Ivana Basića na FFST-u
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

Predavanje 'Osmi natpis kneza Branimira' izv. prof. dr. sc. Ivana Basića na FFST-u

U utorak u 12 sati

U okviru obilježavanja svoje 50. obljetnice utemeljenja Sveučilište u Splitu poziva na javno predavanje 'Osmi natpis kneza Branimira'.

Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Ivan Basić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Zakazano je za utorak, 4. lipnja 2024., u 12 sati - u suterenu Filozofskog fakulteta. 


Sažetak predavanja

Autor prezentira svoj prijedlog novog čitanja teksta uklesanog na ulomku luka oltarne ograde, na kojem prepoznaje ime hrvatskog kneza Branimira (879-892). Ulomak potječe iz crkve sv. Martina u Lepurima kod Benkovca, ranokršćanske građevine obnovljene u 9. stoljeću, kada ona dobiva i nove komplete crkvenog namještaja ukrašenog reljefima i natpisima. 

Ovaj ulomak pripada drugoj fazi obnove unutrašnjosti crkve, kada je njezinu novu oltarnu ogradu izradila tzv. Benediktinska klesarska radionica iz vremena kneza Branimira (kako je utvrđeno u prijašnjim istraživanjima). Iako oštećenog teksta, ime kneza na jednom od elemenata oltarne ograde može se pouzdano prepoznati. Naročitim oblikom kojim je uklesano, Branimirovo ime vjerno oponaša ime istog kneza s natpisa iz Gornjeg Muća, datiranog 888. I taj je reljef izradila Benediktinska klesarska radionica iz vremena kneza Branimira, što podupire autorov prijedlog čitanja. 

Uz to, Branimirovom vladavinom datiran je natpis opata Teodeberta iz iste crkve u Lepurima, uklesan na crkvenim vratima i objavljen 2012. Novo čitanje kneževa imena na još jednom natpisu iz Lepura dodatno potvrđuje angažman jedne te iste klesarske radionice na oba lokaliteta. Lepuri time postaju prvi lokalitet ranosrednjovjekovne Hrvatske koji je iznjedrio dva vladarska natpisa. Ovo je osmi po redu epigrafički spomen kneza Branimira.

Vaša reakcija na temu