Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Predrag Fred Matić najponosniji na 'Matićev report': 'Trn je u oku svim desničarima'

Predrag Fred Matić najponosniji na 'Matićev report': 'Trn je u oku svim desničarima'

'SDP bi trebao, po bogu i po pravdi, imati više mandata'

Pred raspuštanjem trenutnog saziva Europskog parlamenta i uoči novih europskih izbora hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić (SDP, S&D) kazao je kako očekuje da će SDP osvojiti najmanje onoliko mandata koliko ih ima trenutno - četiri.

'Mi bismo trebali, po Bogu i po pravdi, imati više mandata. No na građanima je hoće li cijeniti što su SDP-ovi zastupnici učinili', istaknuo je u Strasbourgu. 

Matić se referirao i na konkretna svoja postignuća koje je ostvario kao član triju odbora; Odbora za ribarstvo čiji je potpredsjednik, Odbora za kulturu i obrazovanje te Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. 

'Što se ribarstva tiče, radio sam na Uredbi o obnovi prirode - dokumentu bitnom za cijelu Europu, samim time i za Hrvatsku - za očuvanje ribljeg fonda, ribarskog sektora i za perspektivu ribara. Nadalje, kako je prije dvije godine bila godina mladih, kroz Odbor za kulturu sam, kao jedan od rijetkih zastupnika, napravio velik program međunarodnog karaktera - s 4300 srednjoškolaca iz Hrvatske i Njemačke - koji je jako dobro prihvaćen. 

Najponosniji sam, međutim, na svoj rad Odboru za prava žena i rodnu ravnopravnost. Naime, autor sam po meni najznačajnijeg nematerijalnog filea koji je donesen - rezolucije o seksualnom i reproduktivnom pravu žena iz kojeg se vuku doista svi dokumenti koji govore o ljudskim pravima, osobito pravima žena. Kolokvijalno se naziva 'Matićev report' i trn je u oku desničarima. Upravo sam za njega dobio prestižnu nagradu Europskog parlamenta - europski Oscar za najboljeg zastupnika u području zaštite za ljudska prava', iznio je zastupnik. 

Stava je kako su upravo SDP-ovci prednjačili u radu Europskog parlamenta. Apostrofirao je Romanu Jerković podsjećajući da je kao četvrta zastupnica ušla tek nakon Brexita te da se unatoč tome kao i pandemiji koronavirusa uspjela izdići iznad njihovih kolega. Za hrvatske zastupnike iz drugih stranki, izuzev IDS-ovca Valtera Flege, nema lijepe riječi, i to zato što je, prema njegovim riječima, izostala suradnja. 

'Kolege iz HDZ-a, da su dobro radili, vjerojatno bi bili na vrhu liste. Andrej Plenković stavio ih je u sredinu ili prema začelju', komentirao je. 

Izlaznost koja je dosegla oko 29% na proteklim izborima nipošto nije zadovoljavajuća. Predrag Fred Matić poručio je građanima kako se prednosti članstva u Europskoj uniji, koje traje 11 godine, itekako vide te da je izlazak na birališta od velike važnosti. 

'Ljudima treba objasniti da priča o ustašama i partizanima neće doprinijeti boljitku njihova života te da se 70 posto svih dokumenta koji dolaze u Sabor prosljeđuje samo da se usvoji. Mi smo među 27 članica na začelju, možemo se mjeriti samo s Bugarskom i Rumunjskoj, a imamo potencijal za biti barem u zlatnoj sredini u kojoj bismo bili zemlja blagostanja u kojoj se može ugodno živjeti od svog rada', konstatirao je. 

Iznio je i stav kako je Europa najnapredniji dio svijeta koji kontinuirano ide naprijed i koji postavlja standarde. Ipak, zbog kriza prouzrokovanih pandemijom i ratovima, prema njegovim riječima, neki su koraci morali biti suspendirani ili odgođeni. 

'Dok mi govorimo o obnovi prirode, drugi je dijelovi svijeta ne poštuju. Europa je, primjerice, poljoprivrednicima nametnula standarde koji su rezultirati skupljim proizvodima i na koncu prouzrokovali prosvjede. Također, ako govorimo o ribarstvu, Sredozemno more najuništenije je, a krivac su sjevernoafričke države koje nemaju obveze kakve imaju europske. Uzalud je nama štititi područje na koje će oni navaliti. Pokazuju, doduše polako, malu razinu odgovornosti, Tunis prvi', dodao je. 

Vaša reakcija na temu