Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Predsjednica odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića čak šest Splićana

Predsjednica odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića čak šest Splićana

Nagrađeni su Elvis Bošnjak, Branka Brekalo, Pejo Gašparević, Nenni Delmestre, Miro Radalj i Dražen Siriščević

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluku o dodjeli odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge za kulturu. Također i Red kneza Branimira.

Odluka je objavljena koncem srpnja, planirane su dodjele i ranije, ali kako bi se izbjegla predizborna kampanja, odlikovani će vjerojatno nagrade primiti 8. listopada. U svakom slučaju, nakon kampanje.

Među 14 odlikovanih, čak je šestoro Splićana. Elvis Bošnjak, Branka Brekalo, Pejo Gašparević, Nenni Delmestre, Miro Radalj i Dražen Siriščević.

Odlikovanje će ponijeti još Zrinka Cvitešić, dr.sc. Vinicije Lupis,  Goran Rako, Oka Ričko Varlaj, Ivana Šojat, Tena Štivičić i Višnja Zgaga.

Naglasimo i da je među odlikovanima Redom kneza Branimira također jedan Splićanin, proslavljeni alpinist Stipe Božić. Osim njega, visoko odlikovanje dobili su akademik Nikola Bašić, književnik Miro Gavran, pijanist Ivo Pogorelić i konzervator Miljenko Domijan.

Pozvali smo nagrađene za komentar, ali je velika većina ostala zatečena da su odlikovani. Nisu ni slutili o odlikovanju.

Tek je novinar HINA-e Pejo Gašparević znao da je odlikovan i bio iskreno ugodno iznenađen.

- Supruga mi je javila prije nekoliko sati, zaista nisam imao nikakvih signala da sam među nagrađenima. Ugodno sam iznenađen i moram priznati da mi je kao novinaru svojevrsna satisfakcija za mnogo toga i neugodnoga što nam se dogodi - iskren je svestrani novinar koji je 30 godina u novinarstvu.

Radio je tijekom bogate karijere za ugledne svjetske medije, spomenimo tek BBC.

Inače, prijedlozi za nagrade su i jedan od posljednjih poslova Andre Krstulovića Opare na mjestu savjetnika predsjednice koji je u utorak razriješen dužnosti po dogovoru s Kolindom Grabar-Kitarović jer je kandidiran za Sabor, a izvjesno je i da će u utrku za gradonačelnika Splita.

Vaša reakcija na temu