Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Marjan, predmet mokrih snova
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Marjan, predmet mokrih snova

…nove gradske vlasti. Njime su opsjednuti gotovo pa iracionalno, toliko da sada već otvoreno krše dosad reklamiranu praksu i proceduru u koju se zaklinju

PONEDJELJAK Dosada

Kako je agresija na Ukrajinu donijela predah Andreju Plenkoviću i skratila ga briga oko obrane njegovih korumpiranih ministara, tako se ista tragedija odrazila i na malu, priprostu splitsku političku scenu: niti se nešto bitno događa, niti je koga briga.

Čak je korona krepala.

Čovjek ponekad zbilja poželi da živi u dosadnim vremenima i da su nam, recimo, glavna zanimacija slavni Mihanovićev doktorat, Ivoševićeva kontrola bijesa ili poslovična Franićeva artikuliranost. 

Pa da ih meljamo iz tjedna u tjedan.

UTORAK Gabrić

No eto, svijet je prošlog tjedna zakoračio na rub nuklearnog rata i logično je da su sve mudre glave zaokupljene ozbiljnim, strateškim i logističkim pitanjima - pa se glavnog županijskog šefa Civilne zaštite Damira Gabrića upitalo kako se pripremamo za moguću katastrofu.

Zamucao je, nije imao pojma šta reći - pa ni odgovoriti koliko atomskih skloništa imamo.

Sreća naša da smo na globalnoj periferiji, molimo se nebesima da tako i ostane.

SRIJEDA Vijeće

Da, održana je ovog tjedna vjerojatno najbizarnija sjednica Gradskog vijeća u dugo vremena - a nije da ih nismo imali takvih.

S nejasno obrazloženim povodom o reketarenju ili 'reketarenju' Grada od strane Slobodne Dalmacije, s predsjednikom Jakovom Prkićem koji je odbio voditi seansu i njegovim zamjenikom Vicom Mihanovićem - koji se inače zalagao za sazivanje - koji se ustrtao i također izbjegao predsjedničku fotelju. Sjednica bez ikakve logične strukture, s malo suvislo posloženih misli i, očekivano, bez ijednog konkretnog zaključka. Mašala.

ČETVRTAK Maskota

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević na spomenutoj sjednici nije progovorio ni riječ, nego tek sjedio u prvom redu s maskom na licu i maskotom u krilu.

Ne bilo kakvom igračkom: radi se o 'Bilome', Hajdukovoj maskoti kojoj je zanimljivim manevrom - dok je obnašao dužnost glasnogovornika kluba - vlasnik postao Davor Pavić (HDZ), današnji utjecajni prvi suradnik župana Blaženka Bobana. Službeno glasnogovornik Županije.

Ivoševićeva aluzija nam je poprilično jasna i ide u smjeru da optužbe o nepriličnom odnosu dijela medija prema gradskoj upravi zapravo stoje, odnosno da s drugim razinama vlasti isti mediji imaju puno skladnije odnose.

Ali to je još uvijek samo suptilna aluzija koju su razumjeli samo dobro upućeni. Ako iza nje stoji, Ivošević bi valjda trebao i reći nešto na tu temu.

Pod uvjetom da mu Marijana Puljak to dozvoli.

PETAK Demonstracija sile

U pozadini, kako vidimo, i Ivošević i Puljci pričaju dosta, čak i previše. Pogotovo kad su na dnevnom redu Marjan i javna ustanova koja njime upravlja - a oboje su već vrlo vidljivo predmet neobične opsesije nove gradske vlasti.

Opsesije u kojoj ni procedura za njih više nije Sveto pismo.

Sve je počelo krajnje neobičnim kadroviranjem koje se pravdalo hitnošću, nastavilo se postavljanjem gradskog vijećnika Srđana Marinića za gradonačelnikovog posebnog savjetnika - preciznije, neformalnog gubernatora - za Marjan, a ovog tjedna logično završilo neredom i otvorenom demonstracijom sile.

Upravno vijeće kojega su sami postavili zamjerilo im se jer je odlučilo raspisati natječaj za novog ravnatelja ustanove, umjesto da vječno tolerira vršitelja dužnosti Stipu Mušuru. Ovome se to očito omililo, a očito uživa i Marinićevu podršku, pa je sve opstruirao - a onda je Upravno vijeće uzvratilo udarac i smijenilo ga. I još mu naredilo da prestane bez osnove koristiti službeni automobil čuvara prirode. Onu prerađenu 'Daciju' od koje se nije odvajao ni prethodni ravnatelj.

Pa je Ivošević iza zatvorenih vrata navodno imao još jedan 'kaubojski ispad', dok je gradonačelnik 'zbog unošenja nereda u Ustanovu' smijenio predsjednika Upravnog vijeća i tako demonstrirao da javni natječaji možda jesu važni, ali samo ako se pronađu ljude koji će biti na njegovoj uzici.

I strogo na liniji s 'posebnim savjetnikom', to je možda još važnije.

SUBOTA Bašić

A splitski HSLS, ako se netko još sjeća stranke koja je u devedesetima suvereno vladala političkom scenom i čak postavljala gradonačelnike, po svemu sudeći još uvijek nije klinički mrtav.

Batrga se.

Ovog tjedna dobio je novog predsjednika Hrvoja Bašića, kojega pamtimo po tome što je u stranci de facto odrastao: katkad malo bliže vlasti, katkad malo dalje od nje.

'Realno, da smo htjeli birati lakši put - pa i ja osobno - ne bismo bili danas tu. Bili bismo negdje drugdje, gdje je puno lakše, lagodnije', iskreno će kazati Bašić. Eto, dakle, čovjek se cijeli život žrtvovao.

Bezveze.

NEDJELJA Jasminka

Jedna osoba ovog tmurnog tjedna uspjela nas je ipak razveseliti, barem donekle: zove se Jasminka Vladislavić i već punih godinu dana vodi križarski rat protiv opušaka. Najprije na plažama, gdje je samoinicijativno postavila improvizirane pepeljare, a sada i na gradskim autobusnim stanicama koje je okitila istim sadržajem.

Neka naših ljudi.

Vaša reakcija na temu