Adriatic Gastro Show, sajam gastronomije i turizma, održat će se od srijede do subote u Spaladium Areni. Predstavit će se preko 500 tvrtki, a direktor Stipe Šamija je poručio da je interes bio i veći, ali je 120 izložbenih prostora na 8 tisuća kvadrata već bilo popunjeno.
- U Areni će biti i strani izlagači iz 12 zemalja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije - otkrio je Šamija, koji je naglasio da je od broja tvrtki bitnije što one dobiju na sajmu.
U sklopu popratnih programa Arenu će pohoditi najpoznatija imena iz područja gastronomije, vinarstva i turizma. Preko tisuću sudionika okupit će razne prezentacije, poslovni susreti i stručna predavanja.
- Jako mi je drago da je grad Split domaćin svih sajmova, pogotovo turističko-ugostiteljskih jer postajemo destinacija. Ovim sajmom ne samo da radimo na produženju sezone već se pozicioniramo kao gospodarski važan grad, mjesto susreta ugostitelja i hotelijera važno za pripremu sezone - rekao je dogradonačelnik Splita Goran Kovačević.
Spaladium Arena se pokazala kao dobro mjesto za sajmove...
- Dvorana je zamišljena da bude multifunkcionalna, a ovaj događaj samo dokazuje da su ovakvi objekti potrebni Splitu - dodao je dogradonačelnik.
Posebno treba izdvojiti Regionalni forum obiteljskog smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji će privatnim iznajmljivačima predstaviti nove trendove u turizmu, mogućnosti financiranja iz EU fondova, zakonsku regulativu, mogućnosti suradnje s turističkim agencijama, e-mail marketing…
- Organiziramo Regionalni forum obiteljskog smještaja jer privatni smještaj predstavlja važan rastući segment ponude. U Splitsko-dalmatinskoj županiji 75 posto turističkih kapaciteta otpada na privatne iznajmljivače - kaže Vesna Friedl, direktorica HGK Županijske komore Split, dodavši da će oni na Adriatic Gastro Showu moći čuti dosta informacija koje će im pomoći da podignu kvalitetu, a naglasila je i da joj je drago kada se hrvatski proizvod ugrađuje u hrvatski turizam.
Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, je prezentirao odlične turističke rezultate, te poručio da sajam pridonosi boljoj pripremi predsezone.
Adriatic Gastro Show, dodajmo i to, bit će otvoren od 9 do 19 sati, cijena ulaznice je 30 kuna, a organizatori su podijelili čak 20 tisuća pozivnica.
03.02.2016. Srijeda
11:00 NICHI - Dalmatinski njoki i domaća tjestenina
13:00 GUERILLA CHEF'S predstavljaju: Philly Steak Black Angus
Powered by BEEF SHOP
14:00 Mala škola začina Kotanyi uz degustacije Metro cooking showa
15:00 Badel 1862: Prezentacija Korlat vina
16:00 Valamar hoteli - Chef Goran Hrastovčak:
Orzotto od koprive
Zapečeni filet brancina sa koricom od pistacije i timijana s kremom od limuna i šafrana
17:00 Badel 1862: Prezentacija Korlat rakija i likera
04.02.2016. Četvrtak
11:00 NICHI - Dalmatinski njoki i domaća tjestenina
13:00 GUERILLA CHEF'S predstavljaju: Rib Eye Steak Prime Rib
Powered by BEEF SHOP
14:00 Metro & Kotanyi cooking show
15:00 Falkensteiner hoteli kuhaju za Vas!
17:00 Badel 1862: Prezentacija Korlat vina, rakija i likera
05.02.2016. Petak
11:00 VALIPILE & AURELIA tjestenina kuhaju za Vas!
12:00 NICHI - Dalmatinski njoki i domaća tjestenina
13:00 GUERILLA CHEF'S predstavljaju: Tartar Steak Simmental
Powered by BEEF SHOP
14:00 Badel 1862: Prezentacija Korlat vina
15:00 Le Meridien Lav-Chef Zdravko Perić: Mediteranski hamburger i Azijski stir-fry s crispy piletinom
16:00 Metro, Kopa & Kotanyi – Chef Željan Radosavljević (restoran Augubio Split):
Dimljeni losos AUGUBIO
17:00 Kavica s Dukatom
17:15 Badel 1862: Prezentacija Korlat rakija i likera
06.02.2016. Subota
11:00 NICHI - Dalmatinski njoki i domaća tjestenina
12:00 Music cooking show by Đele & Ćubi
13:00 GUERILLA CHEF'S predstavljaju: Striploin Steak US Beef
Powered by BEEF SHOP
14:00 NICHI - Dalmatinski njoki i domaća tjestenina
15:00 Badel 1862: Prezentacija Korlat vina, rakija i likera
Voditelj: Zvonimir Mihanović -Ćubi
03.02.2016. Srijeda
PREZENTACIJSKA DVORANA 1 (etaža 0):
09:30 Svečano otvorenje
10:00 Obilazak sajma sa uzvanicima i predstavnicima medija
11:00 ASPIRA - Predstavljanje najboljeg studentskog projekta koji uključuje gastronomsku ponudu za razvitak sezone
Kratka prezentacija studija Gastronomije - prvog preddiplomskog studija Gastronomije u Hrvatskoj
11:15 Okrugli stol: Gastronomija u funkciji razvoja destinacije
Sudionici:
Iva Puđak Mihajlović, predstavnik Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice
Rudolf Štefan, vlasnik i chef restorana Pelegrini iz Šibenika
Predstavnik ministarstva turizma
Moderator: Ružica Mikačić
13:00 UDRUGA PODUZETNIKA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE - UPUHH
OBRAZOVANJE U HOTELIJERSTVU REPUBLIKE HRVATSKE
POZDRAVNI GOVOR- dr.sc. IVA BAHUNEK, direktorica Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske
13:10 I. PANEL
SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE ZA POTREBE HOTEIJERSTVA
HOTELIJERSKO TURISTIČKA ŠKOLA ZAGREB
HOTELIJERSKO TURISTIČKA ŠKOLA OPATIJA
TURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA SPLIT
15:00 II. PANEL
SVEUČILIŠNI PROGRAMI NAMIJENJENI HOTELIJERIMA
FAKULTET ZA MENADŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU, OPATIJA
EKONOMSKI FAKULTET SPLIT
ROCHESTER INSTITUTE OF TECHNOLOGY
VERN
VISOKA POSLOVA ŠKOLA LIBERTAS
17:00 III. PANEL
VELEUČILIŠNI PROGRAMI - CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE HOTELIJERA
VISOKA ŠKOLA ZA MENADŽMENT I DIZAJN ASPIRA
FAKULTET ZA MENADŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
PREZENTACIJSKA DVORANA 2 (etaža -1):
12:00 OTP banka d.d.
Prezentacija najpovoljnijih kredita za građane, mala poduzeća i obrtnike, te mnogih drugih proizvoda
04.02.2016. Četvrtak
PREZENTACIJSKA DVORANA 1 (etaža 0):
09:30 DAIKIN HRVATSKA – Edukacijski seminar za projektante i arhitekte
13:30 Predavanje: Kako privući gosta okusom u Hrvatsku?
Predavač: Branko Ognjenović
14:30 Panel diskusija: WELLNESS NA VAŠEM MENIJU
Organizator: HTI – Health tourism industry
Svjetski zdravi trendovi u Vašoj ponudi
Sudionici wellness radionice dobit će edukaciju putem uvida u moderne pokrete u svijetu zdrave
prehrane odnosno modele pristupa klijenteli koja drži do zdrave i uravnotežene prehrane.
Radionica će se dotaknuti prehrane prilagođene osobama s alergijama, jelima bez glutena, veganske
hrane, jelima baziranima na sirovim sastojcima(raw food), jelima bez kolesterola, košeru itd.
15:30 Predavanje: Gost kao kralj
Predavač: Tonči Drlje
16:30 Predavanje: Vjerujete li više TripAdvisoru ili Michelinu?
Predavač: Adriano Požarić
17:30 Predavanje: Izgradnja branda u turizmu
05.02.2016. Petak
PREZENTACIJSKA DVORANA 1 (etaža 0):
10:00 Kužina projekta EU – turizam
Organizator: MICRO projekt d.o.o.
Za kužinavanje potrebno je pripremiti:
Barem 1 ideju o kojoj često razmišljate, ali niste sigurni od kuda početi u njenoj pripremi?
150 Vaših minuta
Neograničen broj nedoumica u pripremi EU projekata koje jednom zauvijek želite otkloniti?
Kuharica:
10:00 Recept 1: Je li moj projekt po guštu EU?
Prezentacija osnovnih pravila, smjernica i mogućnosti financiranja projekta u turizmu kroz
predstavljanje 30 pitanja, ali i odgovora i savjeta kako pripremiti projekt.
10:30 Recept 2: Tajni sastojci uspješnih
Prezentacija 30 projekta koji su uspješno pripremljeni za EU fondove u sektoru turizma.
11:00 Recept 3: Priprema i posluživanje za moj EU projekt
U 10-minutnim razgovorima sa konzultantima MICRO projekta d.o.o. direktna provjera adekvatnost
projekta u turizmu i kako pripremiti i predati EU projekt.
Konzumacija:
Na sajmu će i ove godine biti hrane i pića u neograničenim količinama koje možete degustirati
razrađujući recepte Vaših projekata.
13:00 Okrugli stol: Suvremeni trendovi u gastronomiji - što nosi budućnost?
SUDIONICI kuhari:
Zdravko Perić
Denis Galić
Frane Šerka
Anton Nišević
Gaurino Vincenzo
PREZENTACIJSKA DVORANA 2 (etaža -1):
10:30 HGK - Županijska komora Split
2. REGIONALNI FORUM OBITELJSKOG SMJEŠTAJA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
10.30 Registracija
11.00 Uvod u Forum i riječ organizatora
Lejla Krešić Jurić, direktorica Sektora za turizam / Predstavnici Turističke zajednice županije i grada
PRVI DIO:
11.15 Trendovi u obiteljskom turizmu RH i aktualna pitanja
Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK
11.45 Novosti za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu
Željko Benić, načelnik Sektora za upravno-pravne, pravne poslove i upravni nadzor,MINT RH
12.15 Nacionalni sustav za prijavu i odjavu gostiju „eVisitor“
Aleksandar Pavlović, Hvatska turistička zajednica
13.00 Sigurnost u turizmu
Paško Ugrina, voditelj Odjela prevencije, MUP RH, Policijska uprava splitsko-dalmatinska
13.30 Pauza za kavu ili sok - sponzorira METRO Cash&Carry
DRUGI DIO:
14.00 Kako povećati broj rezervacija?
Vedran Pražen, konzultant, Smartingo.com
14.30 Turistički krediti, kartično plaćanje i sufinanciranje iz EU i domaćih fondova
Branko Mamić, direktor Centra za individualne klijente, ZABA d. d.
14.45 Što sve treba znati dobar „domaćin“
Anamarija Cicarelli, savjetnica za obiteljski smještaj, „Interligo“ d. o. o.
15.00 RealCroatia turistički portal i BookerTech alat
Pio Trdić, direktor, Real Experience d. o. o.
15.15 Osiguranja imovine i odgovornosti za privatne iznajmljivače
Damir Antić, Odjel za zastupničku prodaju, GRAWE Hrvatska d. d.
15.30 Raiffeisen Grupa – rješenja za učinkovitije poslovanje
Robert Svilović, direktor regije za poslovanje sa stanovništvom, Raiffeisenbank Austria d.d.
15.30 Završna riječ i zaključci Foruma, Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK