Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Zoran PREOKRET U ŠIBENIKU Bivša predsjednica bračkog suda osuđena na uvjetnu kaznu zbog zlouporaba položaja i ovlasti

PREOKRET U ŠIBENIKU Bivša predsjednica bračkog suda osuđena na uvjetnu kaznu zbog zlouporaba položaja i ovlasti

Predmet postupka bio je niz zlouporaba u sporovima za nekretnine

Nakon dvije oslobađajuće, danas je u Šibeniku na uvjetnu kaznu zatvora od godine i 10 mjeseci s rokom kušnje od pet godina nepravomoćno osuđena bivša predsjednica supetarskog suda Ivana Domić. Teretili su je za zlouporabu položaja i ovlasti po deset točaka optužnice. 

Odvjetnici Zoran Vulović i Miljenko Jovanović osuđeni su na uvjetne kazne od godinu i osam mjeseci, odnosno, godinu i pol zatvora s rokom kušnje od pet, odnosno, četiri godine zbog poticanja i pomaganja u zlouporabama. 

Optuženici Frane Marinković i Jadran Zaro dobili su po godinu uvjetno, a Lino Martinić osam mjeseci uvjetno. 

Predmet postupka je niz zlouporaba u sudskim procesima te nezakonita promjena vlasništva brojnih nekretnina na Braču. Sve se odvijalo prije nekih dvadesetak godina, sam postupak traje 18 godina. 

Prva točka optužnice karakteristična je i za ostale inkriminacije. 

Radilo se o tužbi pokojnog D. D. za zemljište u Sutivanu od 300 kvadrata. Sedam tuženika označeni su kao odsutni i nepoznata boravišta premda to nije bila istina jer se u zemljišno-knjižnom izvatku navodi njihovo boravište. D. D. je tužio tvrdeći da je temeljem nasljedstva predaka i dosjelosti stekao pravo vlasništva nekretnine. Nisu priloženi dokazi pa ni izvadak iz katastra. 

Sutkinja Domić je postavila Vulovića za privremenog zastupnika iako tuženici nisu bili odsutni 

i nepoznata boravišta pa tako nisu bili ispunjeni ni zakonski uvjeti za postavljanje privremenog zastupnika. Cilj je bio da se onemoguće stvarni vlasnici nasljednika tuženika u sudjelovanju u parničnom postupku po prethodnom dogovoru optuženika da neće poduzeti nijednu radnju u zaštiti interesa tuženika. 

Vulović nije pristupio na zakazano ročište, izostanak nije opravdao, a tužbu osporio premda je tog dana bio nazočan na još tri ročišta. Nije pristupio na još pet ročišta stvarajući time na nedopušteni način privid da tuženici nisu zainteresirani za ishod spora. 

Na koncu je tužba usvojena, Vulović se nije žalio, a pokojni D. D. stekao je time vlasništvo na cijeloj nekretnini točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 30 tisuća kuna, koju je u travnju 2001. prodao kupcima u Zagrebu. 

Jedan od okrivljenika koji je tužbom kod sutkinje Domić stekao vlasništvo nad nekretninama u Bobovišću je Jadran Zaro. U tri tužbe zastupao ga je Jovanović, Vulović je postavljen za privremenog zastupnika tuženika za koje je neistinito naznačeno da su nepoznatog boravišta. Predmet je isprva vodila druga sutkinja, ali ga je preuzela Ivana Domić nakon odlaska kolegice na bolovanje. 

Vulović nije pristupio na ročište, niti osporio tužbe. Domić je u sva tri predmeta donijela presude zbog izostanka kojima je u cijelosti usvojila tužbene zahtjeve. Uknjižbu prava vlasništva te stjecanje imovinske koristi od oko pola milijuna kuna osujetio je P. T. koji je, kao punomoćnik nasljednika tuženika, u listopadu 2002. zatražio preotvaranje postupka. Županijski sud u Splitu je zbog nezakonitog postupanja suda na Braču ukinuo presude u sva tri predmeta i vratio ih na ponovni postupak. Uslijedile su nove tužbe i postupak po istom obrascu na kraju kojeg je Zaro stekao pravo vlasništva nad većinom nekretnina. 

Matičar Frane Marinković bio je postavljen kao privremeni zastupnik tuženika u tužbi pokojnog M. K. kojeg je zastupao Vulović radi stjecanja prava vlasništva nad nekretninom od 265 kvadrata u Bolu vrijednom 100 tisuća kuna. Marinković nije pristupio ročištima, ni osporio tužbu onemogućivši tuženicima da sudjeluju u postupku pa je Domić donijela presudu zbog izostanka na koju se Marinković nije žalio. Po pravomoćnosti presude pokojni M. J. stekao je pravo vlasništva nad nekretninom. 

Lino Martinić tužio je 2002. za nekretnine u Pučišćima. Zastupao ga je Vulović, a privremeni zastupnik tuženika bio je Jovanović. Domić je donijela presudu zbog izostanka, žalbe nije bilo, a Martinić je 2003. godine nekretninu prodao Jadrankamenu.

Vaša reakcija na temu