Pretežno sunčano i toplo

Pretežno sunčano i toplo

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


U četvrtak pretežno sunčano i uglavnom suho, uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova i grmljavine, posebice u unutrašnjosti Dalmacije. Jutarnje temperature zraka između 14 i 17°C, a najviše dnevne između 19 i 23°C. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, u jutarnjim satima uz obalu i na otocima jugozapadnjak. 


Vedro, sunčano i suho očekuje se u petak, kada će duž cijele Dalmacije biti stabilno i toplo. Temperature zraka porast će do 24°C. Puhat će većinom slab sjeverozapadni i zapadni vjetar. U unutrašnjosti Dalmacije postoji vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove. 

U subotu pretežno sunčano i suho, s temperaturama zraka sličnima onima u petak. Puhat će slab južni i jugozapadni vjetar koji će u nedjelju preokrenuti na jugo. Nekoliko sunčanih i toplih dana na kraju ovoga tjedna neće označiti kraj promjenjivog razdoblja i početak ljetnih vremenskih prilika. Već u nedjelju dolazi novo naoblačenje, a na početku sljedećeg tjedna i nova kiša. 

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(45884, "");
Pregledaj komentare