Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PULJAK U ZAGREBU 'Okupljamo najbolje ljude i razvijamo ideje da bi pronašli najbolja rješenja'

PULJAK U ZAGREBU 'Okupljamo najbolje ljude i razvijamo ideje da bi pronašli najbolja rješenja'

Održana velika konferencija Centra u glavnom gradu

Velika konferencija Centra 'Opasne ideje - Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti', okupila je subotu u Zagrebu brojne stručnjake iz različitih područja, koji su tom prilikom podijelili svoje ideje za bolju budućnost Hrvatske.

'Centar započinje snažan iskorak na nacionalnu scenu i izradu programa za potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku, koja ima šanse za novi početak. U tom smislu smo okupili vrsne stručnjake i odlučili prodiskutirati brojne ideje koje imaju, a koje ćemo, kao i mnoge druge, pretvoriti u budući program naše stranke i predložiti ga na izborima', kazao je predsjednik Centra Ivica Puljak.

Na konferenciji su se, među ostalim, mogle čuli ideje o teritorijalnom preustroju, borbi protiv korupcije, pretvaranju Hrvatske u modernu tehnološku zemlju, pretvaranju zelenih oaza i zapuštenih dalmatinskih polja u agrarne parkove u funkciji turizma i prepuštanju nekretnina u vlasništvu države lokalnim samoupravama.


'Koncentrirani smo na to da okupimo najbolje ljude koje Hrvatska ima i razvijemo kvalitetne ideje. Sve to ćemo ujedno temeljito prodiskutirati s građanima, kako bismo zajedno s njima pronašli najbolja rješenja. Nije važno samo smijeniti HDZ s vlasti, zaista je važno s čim ćete ga zamijeniti. Mislim da je to greška koja se događala u prošlosti, kada se više razmišljalo o tome kako nekoga zamijeniti, nego što ćemo zaista napraviti s Hrvatskom', pojasnio je Puljak.

Istraživačica Javnog znanstvenog instituta Dubravka Jurlina Alibegović na konferenciji je predstavila prijedlog za teritorijalnu reorganizaciju, istaknuvši da je Hrvatska rascjepkana na prevelik broj malih, nedovoljno kapacitiranih lokalnih i regionalnih jedinica. 

'Moj prijedlog je da rascjepkane gradove i općine teritorijalno integriramo, kako bi postali financijski održivi i imali motivirane, educirane službenike koji će biti u stanju odgovoriti potrebama građana. To se može napraviti na više načina, a prvi preduvjet je da država iznjedri strategiju nove teritorijalne organizacije. Jedan način je teritorijalna integracija, kroz dobrovoljno i obvezno spajanje općina i gradova. Drugi način je da se općine i gradovi povežu u određene asocijacije, odnosno udruženja kako bi zajednički pružile određene usluge svojim građanima', rekla je znanstvenica.

Na konferenciji sudjeluju Ante Barada, Relja Beck, Leonardo Bressan, Josip Budimir, Dražen Lalić, Maja Đerek, Ivan Guštin, Mate Janković, Dubravka Jurlina Alibegović, Hrvoje Klasić, Viktorija Knežević, Branimir Lazanja, Petar Lovrić, Marko Matijević, Ivan Mrvoš, Lana Pavić, Vedrana Pribičević, Marijana Puljak, Ivica Puljak, Marin Račić, Toni Šćulac, Frane Šesnić, Tamara Šoić, Boris Šuljić, Janoš Terzić, Igor Vlajnić i Marko Vučetić.

Vaša reakcija na temu