Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot VIDEO REAKCIJA IZ PARK ŠUME: 'Slučaj zagađenja na Benama smo prijavili sanitarnoj inspekciji još 3. srpnja'

VIDEO REAKCIJA IZ PARK ŠUME: 'Slučaj zagađenja na Benama smo prijavili sanitarnoj inspekciji još 3. srpnja'

Marko Pejnović objavio je postupak uzorkovanja i ispitne rezultate za svaki uzorak

Marko Pejnović, ravnatelj Ju Park-šuma Marjan, reagirao je na informacije o fekalijama na obalnom pojasu Bena. Zagađenje je na predjelu uvale koji je u koncesiji tvrtke National d.o.o. u vlasništvu Anđelke Vukorepe. Pejnović je poslao trenutak uzimanja uzoraka i ispitne rezultate za svaki uzeti uzorak.

'Prvi uzorak je uzet u neposrednoj blizini septičke jame, dok je drugi uzorak uzet na mjestu izlijevanja 'potoka' u more, a treći uzorak je uzet u moru pored mjesta izlijevanja 'potoka' u more. Ispitni rezultat za prva dva uzorka uzeta na kopnenom dijelu su dali poražavajuće rezultate koji nisu sukladni vodopravnoj dozvoli izdanoj tvrtki National d.o.o., dok je uzorak mora u granicama prihvatljivog sukladno graničnim vrijednostima Pravilnika o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

Također smo danas na terenu zatekli cijeli potok posut šljunkom što je protivno Zakonu o zaštiti prirode, jer se radi o nedopuštenom zahvatu za koji nije ishodovano dopuštenje Splitsko-dalmatinske županije, točnije Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije, niti je JU Park-šuma Marjan prethodno obaviještena o predmetnom zahvatu. 

Danas na terenu, osim medija, smo zatekli županijsko Povjerenstvo za dodjelu koncesijskih odobrenja koje je vrlo vjerojatno došlo u svoj izvid problema i nadamo se kako će prevagnuti moralna odgovornost naprema bilo kakvoj 'političkoj zakulisnoj igri' i kako će prioritet zdravlja posjetitelja i korisnika plaže biti na prvom mjestu.

Cijeli slučaj je prijavljen od strane JU prema sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata 03.07.2023., ali do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju', zaključio je Pejnović.





Vaša reakcija na temu