Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RODITELJI PRVOPRIČESNIKA OČAJNI 'Tek je siječanj, a 14. svibnja nema slobodnih restorana'

RODITELJI PRVOPRIČESNIKA OČAJNI 'Tek je siječanj, a 14. svibnja nema slobodnih restorana'

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije kazali su nam da župnici definiraju termine podjele sakramenta prve svete pričesti, a iz restorana Dolina mira da su svake godine za taj period rezervirani i puno ranije

U brojnim župama podjela sakramenta prve svete pričesti ove je godine zakazana za 14. svibnja, što je prouzrokovalo probleme roditeljima koji planiraju prigodnu proslavu za rodbinu, prijatelje i ostale uzvanike. Deseci su prvopričesnika u svakoj od župa, a broj je adekvatnih restorana za takve svečanosti naprosto - nedostatan. 

'4. je siječnja, a nema slobodnog restorana za 14. svibnja', požalio nam se čitatelj.

Njegova će se kći prvi put pričestiti upravo na potonji datum. Tvrdi kako je restorane redom nazivao, ali kako nije uspio ni jedan rezervirati - ni u Splitu, ali ni u okolici.

'Ora - pričest, Duje - pričest, Arkada - pričest, Zona - pričest. Krenuo sam dalje; Antoničin mlin - pričest, Radmanove mlinice - pričest. Zatim sam otišao još dalje; Gola brda u Čaporicama - pričest, Dolina mira u Vojniću Sinjskom - pričest, Škopljanci - pričest…', nabrojao je Splićanin.

Dr. sc. Silvana Burilović Crnov, voditeljica Informativnog odjela Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, istaknula je kako termine podjele ovoga sakramenta definiraju župnici. 

'Župnici obavljaju prvu svetu pričest pa onda i određuju datum, za razliku od sakramenta krizme za koju šalju prijedloge datuma u nadbiskupiju, oko kojih se moramo usuglasiti jer iziskuju dolazak nadbiskupa i njegovih delegata. Uobičajeno je, međutim, da su prve pričesti prvu, drugu ili treću nedjelju u svibnju', pojasnila je za Dalmatinski portal. 

Nema, dakle, posebnog razloga iz kojeg je odabir kod mnogih 'pao' upravo na drugu nedjelju u svibnju. Budući da se poklapa s Majčinim danom, Burilović Crnov tek nagađa da se ta činjenica možda župnicima učinila zgodnom. 

Iz Doline mira, obiteljskog restorana u Vojniću Sinjskom u kojem feštaju kako Sinjani tako i Splićani te stanovnici okolnih mjesta, otkrili su nam kako su im pojedini datumi u ovoj godini rezervirani još od prošle. Preostalo je jako malo slobodnih u razdoblju već od Uskrsa pa do konca lipnja. Naglasili su i kako situacija u kojoj su se roditelji prvopričesnika našli nije nova, već da se ponavlja iz godine u godinu. 

'U puno mjesta u Dalmatinskoj zagori više-manje svake godine prva nedjelja u svibnju rezervirana je za krizmu, a druga za prvu pričest. Konkretno, u naš se restoran niz obitelji kontinuirano vraća, kod nas slave sve sakramente sve svoje djece - od krštenja, preko prve pričesti, pa do krizme - stoga se neki od njih najave i dvije godine unaprijed', ispričali su nam. 

Vaša reakcija na temu