Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ruralna i otočna područja Hrvatske - novi dom digitalnih nomada
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Ruralna i otočna područja Hrvatske - novi dom digitalnih nomada

Hrvatska je postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj su stvoreni formalni uvjeti za život i rad digitalnih nomada

Digitalni nomadi su ljudi koji za obavljanje svog posla koriste isključivo digitalne tehnologije. Vole putovati, ne vežu (dugoročno) svoj život za jedno mjesto, neovisni su i željni promjena. Njihov ured sadrži laptop, mobitel i pogled na more, planinu, rijeku ili šumu. Prije nekoliko godina digitalnim nomadima smatrani su isključivo dizajneri, fotografi, novinari, umjetnici, blogeri…

U pandemijskoj 2020. godini pojavila se nova skupina digitalnih nomada koja obuhvaća puno širi raspon djelatnosti. Rad od kuće postao je svakodnevica, a 'kuću' je vremenom zamijenila vikendica ili apartman stotinama kilometara dalje od mjesta prebivališta. S dolaskom pandemije, zavladao je novi koncept digitalnih nomada za koje se počela prilagođavati infrastruktura. Primjerice, na portugalskom otoku Madeira (Ponta do Sol) otvoreno je prvo europsko selo za digitalne nomade u kojem je 100 digitalnih nomada imalo priliku živjeti na mjestu koje uz smještaj nudi besplatne urede za korištenje. 

'Croatia, your new office'

Trend digitalnih nomada ubrzo je prigrlila i Hrvatska. Nakon nekoliko izmjena, na snagu je stupio i Zakon o strancima kojim se digitalnim nomadima može odobriti privremeni boravak u trajanju do godine dana. Time je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj su stvoreni formalni uvjeti za život i rad digitalnih nomada. Nedugo nakon toga, Hrvatska turistička zajednica krenula je s kampanjom 'Croatia, your new office' kojoj je cilj prikazati Hrvatsku kao atraktivnu destinaciju za digitalne nomade. Navedenoj kampanji doprinijele su inicijative gradova Dubrovnika i Zadra. U Dubrovniku je proveden natječaj putem kojeg je izabrano desetak digitalnih nomada, u dobi između 20 i 55 godina, iz različitih djelatnosti - od produkcije, marketinga, ekonomije do poduzetništva i medija. Pobjednici natječaja su mjesec dana boravili u Dubrovniku, upoznali grad i okolicu te su bili uključeni u kulturne i javne programe. U Zadru se oformila prva službena zajednica digitalnih nomada koja na jednom mjestu nudi svu potrebnu infrastrukturu - smještaj u obliku mobilnih kućica, coworking urede i organizaciju događaja na kojima digitalni nomadi mogu sudjelovati, a sve s ciljem međusobnog umrežavanja. Najveći broj digitalnih nomada u Hrvatskoj u protekloj godini zabilježila su područja najvećih gradova - Zagreba, Splita, Dubrovnika i Zadra. Provedenim inicijativama Hrvatska je napravila temelje za razvoj digitalnog nomadstva, a očekuje se da će gradovi u narednom razdoblju proširiti svoje djelovanje i na pripadajuća ruralna područja. 

Pametna sela Hrvatske kao oaza za digitalne nomade

Digitalni nomadi nisu vezani uz turističku sezonu i upravo se tu prepoznaje prilika za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Tržište pokazuje da se digitalni nomadi prilikom odabira destinacije prije svega vode sljedećim faktorima: 

1) Sigurnost destinacije - primarno zdravstvena i politička, 

2) Atraktivnost destinacije - područje ispunjeno sadržajima u kojima se može iskusiti sve bogatstvo lokalne kulture 

3) Uvjeti za rad - adekvatan prostor i dostupnost interneta. 

Digitalni nomadi dolaze u svako doba godine, povezuju se s lokalnom zajednicom te su željni upoznavanja kulture i gastronomije. Svoje destinacije preporučuju prijateljima i poslovnim partnerima i svojevrsni su promotori zemlje u kojoj privremeno borave. Iako se većina nomada opredjeljuje za gradove, ruralna područja Hrvatske za digitalne nomade mogu biti atraktivnija od samih gradova zbog ljepote i mirnijeg načina života, a opet dobre povezanosti s urbanijim dijelovima. S obzirom na to da su pametna sela zajednice u ruralnim područjima u kojima se tradicionalne i nove usluge unaprjeđuju digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljom uporabom znanja, život digitalnih nomada u ruralnim područjima može se prirodno nadopuniti s razvojem takvog koncepta. U okviru razvoja pametnih sela, ali i generalno mogućnosti novog programskog razdoblja, važno je imati na umu razvoj projekata u kojima se povezuju različite industrije, dijeli znanje te ideje koje mogu unaprijediti ruralna područja. Nadalje, neophodna je realizacija i modernizacija infrastrukture koja podrazumijeva coworking prostore, poduzetničke inkubatore u kojima će se razvijati start up-ovi te polazišnu točku svega - dostupan internet. Pametna sela u svojoj osnovi podrazumijevaju općine kao osnovne teritorijalne jedinice koje karakterizira suradnja i umrežavanje s drugim općinama te manjim gradovima kojima prirodno gravitiraju, a koji imaju veće kapacitete za realizaciju navedenih preduvjeta. Razvoj navedene infrastrukture stoga nije zadatak svake jedinice lokalne samouprave zasebno, već je važna suradnja i korištenje te nadopunjavanje međusobnih snaga. Takvom sinergijom ruralna područja Hrvatske mogu postati oaza življenja, prvenstveno za lokalno stanovništvo, a potom i sve zainteresirane posjetitelje. To se odnosi i na i digitalne nomade koji bi se za vrijeme svog boravka integrirali u lokalno stanovništvo i time dodatno obogatili naše ruralne sredine.

Ako želite saznati više ili imate ideju razvoja svoje ruralne sredine putem koncepta pametnih sela, posjetite internetsku stranicu www.pametna-sela.hr.


Vaša reakcija na temu