Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Šef splitske policije: 'Nije bilo prekomjerne uporabe sile, potvrdili smo da i ovako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način'

Šef splitske policije: 'Nije bilo prekomjerne uporabe sile, potvrdili smo da i ovako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način'

'Svjedočili ste organiziranom i profesionalnom postupanju hrvatske policije'

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, komentirao je jučerašnje događaje nakon susreta Hajduka i Dinama. 

'Sinoć se radilo o jednoj organiziranoj intervenciji policije koja je provedena tako što su oni koji su provocirali i pokrenuli kaos na stadionu vraćeni na sjevernu tribinu. Pravim i profesionalnim postupanjem policije za sat do sat i pol došlo do smirivanja situacije u gradu. 

Žao nam je što smo morali primijeniti sredstva koja su nam na raspolaganju. Međutim, napadi koji su prijetili uvjetovali su postavljanje policijskih službenika, kretanje policijskih kordona, uporabu helikoptera i sve one tehnike koja je sinoć potvrdila da i tako zahtjevne zadaće možemo izvršiti na kvalitetan i dobar način. 

Sinoć smo uporabili nekoliko dijelova policijske opreme i policijsku taktiku. Svi ste vidjeli postavljanje policijskih postrojbi nasuprot skupine koja evidentno kreće u napad na gostujuću navijačku skupinu. 

Svjedočili ste kontroliranom kretanju policijskih postrojbi na travnjaku, organiziranim i ograničenim intervencijama na području grada koje su inicirane isključivo zbog održavanja i uspostavljanja javnog reda. Svjedočili ste organiziranom i profesionalnom postupanju hrvatske policije. 

Ocjenjujem da je taktika bila dobra i uspješna, bilo je angažirano dovoljno snaga i opreme. U okviru standarda koje rade svjetske policije odradili smo ovaj zahtjevni policijski posao', kazao je Marendić. Nije potvrdio da su policijski službenici jučer koristili vatreno oružje.       

Evo što je rekao o incidentu na zapadnoj tribini.

'Radilo se o postupanju policijskih službenika na uspostavi javnog reda. Dvije osobe su privedene zbog gađanja policijskih službenika i gostujućih igrača. Uporabljena su sredstva prisile, i to tjelesna snaga, u sigurnim uvjetima. Osobama se nije ništa dogodilo. Nemaju nikakvih ozljeda za razliku od 14 policijskih službenika. Neki imaju teže ozljede. Imamo policijskog službenika koji ima frakturu kuka, drugi ima ozbiljne ozljede glave i vrata nastale uslijed upaljene bengalke, koja je pala na njega ili mu je prislonjena, još utvrđujemo. Još dvanaestorica imaju ipak nešto lakše ozljede. Policajac je u bolnici od sinoć. Kolege su s njim u kontaktu. U sigurnim je rukama liječnika i osoblja KBC-a Split. Još jednom zahvaljujem na iznimnoj skrbi za policajce i navijače', kazao je Marendić. 

Novinari su ga pitali je li bilo prekomjerne uporabe sile. 

'Mogu decidirano kazati da nije bilo prekomjerne uporabe sredstava prisile. Ako ste dobro gledali ta videa, vidjeli ste da tri policijska službenika fiksiraju osobu na terenu. Osoba je alkoholizirana i pruža otpor, veći nego što bi pružao netko u normalnim uvjetima. 

Tri policijska službenika postupali su iz razloga sigurnosti. Fiksiraju zglobove, rade zahvate za koje su obučeni i istrenirani, onda su u najmanjoj mogućnosti za ozljedu. To je bilo sinoć prikazano. Razumijem pogled s druge strane. Osobno sam 33 godine policajac, ali i navijač i razumijem frustraciju i subjektivan pogled. Kada kažete, tri policajca ga napadnu, u tom trenutku ta je osoba najsigurnija na stadionu', kazao je Marendić.

@dalmatinskiportal Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, komentirao je jučerašnje događaje nakon susreta Hajduka i Dinama. #poljud #split #policija #navijaci #neredi #hajduk #dinamo original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu