Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLIĆANI SAT VREMENA BEZ KAVE Kafići i restorani u Splitu obustavili rad, traže smanjenje PDV-a i pristup kreditnim linijama

SPLIĆANI SAT VREMENA BEZ KAVE Kafići i restorani u Splitu obustavili rad, traže smanjenje PDV-a i pristup kreditnim linijama

'Imamo povjerenje u Vladu, želimo sačuvati radna mjesta', kažu ugostitelji

Splitski ugostitelji obustavili su danas rad na sat vremena. Žele upozoriti na teško stanje u svojoj branši. Sezona je prošla, gosti su otišli, posla nema, a i sezona nije bila kao inače. Kako će preživjeti zimu, nitko ne zna. Što će ostati od splitskog ugostiteljstva za iduću sezonu? 

Što konkretno traže, novinarima je objasnila Jelena Tabak iz Udruge ugostitelja Splita. 

'Akcija se zove 'Četiri do 12' i nastavak je akcije ugostitelja Istre i Kvarnera 'Pet do 12'. Želimo simbolično prikazati kako vrijeme protječe, a mi krucijalne probleme nismo riješili unatoč nastojanjima. Velika stopa PDV-a u ugostiteljstvu je problem koji nas prati i prije korona krize. Ukazivali smo na njega. Da je prije bio riješen, sada bi možda imali više sredstava za dočekati zimu i prebroditi kriznu godinu. Nijedna zemlja Europe i svijeta nema ovako visoku stopu PDV-a u ugostiteljstvu i nitko nema još naplatu poreza na potrošnju. Dobili smo nižu stopu PDV-a od 13 posto, ali samo za jelo. Ne uključuje svu hranu, pivo, vino, kavu i vodu i zato nismo konkurentni na tržištu. Nakon korona krize došli smo u situaciju da moramo kupiti promet koji nismo zaradili. Visoka stopa PDV-a direktno utječe na nelikvidnost i na faktore koje banka gleda kod poduzetnika, a to su prinos na imovinu i prinos na kapital. Tražimo da se trajno snizi stopa PDV-a u ugostiteljstvu. Neke europske zemlje su je prepolovile kako bi pomogle poduzetnicima da skupe sredstva za ući u 2021. Tražimo suspenziju naplate PDV-a do ožujka iduće godine i da se oslobode kreditne linije. Administracija je spora, kao i realizacija HBOR-ovih kredita. Oni ne obuhvaćaju većinu ugostitelje jer je minimalni iznos kredita za firme koje prelaze neto promet preko 3,5 milijuna kuna. Komercijalne banke su digle ručnu iz opravdanih razloga. Za razliku od nekih europskih zemalja, mi nemamo garanciju države za te kredite. Smatraju nas rizičnom skupinom za investicije i reprograme postojećih kredita u koje smo ušli otkada nam se stopa PDV-a vratila na 25 posto. Zahvaljujemo Vladi koja je spriječila krvarenje koje se dogodilo u ožujku. Nama se rana inficirala i prijeti nam sepsa. Trebamo mijenjati terapiju', kazala je Tabak. 



'Ako ne ostvarimo zahtjeve, nastavit ćemo našu akciju jer ne želimo da se dogodi krajnji cilj, zatvaranje objekata i otpuštanje radnika. Borimo se za radna mjesta naših ljudi. Ako bi uopće mogli koristiti mjere za zadržavanje poslovnih mjesta, prvenstveno moramo održati naše firme živima', rekla je Tabak. 

Novinare je zanimalo koliko je ugostitelja u Splitu pogođeno situacijom, Tabak ima podatke na nacionalnoj razini.   

'60 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, 50 tisuća manje zaposlenih zbog korona krize', kazala je. 


Koliko se ugostitelja odazvalo akciji i zatvorilo na sat vremena? 

'Odaziv je jako dobar. 90 posto ugostitelja u cijeloj županiji se odazvalo. Zadar, Šibenik i Dubrovnik nam pružaju pasivnu podršku. Županija je pretrpjela 70 postotni pad prometa ove godine, kolege će nastaviti s akcijama sve dok ne uspijemo spasiti svoje poslovanje ili nećemo uspjeti', kazala je Tabak. 

S kakvim se problemima bori otkrio je i Stipe Jeličić, potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK. 

'Imam tri objekta. Jedan je sezonski, dva cjelogodišnja. U normalnoj godini zapošljavam 100 ljudi. U ovoj situaciji dva lokala su jako kritična, treći ne krvari toliko. Mogu reći da je situacija kritična i ako se ne ostvare naši zahtjevi doći ćemo u poziciju da ćemo morati razmišljati o najgorim varijantama, otpuštanju radnika, lockdown koji smo već isplanirali. Pregovaramo s najmodavcima. Zaboravlja se trošak. Na Rivi mjesečni najam iznosi 20, 30 tisuća eura u normalnoj godini. Kada nema prometa, morate se zadužiti. To je krizni management i zato smo vrlo logično i pametno otišli u ovom smjeru. Vjerujem ovoj Vladi jer je dosad jedina koja je imala dijalog s nama. Mi smo partneri s terena, nismo ljudi koji lupamo loncima na Markovom trgu. Uvijek sam optimist kada zamislim kraj ovog našeg prosvjeda. Hoteli će ući u mjere, a mi ugostitelji nećemo. Mi smo ionako imali lošu zimu. Ispada da je bolje ne raditi, nego raditi. Ovo je poziv na dijalog. Nadamo se da će nas Vlada poslušati. Ne plačemo i ne kumimo. Molimo za likvidnost. Ne besplatan novac. Molimo za kredite. Zadužit ćemo se, dat ćemo bjanko zadužnice, založit ćemo imovinu.' 

Ivan Dželalija, predsjednik Udruge ugostitelja Split, nada se da će biti sluha kod onih koji odlučuju. 

'Pozdravljam dosadašnje vladine mjere za očuvanje radnih mjesta. Apeliram da imaju malo sluha i da izađu u susret i omoguće što lakši pristup kreditnim linijama jer mi zaista želimo raditi i sačuvati naše firme i obrte i radna mjesta. Nemamo informaciju što će biti s najmom javnih površina, plaćamo puni iznos. Nadamo se da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća ta točka doći na red. Bez pomoći crno nam se piše. Velikom broju manjih ugostitelja', kazao je Dželalija. 

Što će biti s cijenama? 

'Cijene jedino možemo spustiti. Već smo ih sad spustili 30 posto i više. Posla nema. Sezona je gotova 20. kolovoza. Ove godine se odradilo 35 dana, 60 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine', kaže Dželalija. 

Novinari su ga pitali i za posljednje protuepidemijske mjere. 

'Zadnje mjere su otežale poslovanje, pogotovo ovo da radimo do 12 sati. Mislimo da to nema smisla. Postavljam pitanje je li korona dolazi iza 12 sati. Trebalo bi se vratiti kako je bilo. Ovo nema nikakvog smisla', kazao je.


Evo što nam je kazao Danijell Nikolla, vlasnik restorana Corto Maltese i Pandora.

'Državi smo neizmjerno zahvalni što je uskočila i spasila radnike. Dosad smo gurali na mišiće koliko smo mogli. Čeka nas zima, tko će preživjeti? Da nas 50 posto padne, to je jako veliki udarac za splitsko ugostiteljstvo. Od države ne tražimo nikakve fantazije, tražimo nešto što je realno, što se u svim državama već omogućilo, a to je porezno rasterećenje. Da novac ostane nama, da možemo kalkulirati i raditi planove za dalje. Tražimo sredstva kroz kreditne linije, ali ne besplatan novac. Sada je bitno da se održimo. Sve te novce tražimo jer nam je voda došla do grla. U problemu smo. Tražimo da se smanji PDV i obustavi plaćanje do ožujka iduće godine. To su mjeseci u kojima se najmanje radi i država će tu najmanje izgubiti, a nama će jako puno značiti', kaže Nikolla. 

Neke najave koje su dobili lijepo zvuče, no pitanje je kada će se realizirati. 

'Kontakta ima, ali sve ovo predugo traje. Nama je premijer najavio da će u mandatu spustiti PDV, ali što to znači? Do iduće sezone će velika većina propasti. Molimo i gradsku vlast da se trgne. Dali su nekakve popuste i izašli u susret ljudima koji imaju u najmu poslovne prostore, no naš glavni problem je štekat. Ukinuta su neka prava koja smo imali. Molim gradsku vlast da pokaže malo razumijevanja kroz nekakav parking. Problem je zimi privući ljude u grad. Čovjek treba parkirati dalje od centra, šetati po kiši i buri da bi došao do nas. U svakom slučaju, malo više sluha', pozvao je Nikolla. 


Njegov zaposlenik Lovre Vidović s ostalim kolegama sjeo je za stol pred restoranom. 

'Ne poslužujemo goste. Tražimo smanjenje poreza na 10 posto, obustavu do 1. 3., potporu za kredite, ukratko, da nam se omogući nastavak rada i spase radna mjesta. Ako dobijem otkaz, stat ću doma, čekati novi posao. Ako se ovako nastavi nema budućnosti u ugostiteljstvu', kazao je Vidović.


Vaša reakcija na temu